Za výroky o holokauste stiahla televízia ABC Whoopi Goldbergovú z obrazovky

Americká stanica ABC News na dva týždne suspendovala herečku Whoopi Goldbergovú, ktorá moderuje program The View. Televízia sa tak rozhodla po kontroverzných komentároch komičky o holokauste.

02.02.2022 08:33
2021 ACE Awards Foto: ,
Herečka, moderátorka a komička Whoopi Goldberg.
debata (14)

Goldberg v talk show vyhlásila, že nacistická genocída Židov počas druhej svetovej vojny sa týkala dvoch skupín belochov a nešlo vraj o rasu. Neskôr sa za svoje slová ospravedlnili.

Debatu o holokauste v pondelkovom vysielaní programu The View rozpútalo rozhodnutie školskej rady v americkom štáte Tennessee stiahnuť z učebných osnov komiksovú knihu Maus autora Arta Spiegelmana, ktorý cez príbeh svojich rodičov približuje históriu holokaustu. Vedeniu školy sa nepáčilo, že sa v knihe nadáva a objavuje sa v nej obrázok nahej ženy.

Miss Holocaust Survivor, Selina Steinfeldová Čítajte viac Miss Holocaust Survivor: nevkusná súťaž alebo pripomienka obetí?

Šesťdesiatročná herečka v tejto súvislosti vyhlásila: „Prekvapuje ma, že vám bol nepríjemný fakt, že tam bola nejaká nahota. Chcem povedať, je to o holokauste, usmrtení šiestich miliónov ľudí, ale to vás netrápilo?“ predniesla. „Tak si poďme povedať pravdu. Pretože holokaust nebol o rase,“ dodala. Keď ďalšia moderátorka namietla, že nacisti považovali Židov za inú rasu, Goldbergová odvetila: „Nebolo to o rase. Nebolo. Bolo to o neľudskosti človeka k inému človeku,“ trvala na svojom a poznamenala, že išlo o „dve skupiny belochov“.

Jej výroky vyvolali prudkú odozvu. Židovskí predstavitelia označili komentáre za nebezpečné a ako posledný príklad narastajúcej neznalosti o genocíde, pri ktorej nacisti počas druhej svetovej vojny vyvraždili šesť miliónov Židov, ktorých označovali za menejcennú rasu.

Goldbergová sa neskôr za výroky ospravedlnila. „Povedala som, že holokaust nebol o rase, ale o neľudskosti človeka voči človeku. Mala som povedať, že išlo o oboje, napísala na twitteri.“ Židia na celom svete mali vždy moju podporu. Je mi ľúto, ak moja slová niekoho zranili," podotkla. Podľa denníka The New York Times sa následne ospravedlňovala aj v programe The Late Show moderátora Stephena Colberta a na začiatku utorkového The View.

Šéfka ABC News Kim Godwinová v utorok v noci oznámila, že herečku dočasne z programu kvôli jej slovám sťahuje. „Aj keď sa Whoopi ospravedlnila, tak som ju požiadala, aby si vzala čas na premýšľanie a poučenie sa z dopadu jej komentárov. Celá ABC News je solidárna s našimi židovskými kolegami, priateľmi, rodinami a komunitami,“ uviedla vo vyhlásení.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Whoopi Goldberg #televízia ABC

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...