Chlapec, do ktorého sa zamilovalo celé Československo! Lukáš Vaculík má 60

Roky nosil titul "najväčší sexsymbol" Československa. Bol slávny, ako len mohol v podmienkach bývalého režimu byť. Lukáš Vaculík oslavuje 8. júna okrúhlu 60-ku.

08.06.2022 13:02
vaculík Foto:
Lukáš Vaculík v počiatkoch svojej kariéry.
debata

Vlasy mu síce zošediveli, ale typický, takmer nesmelý úsmev chlapca má na tvári dodnes. Oslávenec Lukáš Vaculík je stále k videniu na filmovom plátne, ale neodmieta ani úlohy v seriáloch a aktívny je aj na divadelných doskách. Jeho práca je pestrá, ale pre mnohé fanúšičky zostane navždy spojený s filmami 80-tych a 90-tych rokov.

zväčšiť Lukáš Vaculík v roku 2021 - premiéra seriálu... Foto: Profimedia
vaculík Lukáš Vaculík v roku 2021 - premiéra seriálu Ochránce.

Jeho kariéru odštartovala snímka Vítr v kapse, kde vytvoril dvojicu s kolegom Sagvanom Tofim. Oboch film okamžite katapultoval medzi top hviezdy bývalého Československa. Následne sa spoločne postavili pred kamery snímky Kamarád do deště (1988), ktorý sa dočkal v roku 1992 pokračovania. Ako povedal v minulosti pre Pravdu, ako ľudia sú s Tofim úplne rozdielni, napriek tomu si neskutočne „sadli“. „Rozdielni sme vo všetkom, ale dokážeme spolu fungovať. Tie rozdiely nás neodpudzujú, ale dopĺňajú. Máme medzi sebou taký zvláštny spôsob komunikácie, pri ktorej sa podpichujeme.“

V pokračovaní s podtitulom Příběh z Brooklynu bola jeho krásnou partnerkou vtedy začínajúca modelka Simona Krainová. Ako režisér sa pod film opäť podpísal Jaroslav Soukup a Krainová mala v čase nakrúcanie snímky 19 rokov. Vaculík tridsať a milovala ho. „Nemohla som ho nemilovať. Kto ho vtedy nemiloval, jasné, že som ho milovala,“ povedala v minulosti pre Blesk. Vo vzťahu však Krainová napokon skončila práve s „tým druhým“, so Sagvanom Tofim.

zväčšiť Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi počas konkurzu do... Foto: Profimedia
237596122 Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi počas konkurzu do muzikálu Děti ráje (2015).

O značnú popularitu týchto filmov sa okrem hlavných hrdinov postarali aj hity Michala Davida. So Sagvanom Tofim sa Vaculík o vyše 30 rokov neskôr postavil na pódium muzikálu Děti ráje, ktorý bol vystavaný práve na hitoch zo spomínaných filmov. Hoci sa Vaculíkovi do projektu spočiatku ísť nechcelo, napokon bol spokojný. „Netúžil som tri mesiace skúšať predstavenie, ktoré sa bude hrať mesiac a pol a skončí. Považoval som to za stratu času. Do každého projektu idem naplno, nechám v ňom veľkú porciu energie a potom je škoda, keď sa výsledný efekt stratí. Nakoniec som súhlasil a dopadlo to nad naše očakávanie,“ povedal pre Pravdu.

Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi Čítajte viac Vaculík a Tofi opäť spolu! Takto sa zmenili za tridsať rokov

Lukáš Vaculík po štúdiách herectva na pražskom konzervatóriu pôsobil v rokoch 1983–1985 v Armádnom umeleckom súbore Víta Nejedlého, následne získal angažmán v Mestských divadlách pražských (1985–1991) a v 90. rokoch si zahral v Divadle Komedie (1991–1993), v Divadle Rokoko (1993–1995) i v Činohernom klube (1995–1997). Ako povedal, divadlo mu, na rozdiel od filmu, ponúka slobodu. „Môžem si určiť, do akého projektu vstúpim alebo si ho dokonca sám vymyslieť. Ďalším dôvodom je fakt, že filmy, ktoré mi ponúkali, ma nezaujali, a tie, v ktorých by som chcel hrať, sa ku mne nedostali. Mohol som vyčkávať alebo začať niečo robiť. Vybral som si divadlo a ono mi ponúklo slobodu, luxus toho, že ma práca baví a dáva mi zároveň slušný zárobok.“

Lukáš Vaculík v počiatkoch svojej kariéry.
Simona Krainová  a Lukáš Vaculík.
+6Herec Lukáš vo filme  Válka barev (1994).

Vaculík má na konte aj spoluprácu so slovenskými režisérmi. Miloslav Luther ho v roku 1984 obsadil do úlohy mladého kráľa Michala v známej rozprávke Kráľ Drozdia brada. O niekoľko desaťročí neskôr si zahral v slovenskej rozprávke Vianočné želenie (2018), pod ktorú sa podpísal Peter Bebjak. Vaculík sa predviedol v úlohe kráľa Svaroga.

zväčšiť Lukáš Vaculík počas nakrúcania rozprávky... Foto: DNA Production
Lukáš Vaculík Lukáš Vaculík počas nakrúcania rozprávky Vianočné želenie na Červenom Kameni.

Z ďalších filmov, v ktorých sa obľúbený herec objavil v hlavných úlohách možno spomenúť romantickú vojnovú snímku s názvom Oznamuje se láskám vašim (1988), mimoriadne úspešnú komédiu Tankový prapor (1991), thriller Nahota na prodej (1993) alebo psychologickú drámu Filipa Renča Válka barev (1995).

Z jeho neskorších filmov to boli snímky Příběh kmotra (2013), postavu obchodníka so smrtiacim alkoholom si vyskúšal v dráme Metanol (2018) a nechýbal ani v psychologickej dráme Spravedlnost (2017). V roku 2018 sa po jeho boku v komédii Ten, kto ťa miloval, objavila slovenská herečka Soňa Norisová.

Ale počas svojej hereckej kariéry bol Vaculík aj súčasťou mnohých seriálov ako napríklad Dobrá Voda (1982), Sanitka (1984), Třetí patro (1985), Lékárníkových holka (1996), Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (2000), Černí baroni (2004), Strážce duší (2005–2009), Soukromé pasti (2008–2011) alebo Proč bychom se netopili (2009). V poslednom období si zahral kriminalistu v seriáli Temný kraj (2017–2019) a ako strážca spravodlivosti zaujal v seriáli Ochránce (2021).

Lukáš Vaculík si svoje súkromie prísne stráži, rozhovory poskytuje len výnimočne. V susedných Čechách herec zažaloval isté vydavateľstvo pre nepravdivé informácie, v roku 2011 súd vyhral a vysúdil 300 000 českých korún.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Vaculík

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....