Ukrajinská víťazka Eurovízie spievala o vojne: Teraz pred ňou s deťmi uteká, muža nechala v boji

Ukrajinská speváčka Džamala (tiež Jamala) pred šiestimi rokmi dobyla Európu so skladbou o deportáciách krymských Tatárov z rozkazu sovietskeho vládcu Josifa Stalina počas druhej svetovej vojny.

20.03.2022 07:12
German Eurovision Song Contest Foto: ,
Archívny záber: Ukrajinská speváčka Jamala (Džamala) počas spievania skladby 1944 na Eurovízii.
debata

Teraz táto krymskotatarská interpretka musela sama s deťmi opustiť svoju krajinu kvôli vojnovému konfliktu, keď na Ukrajinu vpadli ruské vojská, píše agentúra Reuters. „Keď cudzinci prichádzajú, prídu do vášho domu. Všetkých vás zabijú a povedia: ‚Nie je to naša vina‘,“ spievala Džamala v pochmúrnom hite, s ktorým prekvapivo v roku 2016 vyhrala inak optimistickú hudobnú súťaž Eurovízia.

Tridsaťosemročná speváčka, vlastným menom Susana Džamaladinovová, sa ukrývala v kyjevskom bombovom kryte, kým sa jej s jej dvoma deťmi podarilo utiecť do Turecka. Manžela nechala na Ukrajine bojovať s približujúcimi sa ruskými vojskami.

„Manžel ma 24. februára zobudil a povedal mi, že začala vojna a že nás napadli Rusi. V tej chvíli som bola v šoku. Bola to nočná mora,“ spomína z Istanbulu Džamala.

Cesta do bezpečia podľa nej nebola ľahká. „Boli sme v aute a počula som taký zvuk – bzzz. Pred sebou sme uvideli (raketu),“ popísala perné chvíľky speváčka a Európanov vyzvala, aby Ukrajinu podporili. „Nie je to len ukrajinská vojna, je to vojna proti európskym hodnotám. Myslím si, že sme v tom všetci spoločne,“ povedala pre Reuters.

Džamala svojou piesňou z roku 2016 chcela uctiť pamiatku krymskotatarských obetí stalinskej éry. Aj keď v texte songu nebola zmienka o ruskej okupácii Krymu, časť ukrajinskej verejnosti pieseň chápala aj ako protest proti násilnému záberu ukrajinského polostrova Ruskom na jar roku 2014. Moskva skladbu vtedy odsúdila ako politickú provokáciu.

zväčšiť Archívny záber: Ukrajinská speváčka Jamala... Foto: SITA/AP, Hannibal Hanschke
Jamala (Džamala) Archívny záber: Ukrajinská speváčka Jamala (Džamala) počas spievania skladby 1944 na Eurovízii.

Deportácie, ktoré mali byť podľa sovietskeho diktátora Josifa Stalina trestom za údajnú kolaboráciu s nacistickým Nemeckom, postihli asi 220-tisíc krymských Tatárov a príslušníkov niekoľkých ďalších krymských menšín. Väčšina transportov zamierila do Strednej Ázie a na Sibír. Až v roku 1967 boli obvinenia voči občanom tatárskej národnosti odvolané a na konci 80. rokov im bol povolený návrat do vlasti.

Mila Kunis a Ashton Kutcher Čítajte viac Ohromná suma pre Ukrajinu! Mila Kunis a Ashton Kutcher pomohli vyzbierať milióny dolárov
debata chyba
Viac na túto tému: #útek #vojna #Eurovízia #skladba #vojna na Ukrajine #Džamala

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...