Šla z filmu do filmu, jej kariéru stopla krádež! Jubilantka Winona Ryder sa dokázala vrátiť

Americká herečka Winona Ryder patrila k najnádejnejším mladým hviezdam prelomu 80. a 90. rokov minulého storočia, pred 25. narodeninami mala na konte dve oscarové nominácie a spoluprácu s takými režisérskymi hviezdami ako Francis Ford Coppola alebo Martin Scorsese.

28.10.2021 09:59
winona2017 Foto:
Herečka Winona Ryder na zábere z roku 2017 na premiére seriálu Stranger Things.
debata (1)

Drobná tmavovláska s uhrančivými hnedými očami, ktorá svojho času chodila s Johnnym Deppom alebo Mattom Damonom, ale na prelome storočia bojovala s depresiami a trvalo niekoľko rokov, kým sa jej podarilo vrátiť do hollywoodskej vyššej ligy. Pred päťdesiatkou, ktoré oslavuje v piatok 29. októbra, ale zase žiari, najmä v mysterióznom seriáli Stranger Things.

Prvý veľký úspech zažila Ryder vďaka režisérovi Timovi Burtonovi, ktorý ju ako šestnásťročnú obsadil do hororovej komédie Beetlejuice, o dva roky neskôr potom prišla rola v jeho Nožnicovorukom Edwardovi, kde si zahrala spolu s neskorším partnerom Deppom. Na samom konci natáčania „story o smutnom androidovi, ktorého umelé srdce puklo kvôli ľuďom bez srdca“ sa zasnúbili a na hercovom pravom ramene sa objavilo tetovanie Winona Forever. Keď románik po troch rokoch skončil, nechal si Johnny zatrieť dve písmená na Wino (notorický pijan) Forever. Priateľmi ale zostali aj po rozchode.

Herečka Winona Ryder na zábere z roku 1997.
Herečka Winona Ryder na zábere z roku 1997...
+6Herečka Winona Ryder na zábere z roku 1998...

V tom čase išla Winona Ryder z filmu do filmu. Zahrala si napríklad mladučkú manželku rokenrolovej legendy Jerryho Lee Lewisa v životopisnom filme Great Balls of Fire!, objavila sa po boku Cher a Boba Hoskinsa v romantickej komédii Morské panny, Jim Jarmusch ju obsadil ako losangeleskú taxikárku do jednej z epizód Noci na Zemi. Dostala aj hlavnú ženskú rolu v Coppolovej verzii románu o grófovi Draculovi, kritiku ale najviac zaujala výkonmi vo dvoch romantických historických drámach: vo Veku nevinnosti (1993), ktorú natočil Martin Scorsese, a Malých ženách (1994) režisérky Gillian Armstrongovej. Za obe získala nomináciu na Oscara.

„Nevnímam sa ako ikona. Mala som šťastie, že som toľko vtedy pracovala,“ spomínala po rokoch na obdobie rýchlej a veľkej slávy Ryder, ktorá neskôr stvárnila napríklad androidku vo štvrtom pokračovaní sci-fi série Votrelec: Vzkriesenie (1997) a angažoval ju aj Woody Allen pre svoje Celebrity (1998). O rok neskôr si veľkú pozornosť získal film Narušení, ktorý tiež spoluprodukovala. Snímka natočená podľa skutočného príbehu ženy, ktorá sa ocitla v psychiatrickej liečebni, okrem iného pomohla odštartovať kariéru Angeliny Jolieovej, ktorá zaňho dostala Oscara pre herečku vo vedľajšej úlohe. O pár rokov neskôr ale Hollywood prestal o Winonu stáť.

zväčšiť Herečka Winona Ryder na zábere z roku 2000 so... Foto: SHUTTERSTOCK
winona2000 Herečka Winona Ryder na zábere z roku 2000 so svojím vtedajším partnerom Mattom Damonom.

