Žila búrlivo, hrala vášnivo - jedna z najkrajších herečiek by oslávila 90! Tu je 9 spomienok na Liz Taylorovú

Americká herečka Elizabeth Taylor bude v srdciach divákov navždy zapísaná najmä ako egyptská kráľovná Kleopatra z rovnomenného veľkofilmu z roku 1963.

27.02.2022 06:44
Elizabeth Taylor Foto:
Herečka Elizabeth Taylor na zábere z roku 1955 v spoločnosti producenta a jej vtedajšieho manžela Mika Todda na filmovom festivale v Cannes.
debata

Majiteľka dvoch Oscarov ale nepriťahovala pozornosť verejnosti len svojimi výkonmi pred kamerou, stálicu spoločenských rubrík a bulvárnych plátkov z nej urobil jej búrlivý súkromný život alebo boj s alkoholom. Taylor zomrela v marci 2011 vo veku 79 rokov na zlyhanie srdca.

Jedna z najslávnejších hollywoodskych filmových div sa narodila 27. februára 1932 v londýnskom Hampsteade (a v nedeľu by sa dožila presne 90 rokov). Tesne pred začiatkom vojny sa však so svojimi rodičmi odsťahovala do USA, kde si mladučkú herečku s podmanivým pohľadom čoskoro všimli filmári. Z rozkošnej kučeravej dievčiny sa Liz Taylor čoskoro preorientovala na role atraktívnych mladých žien. Zahrala si po boku Jamesa Deana vo filme Obor alebo vo filme Mačka na rozpálenej plechovej streche, kde bola parnerkou Paula Newmana.

Herečka Elizabeth Taylor na zábere z roku...
Herečka Elizabeth Taylor na kolorovanej...
+6Herečka Elizabeth Taylor na zábere z roku 1955...

Dôvodom jej rýchleho vzostupu však nebola len pôvabná tvár. Za svoje herecké výkony bola už koncom 50. rokov opakovane nominovaná na Oscara, ktorého sa dočkala v roku 1961 za rolu bývalej prostitútky vo filme Telefón Butterfield 8.

O dva roky neskôr prišla do kín Kleopatra, pri ktorej nakrúcaní spoznala svojho osudového muža Richarda Burtona. Ich pomer vyvolal škandál, obaja boli totiž v tom čase v manželskom zväzku s inými partnermi. Svoje spoločné manželstvo si napokon vyskúšala dokonca dvakrát. Divoký vzťah preniesli v roku 1966 aj na filmové plátno v snímke Kto sa bojí Virginie Woolfovej, za ktorý dostala Taylor druhého Oscara.

zväčšiť Herečka Elizabeth Taylor na zábere z roku 1986. Foto: SHUTTERSTOCK
Eliazbeth Taylor, 1987 Herečka Elizabeth Taylor na zábere z roku 1986.

Mužov ale prešlo herečkiným životom oveľa viac. Najprv sa vydala v 19 rokoch za Conrada Hiltona, syna známeho hotelového magnáta. Nasledovali herec Michael Wilding, producent Michael Todd, spevák Eddie Fisher, dvakrát už spomenutý Burton alebo senátor John Warner.

Po ôsmykrát a naposledy sa vydala v roku 1991, keď si na kalifornskom ranči svojho priateľa Michaela Jacksona vzala o 20 rokov mladšieho stavbára Larryho Fortenského, ktorého stretla v protialkoholickej liečebni. Aj tento vzťah ale skrachoval.

Britain Kate Turns 40 Čítajte viac Vojvodkyňa Kate oslavuje 40, k jubileu dostala 3 nádherné zábery! Pôjde rovno do galérie

Obdivovaná herečka, do ktorej filmografie sa rátajú aj známe snímky ako Skrotenie zlej ženy, Doktor Faust či Sladký vták mladosti, sa venovala aj podnikaniu s kozmetikou. Množstvo času venovala boju proti AIDS vo vlastnej charitatívnej spoločnosti, za čo dostala v roku 1993 Humanitárnu cenu Jeana Hersholta. V roku 2000 jej britská kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria.

debata chyba
Viac na túto tému: #súkromný život #herečka #Oscar #Elizabeth Taylor #búrlivé #jubileá hviezd

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...