Kučerová v porote talentovej šou: Šikovný muzikant alebo už malý virtuóz? Hranica sa nedá určiť, iba vycítiť

Na obrazovkách RTVS štartuje európska SuperStar vážnej hudby. Jednou z tých, ktorí novú SuperStar klasickej hudby hľadajú, je operná diva Adriana Kučerová.

19.11.2021 12:00
Adriana Kučerová Foto:
Slovenských osobných kastingových kôl šou Virtuózi V4+ sa v pozícii porotkyne zúčastnila aj operná diva Adriana Kučerová.
debata (1)

Medzinárodná šou Virtuózi V4+ aj tento rok predstaví mladé talenty z krajín Vyšehradskej štvorky a Chorvátska. Nádejní umelci odprezentujú svoj talent na televíznych obrazovkách v 5 epizódach. Už v piatok 19. novembra o 20.15 uvedie Dvojka prvú z dvoch kastingových epizód zo Slovenska.

Slovenské osobné kastingové kolá bude hodnotiť odborná porota zložená zo slovenských umelcov. Porotcovské kreslá obsadia operná diva Adriana Kučerová, violončelista Jozef Lupták, dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš a hosťujúci porotca z Maďarska Apor Szüts.

zväčšiť Zľava: Porotcovské kreslá obsadili:  Dirigent... Foto: RTVS
kučerová Zľava: Porotcovské kreslá obsadili: Dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Adrián Kokoš, operná diva Adriana Kučerová, violončelista Jozef Lupták a hosťujúci porotca z Maďarska Gábor Werner.

"Na Slovensku je veľmi veľa talentov a ja sa teším, že takáto súťaž si našla priestor vo verejnoprávnej televízii a dáva priestor mladým talentovaným ľuďom. Verím, že vyberieme skutočne silnú štvoricu, ktorá bude Slovensko reprezentovať v medzinárodných kolách,“ hovorí Adrián Kokoš.

Radosť zo šou neskrývala ani Adriana Kučerová: „Detičky sú úžasné a ja sa nesmierne teším z toho, koľko talentu a radosti z hudby prinesieme divákom. Každé dieťa, na ktorom vidno radosť z hudby, z hrania, je pre mňa obrovské šťastie,“ opísala. Ako vníma zo svojej pozície porotkyne hranicu medzi šikovným muzikantom a malým virtuózom? „Virtuozita či genialita je veľmi výnimočná. Jasná hranica sa presne určiť či definovať nedá, ale dá sa vycítiť. Ide o brilanciu v technike, absolútnu muzikalitu, radosť z hrania, pracovitosť… Všetky tieto aspekty sa musia zlúčiť do jedného celku a malý virtuóz je na svete.“ (pozrite si video TV Pravda)

Video

Počas kastingov sa predstavili mladí talentovaní hudobníci svojou hrou na hudobné nástroje alebo spevom. Porota tak mala možnosť vypočuť si pestrú ponuku vystúpení.

Čo je podľa Kučerovej maximum, čo môže mladý muzikant zo šou vyťažiť? „Štart do veľkého sveta je nesmierne dôležitý. Máme veľa dobrých umelcov, ktorí ale nedostali príležitosť vystúpiť na dôležitých scénach, kde by si ich niekto všimol, vďaka čomu by sa mohli posúvať ďalej. Aj preto je práve súťaž jedna z najlepších možností. Ja sama ju môžem len odporúčať, keďže som sa podobným spôsobom dostala k možnosti vystupovať s najlepšími dirigentami, v najslávnejších operných domoch,“ opísala.

Po národných výberových kolách sa diváci môžu tešiť na 2 semifinálové kolá a následne súťažiaci predstavia svoje výnimočné nadanie televíznym divákom v piatich krajinách počas finále. Počas semifinále a finále bude súťažiacich hodnotiť aj „superporotca“ Maestro Plácido Domingo. Moderátormi semifinále aj finále budú svetová hviezda, televízna legenda Thomas Gottschalk a hviezda poľských televíznych relácií Ida Nowakowska.

Reláciu súčasne vysielanú v piatich krajinách sledovalo v minulom roku takmer 7 miliónov televíznych divákov a v čase od ukončenia súťaže si ich pozrelo vyše 66 miliónov online divákov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Adriana Kučerová #Virtuózi V4+

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...