Vianoce bez Popolušky Šafránkovej? V Nemecku ani náhodou! Zážitok sľubujú aj koncerty

Nemecké televízie ani počas tohtoročných sviatkov neochudobnia divákov o film Tri oriešky pre Popolušku.

22.12.2021 12:00
popelka, tri oriešky pre popolušku, Foto:
Záber z kultovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.
debata

Snímka, ktorá vznikla v československej a východonemeckej koprodukcii v roku 1973, je totiž v Nemecku podobne ako v Česku a na Slovensku neoddeliteľne spätá s Vianocami. Rozprávku je možné si tento rok užíť rovnako ako filmový koncert za sprievodu orchestra. Vlani uvedenie tohto vianočného koncertu možné nebolo, pretože v Nemecku kvôli pandémii choroby covid-19 platil prísny celoštátny lockdown.

„Film Tri oriešky pre Popolušku je v Nemecku úplným kultovým filmom, takže sledovanie tejto rozprávky tu patrí k vianočným tradíciám,“ povedala Agnieszka Zagozdzonová zo spoločnosti BB Promotion, ktorá filmový koncert spoluorganizuje. Návštevníci koncertu sledujú scénu za scénou za hudobného sprievodu veľkého symfonického orchestra. Usporiadateľ týmto spracovaním sľubuje nový zážitok z „podmanivej hudby“ skladateľa Karla Svobodu.

inkognito, silvester, Čítajte viac Silvester a Nový rok na Jojke: Žiadne prevratné zábavné novinky nečakajte

Také filmové koncerty sa konajú pravidelne, tie tohtoročné sú ale formálne odložené z vlaňajška, takže na ne platia vstupenky z predchádzajúcich Vianoc. Ako prví si mohli vypočuť koncert diváci už na konci novembra v opere vo Frankfurte nad Mohanom. Ďalšie sa konajú okrem iného v Dortmunde či Kolíne nad Rýnom. Tu sa takéto akcie môžu konať za splnenia karanténnych podmienok, na koncert sa ale nedostanú neočkovaní ľudia.

V niektorých mestách usporiadateľ koncerty odriekol, pretože miestne vyhlášky jeho usporiadanie neumožňujú. Sem patria príklad Drážďany či Chemnitz, kde bola hudobná udalosť opäť o rok odložená. V Drážďanoch mal pritom byť za hudobný sprievod zodpovedný Český národný symfonický orchester pod vedením Jána Chalupeckého.

Libuše Šafránková a Jaramír Hanzlík v komédii...
Manželia Libuša Šafránková a Josef Abrhám v...
+3Herečka Libuše Šafránková na archívnej snímke.

„Pretože film je veľmi obľúbený, sú také koncerty so živou hudbou už mnoho rokov veľmi úspešné. Navštevujú ich spoločne celé rodiny,“ povedala Zagozdzonová s tým, že popularitu dosvedčujú aj dobré predaje lístkov. Úspešné podľa nej bolo aj novembrové vystúpenie vo Frankfurte nad Mohanom. „Publikum bolo dobre naladené, užilo si to a všetkým sa to skrátka veľmi páčilo,“ dodala.

To, ako je Popoluška stvárnená českou herečkou Libušou Šafránkovou v Nemecku populárna, dokazujú aj programy nemeckých televízií. Diváci sa počas sviatkov až do Troch kráľov môžu tešiť na zhruba 15 repríz. S vysielaním televízie začali už na konci novembra, hlavným dňom je ale tradične Štedrý deň, kedy ju do programu zaradilo hneď niekoľko televízií, takže rozprávku bude možné postupne sledovať od popoludnia až do noci. Film ponúkajú aj streamovacie spoločnosti.

tri oriešky pre popolušku, popoluška, Čítajte viac Líba Šafránková skákala z vrcholu na vrchol bez potreby rozbehnúť sa

Nemecké televízie vysielajú Tri oriešky pre Popelku pravidelne aj v lete, ale ani to rozprávke, ktorá sa natáčala okrem iného na vodnom hrade Švihov a na zámku Moritzburg neďaleko Drážďan, na popularite neuberá. Podľa verejnej mienky, ktorú agentúra YouGov vykonala v roku 2018, je Popoluška v Nemecku najobľúbenejšou vianočnou snímkou. Označilo ju tak 12 percent respondentov, po jedenástich percentách dostali komédie Sám doma a rodinná dráma Malý lord Fauntleroy.

Mimoriadnej popularite sa v Nemecku teší aj Pavel Trávníček, ktorý vo filme hral princa, a Šafránková. V reakcii na tohtoročný skon Šafránkovej písali nemecké médiá, že odišla hviezda a kultová herečka.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #film #Televízia #Vianoce #program #Štedrý deň #Tri oriešky pre Popolušku

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....