Ako nekompromisná potvora nemá konkurentku! Glenn Close oslavuje 75 rokov

Medzinárodnú popularitu jej priniesli snímky Osudová príťažlivosť, Nebezpečné známosti, ale aj bláznivé komédie 101 a 102 dalmatíncov.

19.03.2022 00:00
Music-Glenn Close and Ted Nash Foto: ,
Glenn Close oslavuje 75 rokov.
debata

Americká herečka Glenn Close sa presadila hneď svojou prvou rolou vo filmovej adaptácii románu Johna Irvinga Svet podľa Garpa a medzinárodnú popularitu jej priniesli snímky Osudová príťažlivosť, Nebezpečné známosti, ale aj bláznivé komédie 101 a 102 dalmatíncov. Slávu jej podľa jej slov zaistili hlavne úlohy nekompromisných potvor a tie vie hrať tak dokonale, že si ich diváci zamilujú. Herečka, ktorá sa narodila 19. marca 1947, sa stále objavuje v nových filmoch aj seriáloch.

zväčšiť Nominovaná herečka Glenn Close v kreácii Armani... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
93rd Academy Awards - Arrivals Nominovaná herečka Glenn Close v kreácii Armani Privé.

Close sa narodila v Greenwichi v štáte Connecticut ako druhé zo štyroch detí známeho chirurga. Keď mala 13 rokov, odišiel jej otec pracovať do Konga. Close tak žila striedavo v Afrike a v internátnych školách vo Švajčiarsku. Päť rokov spievala vo folkovej skupine Up with People a z tejto etapy života pochádza aj jej prvé krátke manželstvo s gitaristom skupiny Cabotom Wadeom.

V roku 1974 ukončila štúdium dramatického umenia a antropológie na College of William and Mary vo Virgínii a v tom istom roku úspešne debutovala na Broadwayi ako členka Phoenix Theatre Company v hre Láska pre lásku. Potom pôsobila niekoľko rokov na provinčných scénach a jej herecký prejav si začal získavať stále väčšiu popularitu medzi divákmi aj kritikmi.

zväčšiť Glenn Close oslavuje 75 rokov. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Music-Glenn Close and Ted Nash Glenn Close oslavuje 75 rokov.

Začiatok jej filmovej kariéry znie ako z rozprávky, pretože hneď jej prvé tri filmy jej priniesli nomináciu na Oscara. Kariéru začala rolou svojráznej feministky Jenny Fieldsovej vo filmovej adaptácii románu Johna Irvinga Svet podľa Garpa (1982). Nasledovali horká komédia Veľké rozčarovanie (1983) a Prirodzený talent z roku 1984, v ktorom si zahrala po boku Roberta Redforda. V Osudovej príťažlivosti z roku 1987, ktorá jej priniesla ďalšiu nomináciu na Oscara, bojovala ako odvrhnutá milenka všetkými prostriedkami o svojho milenca v podaní Michaela Douglasa a v Nebezpečných známostiach (1988) skvele zahrala intrigánsku markízu de Merteuil. Aj táto rola jej priniesla oscarovú nomináciu. Neskôr pridala ďalšie nominácie na Oscara, za role vo filmoch Albert Nobbs (2011), Žena (2017) a Americká elegia (2021), žiadnu z nich ale na sošku nepremenila. Celkom hrala v niekoľkých desiatkach filmov. V roku 2009 sa dočkala svojej hviezdy na chodníku slávy v Hollywoode.

Pri divadelných rolách to nezostalo len pri nomináciách. Za hru The Real Thing (Naozajstná vec) Toma Stopparda získala v roku 1984 ocenenie Tony Award. Túto prestížnu cenu získala ešte dvakrát – v roku 1992 za hru Death and the Maiden (Smrť a panna) a o tri roky neskôr za rolu Normy v muzikáli Sunset Boulevard Andrewa Lloyda Webbera.

Close bola trikrát vydatá. Zo vzťahu s producentom Johnom Starkom má dcéru Annie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Glenn Close

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...