Tajomná Anouk Aimée z hitu Muž a žena má 90! Očarila slávnych mužov, jeden bol pre ňu výnimočný

Ženy, v ktorých osudoch je čosi tajomné a podmanivo krásne, mávali vo francúzskych a talianskych filmoch 60. rokov 20. storočia spoločné meno v titulkoch: Anouk Aimé.

27.04.2022 00:00
Herečka Anouk Aimée Foto:
Herečka Anouk Aimée v roku 1969.
debata

Pre filmových režisérov bolo synonymom krehkého pôvabu s nádychom smútku, nostalgie a smútku. Aimée zostala až na výnimky celý život verná umeleckému filmu. Narodila sa 27. apríla 1932.

Albert Finney a Anouk Aimée  ako novomanželia v...
Herečka Anouk Aimée  v roku 1969.
+2Herečka Anouk Aimée   v roku 2011 v Cannes.

„Naozajstnú krásu môžete vnímať v ľuďoch, až keď sú starší,“ tvrdí niekdajšia herecká hviezda. A jej kariéra je toho dôkazom. Vo filme začínala už v štrnástich rokoch snímkou ​​Dom pod morom (1946), ale vrchol svojej kariéry, kultový film Muž a žena režiséra Clauda Leloucha, natočila až o 20 rokov neskôr.

Medzitým stihla upozorniť na svoj talent niekoľkými rolami. Nešťastne zamilovanú dcéru fašistického sudcu v modernej variácii Shakespeara Milenci z Verony (1949) jej napísal priamo na telo básnik Jacques Prévert. Bohatou znudenou nymfomankou Maddalenou provokovala v triumfe Federika Felliniho Sladký život (1960). Trpiacou manželkou záletného režiséra dojímala v ešte lepšej ironickej komédii Osem a pol (1962) toho istého tvorcu. Režisér Jacques Demy ponúkol Aiméeovej dve veľké úlohy – pôvabnú kabaretnú tanečnicu v Lole (1961) a opustenú modelku v Obchode s modelkami (1968), ktorý sa natáčal v Los Angeles.

zväčšiť Herečka Anouk Aimée  a režisér Claude Lelouch v... Foto: SHUTTERSTOCK
Herečka Anouk Aimée Herečka Anouk Aimée a režisér Claude Lelouch v roku 2019 v Cannes.

Hviezda európskeho filmu sa mihla aj v zámorí. V Spojených štátoch natočila s Georgesom Cukorom film Justine (1969) podľa slávneho románu Lawrencea Durrella Alexandrijský kvartet. Rozpráva o francúzskych emigrantoch v severnej Afrike. Výlet do sveta módy podnikla oveľa neskôr pod vedením Roberta Altmana vo filme Pret-a-porter (1994). Jej módna návrhárka Simone Lowenthalová tu v duchu „návratu ku koreňom“ posiela na predvádzacie mólo nahé modelky.

Pseudonym Anouk Aimée vymysleli už v roku 1946 pre štrnásťročné dievčatko menom Françoisa Sorya Dreyfusová režisér Marcel Carné a básnik Jacques Prévert. Vtedy s nimi pracovala na nedokončenom filme Kvet doby.

Po odmlke, venovanej rodinnému životu, sa Anouk pred kameru vrátila v sedemdesiatych rokoch. Svoj šarm zrelej ženy prepožičala okrem iného aj duševne chorej Marte, ktorá zdieľa spoločnú domácnosť s neurotickým bratom – sudcom v psychologickej dráme Skok do prázdna (1980).

Vo viac ako 50-ke filmoch sa Aiméeová ocitla v náručí mnohých slávnych hercov. V Lelouchovom Muži a žene sa ako vdova – filmová skriptka Anne Gauthierová zamilovala do ovdovelého automobilového pretekára v podaní Jean-Louisa Trintignanta. So slávnym milovníkom Omarom Sharifom sa stretla vo filmovej Schôdzke Sidneyho Lumeta v roku 1969. S Marcellom Mastroiannim si zahrala vo Felliniho Osem a pol.

„Je oveľa lepšie túžiť ako mať. Ten moment túžby, kedy viete, že sa niečo stane – ten je nesmierne povznášajúci,“ tvrdí herečka, ktorá v osobnom živote na mužov príliš šťastie nemala. Všetky štyri manželstvá sa jej rozpadli, a tak dnes žije v dome na parížskom Montmartri sama so svojimi mačkami. Jej posledným manželom bol slávny britský herec Albert Finney, s ktorým žila v rokoch 1970 až 1978. Ich manželstvo zostalo bezdetné. Aimée má jednu dcéru, Manuellu Papatakis (70), ktorá sa stala takisto herečkou.

zväčšiť Albert Finney a Anouk Aimée  ako novomanželia v... Foto: Profimedia
Herečka Anouk Aimée Albert Finney a Anouk Aimée ako novomanželia v roku 1970.

Najobľúbenejším spoločníkom pred kamerou bol vraj pre ňu Mastroianni: „To bol sen ako herec aj ako človek,“ vyhlásila v roku 2003 v Berlíne, kde v rámci 53. ročníka filmového festivalu Berlinale prevzala čestného medveďa – ocenenie za celoživotné dielo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anouk Aimé

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...