Pozvali ťa umyť podlahy?! Talianska moderátorka s africkými koreňmi šokovala rasistickými správami od divákov

Festival hudby Sanremo, ktorý už roky vysiela talianska verejnoprávna televízia, má na krku ďalší škandál. Či možno poškvrnenie, za ktoré však môžu samotní diváci. Zdá sa, že mnohí z nich sú jednoducho rasisti.

04.02.2022 07:00
Lorena Monroe Cesarini Foto: ,
Herečka a moderátorka Lorena Monroe Cesarini na festivale hudby Sanremo.
debata (3)

Potvrdila to moderátorka tohtoročného programu, talianska herečka Lorena Monroe Cesarini, ktorá je tmavej pleti. V stredu večer, keď sa objavila na pódiu ďalšieho dňa hudobného sviatku trvajúceho až do nedele, prečítala pred kamerami niekoľko komentárov či správ, ktoré dostala od anonymných, ba občas aj identifikovaných divákov.

Italy San Remo Protest Čítajte viac Do pása nahý spevák pobúril taliansku cirkev! Rúha sa falošným krstom, tvrdí biskup

„Zdá sa, že farba mojej pokožky je pre niekoho evidentný problém,“ uviedla 34-ročná Cesarini. „Pozvali ťa len preto, lebo si čierna,“ citovala jeden z príspevkov. „Možno chceli, aby si prišla poumývať podlahy alebo zaliať kvety,“ znel z jej úst ďalší z komentárov, ktorý dostala na sociálnej sieti. Ako následne herečka a moderátorka informovala, podobné správy dostáva od momentu, čo bolo verejne potvrdené, že práve jej zverili tvorcovia programu tohtoročnú rolu moderátorky. Podotkla tiež, že rasizmu čelí od svojej mladosti aj práci v hereckom priemysle.

zväčšiť Moderátorka a modelka Lorena Monroe Cesarini v... Foto: SITA/AP, Matteo Rasero
Italy Racism Moderátorka a modelka Lorena Monroe Cesarini v spoločnosti talianskeho moderátora Amadeusu prichádza na pódium počas druhého dňa hudobného koncertu a festivalu Sanremo.

Rodáčka zo Senegala, ktorej mama pochádza z tejto africkej krajiny a otcom je Talian a ktorá od svojho detstva žije v Taliansku, sa následne rečnícky opýtala: „Prečo ľudia cítia potrebu písať niečo takéto na sociálnej sieti? Prečo ľudia majú problém s mojou farbou kože?“

Ornella Muti Čítajte viac Ornella Muti má 66 a rozparok až po... skrátka odvážny! Od Putina chce ruský pas

Ako píšu talianske portály, v tej chvíli niekto z publika zakričal podporne: „Si Talianka!“ Lorena Monroe Cesarini odvetila „áno, a som na to hrdá“. Na stredajší prenos si pritom obliekla model s výraznou zvieracou potlačou, ktorý podľa mnohých evokoval aj hrdosť a oslavu afrických koreňov.

K slovám moderátorky a herečky sa vyjadrilo viacero organizácií a politikov, ktorí odsúdili rasizmus vo verejnom priestore. Objavila sa však aj kritika, že práve verejnoprávna televízia v Taliansku je roky priestorom, ktorý v celej situácii nepomáha, ale skôr naopak – využíva dlhoročné stereotypy a dokonca v niektorých programoch využíva rasovo motivované označenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #rasizmus #moderátorka #Sanramo

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...