Slávny Top Gear je na obrazovke BBC už 45 rokov! Má za sebou aj poriadne turbulentné obdobie

Motoristická šou Top Gear, ktorej prvý diel sa na obrazovkách objavil 22. apríla 1977, je dodnes jedným z najúspešnejších a najvýnosnejších programov BBC.

23.04.2022 00:00
clarkson Foto:
Rok 2014 - Jeremy Clarkson (vľavo) a James May v relácii Top Gear.
debata (1)

Súčasná podoba programu ale nemá s tým, ako Top Gear vyzeral pôvodne, príliš veľa spoločného. Takmer štvrťstoročie sa totiž jednalo o tradične poňatý motoristický magazín, ktorý v polhodinovej stopáži ponúkal okrem iného úplne seriózne recenzie automobilo. Až v roku 2002 Top Gear nabral smer k väčšej zábavnosti.

Konzervatívne poňatie totiž na prelome storočia pomaly strácalo divákov a keď väčšina pôvodných tvorcov odišla vyrábať Fifth Gear pre stanicu Channel 5, chopil sa príležitosti charizmatický Jeremy Clarkson, ktorý sa na programe podieľal už od roku 1988. Clarkson predĺžil Top Gear a vlastne prakticky vypustil recenzie obyčajných áut a posilnil zábavné prvky. Vedľa neho a Richarda Hammonda s Jamesom Mayom (nahradil pôvodne angažovaného Jasona Daweho) sa do tímu zaradil aj maskovaný „ochočený závodný jazdec“ Stig.

Ten preháňal superautá po okruhu na bývalom letisku, kde sa zároveň najrôznejšie celebrity snažili dosiahnuť čo najlepší čas v „aute za rozumnú cenu“. Clarkson, Hammond a May sa potom napríklad zaoberali tým, či sa z Londýna do južného Francúzska dostane človek rýchlejšie vlakom alebo autom, či je rýchlejšie sa po Londýne dopravovať autom, na bicykli alebo motorovým člnom po Temži, skúmali aj výdrž pickupu Toyota Hilux. Popularitu si získali aj vianočné špeciály, v ktorých trojica vyrážala najrôznejšími autami do exotických kútov sveta.

Clarkson, známy svojim britkým humorom a mnohokrát politicky nekorektnými poznámkami, ale nakoniec u šéfov BBC narazil. V máji 2014 dostal „posledné varovanie“ kvôli tomu, že použil rasistický výraz. Vtedy bol upozornený na to, že v prípade ďalšej urážlivej poznámky „kdekoľvek a kedykoľvek“ bude prepustený. A to sa aj v roku 2015 stalo. Dôvodom bola roztržka, kedy Clarkson po natáčaní jedného z dielov programu udrel produkčného, ​​pretože nemal pripravené teplé, ale len studené jedlo. Výpoveď vyvolala ostré protesty fanúšikov programu, ale tie boli márne.

Za „parťákom“ odišli aj Richard Hammond a James May (spoločne potom začali pre Amazon točiť „Top Gear na steroidoch“ nazvaný The Grand Tour) a BBC, ktorá sa nechcela populárneho a výnosného programu vzdať, musela hľadať nových moderátorov. Stávka na Chrisa Evansa veľmi nevyšla, skončil už po jednej sérii. Neskôr sa hlavnou tvárou programu stal americký herec Matt LeBlanc, známy hlavne zo seriálu Priatelia, ďalšími prekvapivo dobrými nápadmi sa ukázalo byť angažovanie bývalého pilota formuly 1 Eddieho Jordana alebo vlani zosnulej nemeckej „kráľovnej Nürburgringu“ Sabine Schmitzovej.

Po LeBlancovom odchode v roku 2019 sa moderátorská trojica ustálila, teraz ju tvorí skúsený motoristický novinár Chris Harris (ten jediný Top Gear uvádzal už s Mattom LeBlancom), herec a komik Paddy McGuinness a moderátor a bývalý úspešný hráč kriketu Andrew Flintoff. Tí sa snažia udržiavať v Top Gear ducha, ktorý mu pred dvoma dekádami dal tím okolo Clarksona. A hoci skalní fanúšikovia tohto drzého moderátora majú stále pripomienky, televízni diváci siuž na obmenenú zostavu zvykli a sledovanosť sa po prepade vrátila na úroveň pred rokom 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeremy Clarkson #Top Gear

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...