Odsúdený byť večne Rossom? Oslávenec David Schwimmer skúsil vykročiť z tieňa

Americký herec David Schwimmer sa preslávil rolou v známom televíznom seriáli Priatelia, kde hral celých desať sezón.

02.11.2021 00:00
Celebrity Birthdays - Oct. 31-Nov. 6 Foto: ,
Herec David Schwimmer (na zábere z roku 2016) oslavuje 55. narodeniny.
debata

Postava paleontológa Rossa Gellera je síce zďaleka najslávnejšou Schmimmerovou rolou, o hereckých kvalitách divákov presvedčil však aj v oceňovanom seriáli z druhej svetovej vojny Bratstvo neohrozených. Schwimmer je tiež úspešný dabér – v origináli nahovoril žirafáka Melmana z animovanej filmovej série Madagaskar – a skúsil si aj prácu režiséra.

Schwimmer sa narodil 2. novembra 1966 v rodine židovských právnikov v newyorskom Queense, vyrastal ale v Los Angeles. S hraním začal už počas štúdií na strednej škole Beverly Hills, na prianie rodičov síce šiel na vysokú školu, na chicagskej Severozápadnej univerzite ale aj tak študoval herectvo a umenie.

zväčšiť Zľava David Schwimmer, Lisa Kudrowová, Matthew... Foto: SHUTTERSTOCK
priatelia, Zľava David Schwimmer, Lisa Kudrowová, Matthew Perry, Courtney Coxová, Jennifer Anistonová a Matt Leblanc na snímke z Los Angeles v roku 2002.

Po štúdiách si založil vlastnú divadelnú spoločnosť Lookingglass, s ktorou stále spolupracuje, a koncom 80. rokov sa začal objavovať v televízii. Pred Priateľmi ho televízni diváci mohli vidieť napríklad v niekoľkých dieloch úspešného sentimentálneho seriálu Báječné roky.

Schwimmerova definitívna cesta k sláve sa začala v septembri 1994, kedy americká televízia NBC odvysielala prvý diel seriálu o šestici mladých ľudí žijúcich na Manhattane. David Schwimmer bol pritom prvým, koho si autori vybrali, až postupne pribudlo zvyšných päť hercov.

David Schwimmer Čítajte viac Oni môžu a ja nie? Ross z Priateľov prepravuje dcéru tak, ako ostatní! Na pravidlá kašle

Každý z nich mal za sebou len menšiu rolu pred kamerou, napríklad Matthew Perry (Chandler) sa mihol v Beverly Hills 90210, Courtney Cox (Monica) hrala okrem iného v jednej epizóde seriálu To je vražda, napísala. Priatelia sa nakoniec vysielali desať rokov a po celý čas si udržali vysoký štandard. Úspech Priateľov ale všetkých rýchlo zaradil medzi najväčšie hviezdy šoubiznisu.

zväčšiť Najslávnejšia sitkomová šestica sa vrátila v... Foto: Profimedia
Priatelia, seriál, Courteney Coxová, Jennifer Anistonová, Lisa Kudrowová, Matthew Perry, David Schwimmer, Matt LeBlanc Najslávnejšia sitkomová šestica sa vrátila v televíznom špeciáli Priatelia: Stretávka.

Po konci seriálu, ktorého záverečnú 236. epizódu si v máji 2004 len v Spojených štátoch nenechalo ujsť 52,5 milióna divákov, ale podobne ako jeho kolegovia zistil, aké ťažké je na takýto úspech nadviazať. Pred kamerou – častejšie tou televíznou – sa síce dnes Dawid Schwimmer objavuje pomerne pravidelne, väčšinou sa ale jedná len o vedľajšie role, napríklad ako v nových epizódach seriálu Will a Grace (2018 a 2019).

Vlani dostal hlavnú úlohu v britskom špionážnom sitkome Intelligence a tento rok vzbudilo pozornosť opätovné televízne stretnutie všetkých hlavných hrdinov Priateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #divadlo #úspech #rola #priatelia #David Schwimmer #Ross Geller

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...