Peter Kočiš ťahá za nitky ako slovenský premiér! Hľadal pre Ultimátum inšpiráciu v konkrétnom politikovi?

Seriál Ultimátum je v plnom prúde a diváci prežívajú spolu s jeho hrdinami napínavú vyjednávačskú drámu s príchuťou vysokej politiky.

27.04.2022 00:00
kočiš Foto:
Peter Kočiš a Miroslav Etzler ako premiéri Slovenska a Česka v seriáli Ultimátum.
debata (2)

Popri Jánovi Koleníkovi sa k slovu dostali aj herci ako Milan Bahul, Diana Mórová, Dušan Cinkota či Peter Kočiš. Práve Kočiš si pod taktovkou režiséra Michala Kollára zahral zaujímavú rolu, stvárňuje premiéra Slovenskej republiky. Ako Kysucký rozdáva karty v zákulisí a ťahá za najdôležitejšie nitky. Ako vníma svoju postavu obľúbený herec?

„Je to špičkový politik, ktorý sa vyzná vo svojej profesii. Vrcholová politika prináša mojej postave premiéra situácie, kedy leží často práve na jeho pleciach zásadné rozhodnutie a nutnosť prijať opatrenia, ktoré možno nie sú celkom s kostolným poriadkom. V tejto postave je vidieť, že ide o človeka, ktorý vie v politike chodiť a uvedomuje si svoju veľkú zodpovednosť, ale na druhej strane si necháva vždy takticky pootvorené aj nejaké zadné dvierka,“ opísal Kočiš.

 Attila Végh a Ján Koleník v seriáli  Ultimátum.
Attila Végh a Ján Koleník v seriáli Ultimátum.
+9Peter Kočiš ako premiéri Slovenska v seriáli...

Pri stvárňovaní politikov pred kamerami sa automaticky natíska otázka, v kom hľadal herec inšpiráciu. Ako však Kočiš priznal, o konkrétneho politika nešlo, gestá či výraz toho-ktorého premiéra pre svoju rolu neštudoval.

koleník Čítajte viac Attila Végh má rolu v nervydrásajúcej seriálovej novinke: Na nakrúcanie som chodil v hodinovom predstihu

„Iná by bola situácia, kedy som hral konkrétneho politika. Ak by v scenári boli mená ako Mečiar, Dzurinda, Matovič, Fico či ktokoľvek iný, bol by to prípad, kedy by som ako herec absolvoval takúto prípravu. V Ultimáte je to inak, toto je moje stvárnenie premiéra Slovenskej republiky, nejde o konkrétneho politika,“ vysvetlil.

Ako dodal, pri negatívnych postavách je pre neho dôležité, aby ich ako herec nehral na ‚prvú‘. „Je pre mňa podstatné vžiť sa do myslenia postavy a následne ju dostupnými hereckými prostriedkami preniesť na televíznu obrazovku. Situácie, v ktorých sa moja postava ocitá, nie sú jednoduché, preto je pre mňa nesmierne dôležité, aby som použil správne výrazové prostriedky pre každú jednu situáciu.“

Jeho politickým kolegom v seriáli je český herec Miroslav Etzler, s ktorým si podľa svojich slov ‚zapasovali‘: „Aj štýlom herectva, aj scénami, ktoré sme spolu mali sme si sadli a musím povedať, že sme sa stali aj kamarátmi,“ povedal Kočiš. Seriál Ultimátum vysiela okrem JOJky aj Česká televízia a Kočiš dodal, že svoju postavu premiéra si u našich susedov sám nadaboval. Rovnako ako Ján Koleník, Marko Igonda či Milan Bahul.

zväčšiť Peter Kočiš ako premiéri Slovenska v seriáli... Foto: JOJ
kočiš Peter Kočiš ako premiéri Slovenska v seriáli Ultimátum.

Nielen dramatický seriál Ultimátum… Kočišovi prinieslo posledné obdobie niekoľko zaujímavých televíznych projektov a každý bol z celkom iného súdka. Diváci ho videli v historickej minisérii Mária Terézia, len nedávno sa skončil seriálový hit RTVS Priznanie, v ktorom sa objavil takisto.

zväčšiť Peter Kočiš v úlohe grófa Taroucu, poradcu a... Foto: Česká televize/Stanislav Honzík
Marie Terezie - část pátá Peter Kočiš v úlohe grófa Taroucu, poradcu a dôverníka Márie Terézie.

Pestrosť projektov si herecky užil, porovnávať sa však nedajú. „Sú to úplne odlišné seriály a je to práve to, čo ma na herectve nesmierne baví,“ približuje Kočiš. „Urobíte historickú postavu v sérii Mária Terézia, o ktorej si toho veľa načítate, ocitnete sa v 18.-19. storočí, dostanete sa do blízkosti najmocnejšej ženy toho obdobia… Následne príde projekt ako Priznanie, kde stvárnite celkom odlišný charakter v seriáli zo súčasnosti. Preto je pre mňa ako herca dôležité, aby som mal na prípravu dostatok času, aby som vytvoril charakter a postavu, ktorá je uveriteľná, aby si diváci povedali: ‚áno, takto ten človek môže vyzerať, takto môže rozprávať, takto pôsobiť, verím mu‘.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ultimátum #Peter Kočiš

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...