Sláva Ukrajine, znelo Turínom! Víťazom Eurovízie sa stal ukrajinský Kalush Orchestra

Predpoklady sa naplnili. Najväčší favorit na víťazstvo 66. ročníka pesničkovej súťaže Eurovízia svoje šance premenil. Víťazom Eurovízie sa stala ukrajinská formácia Kalush Orchestra so skladbou Stefania.

15.05.2022 01:42 , aktualizované: 01:53
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila... Foto: ,
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia vďaka hlasom od divákov z celej Európy a z Austrálie.
debata

Už pred prvým semifinálovým kolom sa predpokladalo, že ukrajinských zástupcov podporia v súťaži hlasujúci, aby tak vyjadrili podporu a solidaritu krajine, ktorú už niekoľko týždňov okupuje ruská armáda.

Hlasovanie má v Eurovízii dve časti – prvá je o udeľovaní bodov porotami v jednotlivých krajinách. Tam sa Ukrajine síce darilo relatívne dobre, ale jasným favoritom bol britský spevák Sam Ryder, ktorého nasledovali zástupcovia Švédska (Cornelia Jakobs) a Španielska (Chanel). Až hlasy od divákov, ktoré sa rátajú pomerne, však napokon rozhodli.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...
+12Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...

Ukrajinská formácia Kalush Orchestra získala ku svojim bodom z prvej časti ďalšách 439 navyše od hlasujúcich divákov, čo ju posunulo vysoko do vedenia rebríčka. Ani jedna z ďalších krajín už takýto náskok dotiahnuť nedokázala. Po definitívne potvrdenom výsledku sa sála v talianskom Turíne, kde sa šou konala, rozoznela mohutným potleskom a pokrikmi.

Sláva Ukrajine, zaznelo následne z pódia, kam sa členovia Kalush Orchestra ako čerství víťazi presunuli a kde sa poďakovali celej Európe. (Následne ich čakalo ešte jedno vystúpenie so skladbou Stefania). Jednotliví členovia počas príhovoru celý čas držali v rukách ukrajinské vlajky. Tie sa hojne objavovali aj v hľadisku, či dokonca medzi ďalšími súťažiacimi. Víťazstvo Ukrajiny napríklad s nadšením oslavovali zástupcovia Islandu či Austrálie.

Jon Bon Jovi, 2021 Čítajte viac Sláva Ukrajine, odkázali Bon Jovi! Ich megahit je hymnou v Odese, ktorá sa chystá na ruský útok

Ukrajinská skupina patrila k najväčším favoritom celého podujatia, a to aj vzhľadom na ruskú inváziu. Skupina Kalush Orchestra pritom nebola pôvodnou ukrajinskou voľbou. Krajinu mala najskôr zastupovať Alina Pašová, 29-ročná raperka a bývalá účastníčka reality show. Keď sa ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobúrenia a namiesto nej dostal šancu vystúpiť práve Kalush Orchestra, folk-rapová skupina zo západu Ukrajiny.

Kalush Orchestra oslavuje víťazstvo v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Italy Eurovision Song Grand Final Kalush Orchestra oslavuje víťazstvo v pesničkovej súťaži Eurovízia.

Pieseň Stefania, s ktorou skupina vystúpila, vznikla pôvodne ako pocta matke frontmana kapely. Od ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára sa ale zmenila na hymnu národa, ktorého krajinu pustoší vojna, napísala agentúra AP. Pôvodný text totiž získal úplne nový význam. „Vždy nájdem cestu domov, aj keď sú všetky cesty zničené,“ spieva sa v nej.

Dominika Hašeková Čítajte viac Česko s Hašekovou postúpilo do finále Eurovízie, podľa reakcií je z neho nový favorit!

Sobotňajšie finále sprevádzal aj moment so škandalóznou príchuťou „zo zákulisia“. Podľa správy Európskej vysielacej únie malo totiž dôjsť pravdepodobne k manipulovaniu hlasovania v šiestich krajinách. "V analýze hlasovania poroty celoeurópskym hlasovacím partnerom Európskej vysielacej únie (EBU) po druhej generálke druhého semifinále súťaže Eurovision Song Contest v roku 2022 boli vo výsledkoch šiestich krajín identifikované určité nepravidelné vzorce hlasovania,“ uviedla vo vyhlásení EBU.

„V záujme dodržania pokynov na hlasovanie v súťaži EBU spolupracovala so svojím hlasujúcim partnerom na výpočte náhradného súhrnného výsledku pre každú dotknutú krajinu pre druhé semifinále a veľké finále (vypočítané boli na základe výsledkov iných krajín s podobným záznamami o hlasovaní),“ znelo stanovisko.

S víťazstvom v pesničkovej súťaži Eurovízia sa spája aj organizácia nasledujúceho ročníka. Pravdepodobne v každej krajine, kde sa šou vysielala, zaznela z úst moderátorov váhavá prognostika, ako to bude vyzerať s organizáciou Eurovízie na Ukrajine budúci rok. Ostáva však dúfať, že dovtedy sa situácia vyrieši a usporiadanie finále pesničkovej súťaže by sa mohlo stať symbolom osláv mieru a spolupatričnosti.

Na Eurovízii sa zúčastnila aj česká formácia We Are Domi so speváčkou Dominikou Hašekovou, ktorá skončila napokon v poslednej päťke z 25 súťažiacich krajín, presne na 22. mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víťazstvo #hlasovanie #Eurovízia #diváci #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Kalush Orchestra

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...