Pred 25 rokmi získal Kolja Oscara: Preslávil Šuvadovú či Chalimona, Svěrákovcom upevnil status hviezd

Minulý rok si svet českej kinematografie pripomenul 25. výročie vzniku filmu Kolja. Vo štvrtok 24. marca 2022 to bude presne 25 rokov, čo si tento film ako zatiaľ posledný český kandidát odniesol domov vzácnu filmovú sošku Oscara.

24.03.2022 00:00
shutterstock 93668533 Foto:
Záber z roku 1997: Tvorcovia a herci z filmu Kolja s Oscarom pre najlepší cudzojazyčný film. Zľava: Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, Andrej Chalimon a Eric Abraham.
debata

Zlatú sošku prevzal si 24. marca 1997 prevzal za Kolju režisér Jan Svěrák a dojímavý film Kolja sa stal jedným z iba troch českých či československých celovečerných filmov, ktoré sa tohto prestížneho ocenenia dočkali. Prvým bol v roku 1966 Obchod na Korze režisérskej dvojice Ján Kádár a Elmar Klos, druhým potom o dva roky neskôr Ostro sledované vlaky Jiřího Menzla.

Film Kolja bol spoluprácou Jana Svěráka so svojím otcom Zdeňkom Svěrákom. Vo filme si zahrala aj herečka Libuše Šafránková, Stella Zázvorková, ich kolega Ondřej Vetchý či Slovenka Silvia Šuvadová. Hlavnou hviezdou však bol ruský detský herec Andrej Chalimon.

Herec Andrej Chalimon na zábere z roku 2007....
Herečka Silvia Šuvadová na zábere z roku 2008.
+4Herec, scenárista a režisér Zdeněk Svěrák na...

Na prahu jari 1997 pritom nebol Ján Svěrák v Amerike prvýkrát, už o päť rokov skôr bol totiž nominovaný za prvú spoluprácu s otcom Zdeňkom, snímku Obecná škola. A úplne prvýkrát sa do Los Angeles pozrel už ešte o pár rokov skôr, keď slúžil povinnú vojenskú službu a urobil si v nej prestávku, aby si prevzal študentského Oscara pre najlepší zahraničný film. Cenu si vtedy odniesol za absolventskú snímku Ropáci, fiktívny dokument o pátraní po živočíchovi vyžívajúcom si v zničenom prostredí severných Čiech.

626661303 Čítajte viac Úplne nahá, v rozkroku žehlička! Česká herečka odmietala nahotu, no Svěrákovi sa nevraví nie

Po Koljovi získali nomináciu pre najlepšiu cudzojazyčnú snímku z českých tvorcov ešte Ján Hřebejk s Musíme si pomáhať (2001) a Ondřej Trojan so Želarmi (2004), ani jeden ale nakoniec neuspel, podobne ako Menzel s filmom z roku 1987 Vesničko má, středisková. Podobne sa (ne)darilo s jeho československými snímkami ani Milošovi Formanovi, ktorý bol nominovaný za Lásky jednej plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969).

Zlatú sošku za réžiu ale napokon český rodák získal za filmy Prelet nad kukučím hniezdom (1976) a Amadeus (1985). Medzi českými držiteľmi Oscara je napríklad aj kostýmový výtvarník Theodor Pištěk za kostýmy k filmu Amadeus či speváčka Markéta Irglová, ktorá sošku získala v roku 2008 za najlepšiu filmovú pieseň.

Jan Svěrák s otcom Zdeňkom len nedávno predstavili ďalšiu filmovú novinku – snímku Betlehemské svetlo, ktorá pútala pozornosť od ohlásenia nakrúcania a dočkala sa aj kontroverzných reakcií pre filmový plagát. Ten zachytáva herečku Terezu Voříškovú úplne nahú so strategicky umiestnenou žehličkou. Plagátu a reklame na film viacerí vytkli, že je sexistická a lacná.

shutterstock 93668533 Čítajte viac Kolja má 25 rokov, ako sa zmenili jeho herci? Šuvadovú ani nespoznáte a ruská hviezda...

Vyhlásenie aktuálneho ročníka prestížnych filmových cien Oscar sa koná už najbližší víkend – v noci z nedele 27. marca na pondelok 28. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Oscar #herci #Jan Svěrák #Kolja #vyhlásenie cien

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...