Darinka Rolincová, Gott aj Vondráčková: 'Kotlík' komunistickej zábavy prispel aj ku ich sláve

Stal sa symbolom zábavy za čias bývalých komunistických režimov.

22.01.2022 10:30
debata (14)

Východonemecký estrádny program Ein Kessel Buntes, ktorého premiérový diel sa vysielal 22. januára 1972, bol aj akýmsi politickým programom vtedajšej NDR. Mal pomôcť, aby sa občania doma toľko nepozerali na programy „toho druhého“ Nemecka.

Ein Kessel Buntes v preklade znamená čosi ako kotlík všemožnej zábavy. Veľkolepá inscenácia v srdci Friedrichstadt-Palastu, veľkého muzikálového divadla v centre vtedajšieho východného Berlína, sa opakovala každé dva mesiace. Obrovský orchester hral tanečnú hudbu amerického typu, na ktorú tancovali atraktívne baletky.

Program si čoskoro získal priaznivcov aj za hranicami východného Nemecka. Diváci vo vtedajšom Československu, Poľsku a Maďarsku sa tešili na sobotné zábavné večery plné kúziel, tanca, spevu a straníckej disciplíny. Od roku 1974 v ňom začal vystupovať aj americký spevák Dean Reed usadený v NDR alebo české hviezdy typu Karla Gotta či Heleny Vondráčkovej. V šou vystúpila napríklad aj tínedžerka Darinka Rolincová, keď s Gottom spievali nemeckú verziu skladby Fang das Licht (Zvonky šťěstí).

Východonemeckí komunisti na program vyčlenili nemalé financie. Politické zadanie znelo: „Projekt musí vyjadrovať modernosť a hospodársku silu NDR.“ So zjednotením Nemecka ale prišiel aj koniec programu. Aj keď sa západonemecká televízia ARD pokúsila v rokoch 1991 a 1992 opäť pod „kotlom zatopiť“ a vzkriesiť ho, už nikdy nedosiahol svoju popularitu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #NDR #zábava #Karel Gott #program #komunistická strana #Helena Vondráčková

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...