Hugh Grant mu vďačí za kariéru! Režisér Mike Newell oslavuje 80 rokov, na konte má Štyri svadby a jeden pohreb

Britský režisér Mike Newell, ktorý sa narodil 28. marca 1942, má na konte mnoho úspešných komédií, natočil ale aj štvrtý diel filmovej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi (2005).

28.03.2022 00:00
Štyri svadby a jeden pohreb Foto:
S Hughom Grantom vo filme Štyri svadby a jeden pohreb (1994).
debata

K jeho najznámejším filmom patrí komédia Štyri svadby a jeden pohreb (1994), ktorá pomohla odštartovať kariéru Hugha Granta, ktorý sa v nej objavil po boku Andie MacDowellovej alebo kriminálna dráma Krycie meno Donnie Brasco (1997), kde režíroval Al Pacina.

Syn ochotníckych hercov študoval angličtinu na Cambridgeskej univerzite a potom trojročný kurz divadelného umenia. Nakoniec ale dostal príležitosť v televízii a než v polovici 80. rokov prvýkrát zaujal filmom pre kiná, mal na konte napríklad televíznu adaptáciu Muža so železnou maskou alebo Ságu rodu Forsythovcov.

Na plátne zaujal britské publikum napríklad jeho Tanec s cudzincom, dráma inšpirovaná príbehom poslednej ženy, ktorá bola vo Veľkej Británii odsúdená na trest smrti alebo film The Good Father (Dobrý otec), v ktorom Anthony Hopkins stvárnil muža bojujúceho pred súdom o svojho syna.

Cestu k väčším rozpočtom a sláve mu ale otvorila až komédia Štyri svadby a jeden pohreb z roku 1994, ktorý napríklad server BBC News zaradil medzi najlepšie britské filmy všetkých čias. Pre Hollywood ale Mike Newell točil so zmiešanými úspechmi – po oceňovanom Donniem Brascovi prišiel kritizovaný Úsmev Mony Lisy (2003) s rekordne zaplatenou Juliou Robertsovou v hlavnej úlohe. Recenzentov a publikum príliš nezaujala ani adaptácia slávneho románu Gabriela Garcíu Márqueza Láska v časoch cholery (2007), ktorú tlač prirovnala k telenovele.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hugh Grant #Mike Newell

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...