Ukrajinka bez vkusu ako hlúpa zlodejka? Táto postava rozzúrila aj ministra kultúry, píše Netflixu!

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko poslal spoločnosti Netflix list, v ktorom sa sťažuje na stereotypné a karikujúce vyobrazenie postavy Ukrajinky Petry, ktorá sa objavila v druhej sérii seriálu Emily in Paris.

04.01.2022 11:46
3600 Foto:
Herečka Lily Collins ako Emily (vľavo) a herečka Daria Panchenko ako Petra na zábere zo seriálu Emily in Paris.
debata (4)

Streamovacia platforma mu podľa neho sľúbila, že s ním bude v užšom kontakte, aby sa podobným prípadom v budúcnosti predišlo, informovala ruská služba stanica BBC.

Ukrajinka Petra sa objaví vo štvrtej epizóde novej série. Od hlavnej hrdinky Emily sa odlišuje zastaraným oblečením a make-upom, kradne v obchode zvršky, bojí sa deportácie a hovorí po francúzsky so silným prízvukom, pričom niekedy prechádza do ukrajinčiny, popísala BBC.

„V Emily in Paris máme karikatúru Ukrajinky, čo je neprijateľné. Je to tiež urážlivé. Takto vidia Ukrajincov v zahraničí? Ako niekoho, kto kradne, chce mať všetko zadarmo, bojí sa deportácie? Nemalo by to tak byť,“ napísal šéf ukrajinského rezortu kultúry na telegrame.

emily in paris, Čítajte viac Komediálny hit od Netflixu predstavuje druhú sériu! Vitajte späť v Paríži

Nespokojnosť vyjadrili aj niektorí ďalší používatelia sociálnych sietí. „Ukazujete ukrajinskú ženu ako človeka bez vkusu a dôstojnosti. Hlúpu, nevzdelanú zlodejku (…) A to sa deje, zatiaľ čo je toľko talentovaných Ukrajincov, ktorí ovplyvňujú celosvetové trhy v technológiách, móde, umení, udržateľnosti, vede, športe,“ rozhorčila sa na Instagrame blogerka Jevhenija Havrylková.

Iní sa seriálu zastali alebo naznačili, že dianie v ňom neberú tak vážne. „Takže v seriáloch môžu byť negatívne postavy ktokoľvek, len nie Ukrajinci? Jasne, každý by si prial, aby bola z Moskvy, ale nie vždy je to tak, ako chceme,“ komentovala zase na Facebooku ukrajinská filmová producentka Natalka Jakymovyčová.

Seriálovému hitu Emily in Paris vyčítajú... Foto: Netflix
emily in paris, lily collins, Seriálovému hitu Emily in Paris vyčítajú kritici množstvo stereotypov.

Minister neskôr ukrajinským médiám povedal, že Netflix na jeho sťažnosť reagoval. „Poďakovali za spätnú väzbu. O nespokojnosti ukrajinských divákov s vyobrazením Ukrajinky počuli. Dohodli sme sa, že v roku 2022 budeme v užšom kontakte, aby sme podobným prípadom predišli,“ povedal Tkačenko.

Server BBC poznamenal, že seriál Emily in Paris čelil už skôr kritike vo Francúzsku za stereotypné vyobrazenie Paríža a obyvateľov francúzskej metropoly. „Pravdupovediac, pri sledovaní Emily v Paríži je toho veľa, kvôli čomu sa môžete cítiť urazene. Keď sa nás rozhodli karikovať, autori sa nezdržali… žiadnym klišé sa nešetrí, ani tým najúbohejším,“ napísal francúzsky kritik Charles Martin pri vysielaní prvej série.

Projektu však kritici nie sú naklonení vo všeobecnosti a niektorí sa ho neboja nazvať jedným z najhorších produktov Netflixu za posledné roky. V recenzii na prvú sériu, ktorú zverejnil denník The Guardian, sa napríklad objavila aj nasledovná veta: „Toto je ohurujúco hluchá produkcia. Pomenujte nejaký stereotyp a do pozretia prvých troch epizód sa s ním v Emily in Paris nielenže stretnete. Tento seriál sa ich snaží upraviť, rozvinúť na americký spôsob.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #kritika #Ukrajina #stereotyp #minister kultúry #Emily in Paris

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...