Jana Kirschner sa spojila so Separom proti šikane! Povedz to nahlas, odkazujú mladým

Téma šikany je v spoločnosti čoraz aktuálnejšia. Už sa netýka len detí na školách, ale aj detí pohybujúcich sa v online priestore. Na problém sa snaží upozorniť aj nová pieseň, ktorá vznikla spojením speváčky Jany Kirschnerovej a rapera Separa.

04.11.2021 09:46
JANA KIRSCHNER SEPAR ODPISEMETI Foto:
Speváčka Jana Kirschner a raper Separ nahrali spoločnú skladbu.
debata

Skladba Povedz to nahlas! vznikala podľa Kirschnerovej viac ako rok. "Mojím nápadom bolo, aby v skladbe účinkoval raper. Chcela som, aby v piesni spolu so mnou bol človek, ktorý by dokázal generačne prehovoriť k ľuďom, ktorých sa problém šikany týka. A tak som oslovila Separa. Aj keď som sa s ním osobne nepoznala, vnímala som ho ako človeka, ktorý má názor a to, čo povie, v ľuďoch rezonuje. Na prvý pohľad vzniklo možno netradičné spojenie, za ktoré som však veľmi rada. Separ je veľmi zaujímavý muzikant a človek,“ prezradila Jana Kirschner, ktorá k pesničke napísala hudbu a vlastnú časť textu.

Separ si zase vytvoril ten svoj vlastný – rapový. „Nastúpil som do rozbehnutého vlaku. Dostal som v podstate skoro už hotovú pesničku, v ktorej chýbala len hip-hopová pasáž. Tak som ju napísal a poslal späť. Všetkým sa hneď páčila, čo ma potešilo. Moja tvorba sa delí na texty, ktoré sú čisto párty veci alebo veci, v ktorých nadávame a priamočiaro riešime niečo, čo sa nám nepáči. Ale rád píšem aj texty, ktoré majú jasný odkaz, ktoré dokážu ľuďom reálne pomôcť, ako napríklad tento track s Janou,“ komentoval slovenský raper.

Obaja umelci sa zhodli, že tým, že sú rodičia, je pre nich téma šikany blízka a osobná. "Uvedomujeme si ju z úplne iného uhla ako možno ľudia, ktorí deti nemajú,“ poznamenala Jana Kirschner. "Každý problém, aj keď sa z počiatku zdá neriešiteľný, treba riešiť. Ona tá cesta vždy nejakým spôsobom niekadiaľ a niekam vedie. U niekoho je ľahšia, u iného ťažšia, ale vždy to treba minimálne skúsiť povedať – dostať zo seba von,“ doplnil ju vo vyjadreniach pre médiá Separ. Ku pesničku už vznikol aj videoklip v réžii Jána Stracha na Strednej odbornej škole polygrafickej v Bratislave.

Skladba je súčasťou kampane Odpíšeme ti, za ktorou stojí Nadácia Markíza. Jej cieľom je o šikane nielen rozprávať, ale aj podať pomocnú ruku obetiam šikany, ktoré sa častokrát nevedia alebo nemajú na koho obrátiť. „Pesnička má osloviť deti. Dodať im guráž, energiu a odvahu na riešenie svojej neľahkej situácie. Jednoducho, keď majú problém so šikanou alebo čímkoľvek iným, čo ich trápi, je dôležité, aby to nedržali v sebe a nebáli sa povedať to nahlas,“ prezradil Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza a člen Správnej rady Nadácie Markíza.

Súčasťou šikany je aj problematika shamingu – ako mu čeliť?

Pozrite si reláciu Ide o nás na túto tému
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #videoklip #mladí #šikana #online #Jana Kirschner #tínedžeri #Separ

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...