Karel sa dokázal postaviť k slabým miestam svojho života, hovorí režisérka dokumentu o Gottovi

Režisérka Olga Malířová Špátová v rozhovore pre TV Pravda o tom, aký mal Karel Gott vzťah ku Slovensku, ako ho neopúšťal ani v ťažkých chvíľach čierny humor, o jeho láske k dcéram aj o tom, ako sa postavil k slabým miestam jeho života týkajúcich sa politiky.

14.11.2021 10:00
gott Foto:
Olga Malířová Špátová (vľavo) a Karel Gott počas nakrúcania dokumentu.
debata

Vo štvrtok vstúpil do slovenských kín očakávaný film Karel. V Bratislave ho počas slávnostnej premiéry uviedla nielen manželka zosnulého speváka, Ivana Gottová, ale aj jeho režisérka, Olga Malířová Špátová.

Rozhovor pre TV Pravda

Video

Celkom prirodzene tak počas premiéry snímky prišla reč na vzťah Karla Gotta k Slovensku. „Pre život Karla Gotta malo Slovensko zásadný význam. Na Bratislavskej lýre zaspieval v 60-tych rokoch pieseň Pošli to dál, ktorá ho dostala až do Nemecka. V tom čase bol totiž na Lýre prítomný ‚hľadač talentov‘, ktorý mu ponúkol angažmán v Nemecku,“ opísala Malířová Špátová. Do jej filmu sa takisto dostal aj Gottov koncert v Ružomberku, ktorý patril medzi jeho niekoľko posledných. „Karel si veľmi prial, aby sme nakrúcali v Ružomberku, dokonca si na pódiu zaspieval s dcérou duet Zvonky štěstí.“

zväčšiť Karel Gott s dcérou Nelly Sofiiou počas... Foto: Karel Gott Agency
karel gott Karel Gott s dcérou Nelly Sofiiou počas nakrúcania filmu Karel.

Film sa vplyvom pandémie nedostal k divákom v plánovanom čase, jeho premiéra bola dva razy odložená. Napriek času, ktorý od poslednej klapky ubehol, režisérka priznáva, že od snímky si profesionálny odstup držať nedokáže. „Ja ani neviem, čo je to profesionálny odstup, scény z filmu ma budú dojímať stále. Vždy si predstavím, s akou láskou a úctou sa Karel správal k ľuďom, dokonca aj v čase, kedy mu nebolo dobre. A presne tak sa správal aj ku mne počas natáčania,“ opísala režisérka.

Ivana Gottová Čítajte viac VIDEO: Neplačte, oslavujte život! Ivana Gottová priviezla film Karel na Slovensko

Karel Gott nakrúcal snímku v období, kedy bol vážne chorý. Napriek únave či bolesti sa však stále držal jednej zásady. „Hlavne sa neľutovať, hlavne sa neľutovať,“ citovala ho Malířová Špátová a dodala: „Karla ani v náročných chvíľach neopúšťal jeho typický čierny humor, ktorý sprevádza aj náš film. Určite nechcel, aby ľudia film preplakali.“

Herečka Kamila Magálová na premiére...
Speváčka Beáta Dubasová na premiére dokumentu...
+4Ivana Gottová na premiére filmu Karel v...

V čase nakrúcania snímky sa spevák a s ním aj jeho manželka od lekárov dozvedeli správu o vážnosti jeho zdravotného stavu a takisto o vymedzenom čase, ktorý mu zostáva. „V prvej chvíli som rozmýšľala o tom, čo môžem pre Karla urobiť. Keď pominul prvotný šok, tak som si povedala, že môžem natočiť čo najpravdivejší film, aký dokážem. Aby to bol Karel, akého sme poznali 50 rokov, ale aj Karel so svojimi slabosťami, krásami,“ opísala a dodala: "Je to film aj o tom, ako sa stavať k ťažkým okamihom života, aj o tom, sa postaviť ku správe, že vám život končí.

Celý rozhovor s režisérkou dokumentu Karel si pozrite vo videu pre TV Pravda (vyššie).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott #film Karel #Olga Malířová Špátová

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....