Herečku, ktorá bojovala s úzkosťou a depresiami, v decembri 2001 pristihli pri krádeži tovaru za 5500 dolárov v obchode s oblečením. Možno viac ako samotný skutok, za ktorý dostala trojročnú podmienku, povinnosť odpracovať 480 hodín verejnoprospešných prác a pokutu 10-tisíc dolárov, vtedy Ryderovej uškodili výhovorky. „V jednej chvíli nám tvrdila, že sa snažila vžiť do úlohy kleptomanky… Chcela vraj vedieť, aké to je kradnúť v obchode,“ vypovedal pred súdom zasahujúci policajt. A trvalo niekoľko rokov, kým sa herečka, ktorá musela tiež chodiť na liečenie, dokázala úspešne vrátiť pred kameru.

„Len som sedela. Nikdy som nič nepovedala, nevydala vyhlásenie. Nič som nerobila, len som čakala, až to skončí,“ popísala časopisu Vogue zložité obdobie, z ktorého sa definitívne dostala až krátko pred štyridsiatkou, aj vďaka úlohe matky pána Spocka v reštarte vedecko-fantastickej série Star Trek (2009). Nasledujúci rok prišla do kín dráma Čierna labuť, kde si zahrala starnúcu baletku zatienenú mladou tanečnicou v podaní Natalie Portmanovej. „V úlohe starnúcej primabaleríny bola Winona na plátne snáď len dvadsať minút, ale bez nej by nemal film správne napätie. Pri jednej scéne som s ňou natočil asi tridsať záberov a stále som sa jej nemohol nabažiť,“ povedal režisér filmu Darren Aronofsky.

zväčšiť Herečka Winona Ryder na zábere z roku 2019... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Celebrity Birthdays - Oct. 24-30 Herečka Winona Ryder na zábere z roku 2019 počas premiéry seriálu Stranger Things.

Pred filmovou kamerou sa zatiaľ naposledy objavila v snímke Ten pravý, tá pravá? z roku 2018, trochu neprávom zabudnutej komédii, kde sa zase po rokoch stretla s Keanom Reevesom, ktorý kedysi hral jej snúbenca v Draculovi. Jej podanie životom unavenej účastníčky svadby, ktorá sa napriek počiatočnej antipatii nakoniec dá dokopy s Reevesovým nechutne chrchlajúcim čudákom, ukázalo, že talentu má stále na rozdávanie. Presvedčiť sa o tom mohli aj diváci série Spiknutíie proti Amerike (2020), alternatívnej verzie dejín USA počas druhej svetovej vojny, kedy v krajine bujnie antisemitizmus, rovnako ako fanúšikovia úspešného seriálu z produkcie Netflixu Stranger Things, kde hrá od roku 2016.

Skutočnosť, že epizódka s krádežou je dávno zabudnutá, dokazujú aj herečkine angažmán v reklamách vysielaných počas Super Bowlu, finále ligy amerického futbalu a vrcholu televíznej sezóny v Spojených štátoch. Tento rok si zahrala matku Edgara, syna Strihorukého Edwarda, v spote propagujúcom automobil Cadillac Lyriq, vlani ju do svojej reklamy obsadila firma Squarespace, ktorá ponúka tvorbu webových stránok. Tá ju poslala do mestečka Winona v štáte Minnesota, kde sa 29. októbra 1971 narodila a podľa ktorého dostala meno. Jej rodičia Cynthia a Michael Horowitzovci vtedy patrili k hippies. Časť detstva strávila aj v kalifornskom komúne, ktorá nepoužívala elektrinu.

Neskôr sa presťahovali do mesta, v škole to ale krstná dcéra popularizátora LSD Timothyho Learyho nemala jednoduché, niektoré deti Winonu považovali za zženštilého chlapca a šikanovali ju. „Bola to hrozná doba, nemala som žiadnych priateľov. Keď naši videli, ako sa trápim, tak napriek tomu, že mali sotva na živobytie, ma nechali zapísať aspoň na tri dni v týždni na konzervatórium v San Franciscu,“ spomínala na dobu, keď začala tiež chodiť na konkurzy. Prvýkrát sa pred filmovou kamerou objavila v tínedžerskej komédii Lucas (1986) s Charliem Sheenom, čoskoro potom prišla spomenutá ponuka od Tima Burtona, vďaka ktorej dievča s pseudonymom po otcovom obľúbenom spevákovi Mitchovii Ryderovi prerazilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #herectvo #kariéra #oslava #pád #Francis Ford Coppola #Winona Ryder #Stranger Things #jubileá hviezd

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...