E. T. Mimozemšťan pristál na Zemi pred 40-timi rokmi! Bola to bomba, ktorej pokračovanie Spielberg zaryto odmietal

Snímka amerického režiséra Stevena Spielberga E. T. Mimozemšťan je jedným z najúspešnejších rodinných filmov všetkých čias.

12.06.2022 00:00
et  E.T. - Mimozemšťan Foto:
E.T. - Mimozemšťan prišiel do kín v roku 1982.
debata

Príbeh „ufónca“ so šišatou hlavou, smutnými očami a svietiacim prstom, ktorého zabudnú na modrej planéte, plnil v 80. rokoch svetové kiná na prasknutie. Americkému režisérovi Stevenovi Spielbergovi tento trhák, ktorý mal premiéru 11. júna 1982, okamžite zaistil výsostné postavenie medzi hollywoodskymi režisérmi.

V sentimentálnej rozprávke o potrebe dorozumenia a túžbe po domove Spielberg asi najzreteľnejšie poodhalil niektoré detské traumy. Odstup voči dospelým naznačuje už spôsob ich snímania, väčšine z nich totiž nie je dlho vidieť do tváre. Pre vráskavú bytôstku z kozmu a jej pozemských kamarátov totiž predstavujú technokratických nepriateľov.

Režisér Steven Spielberg stojí za filmom Ready Player One. Čítajte viac Steven Spielberg má 75 rokov a trpí závislosťou - od filmu

„E. T. je pre mňa takou love story o vzťahu medzi desaťročným chlapcom a deväťsto rokov starým mimozemšťanom,“ povedal režisér o filme, ktorý považuje za svoj najosobnejší film a splnený sen z detstva.

Projekt bol relatívne lacný. Stál iba niečo cez desať miliónov dolárov, pričom zhruba desatinu rozpočtu pohltili modely E. T. (extra terrestrial – mimozemšťan), ktorého vizáž navrhol výtvarník Carlo Rambaldi. Svojim tvorcom sa však „ich dieťa“ odvďačilo ziskami cez 700 miliónov dolárov.

zväčšiť Steven Spielberg a jeho manželka Kate Capshaw. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
LA Premiere of "West Side Story" Steven Spielberg a jeho manželka Kate Capshaw.

V roku 1982 film získal štyroch Oscarov – za hudbu, zvuk, zvukové efekty a zvláštne efekty. Po úprave tržieb o inflácii stále patrí do desiatky najzárobkovejších filmov histórie. V ankete Amerického filmového inštitútu z roku 1998 obsadil medzi stovkou najlepších amerických filmov 25. miesto.

Hlavnú úlohu desaťročného Elliota stvárnil vtedy jedenásťročný Henry Thomas, ktorý sa neskôr objavil napríklad ako rytier Danceny vo Valmontovi režiséra Miloša Formana či vo hviezdne obsadenom filme Legenda o vášni. Úloha jeho sestry Gertie preslávila vtedy sedemročnú Drew Barrymoreovú, ktorá však náhly úspech neuniesla. Po rokoch drogových anabáz a milostných škandálov je ale teraz opäť vyhľadávanou herečkou.

Herečka Drew Barrymore na premiére filmu Santa Clarita Diet. Čítajte viac Drew Barrymore oslavuje 45! Trvalo jej 10 rokov, než sa odrazila od dna

Spielberg je nielen presláveným filmovým mágom, ale aj zdatným obchodníkom. Po celé roky tvrdošijne odmietal natočiť pokračovanie tohto filmu, k 20. narodeninám dal ale „Ítímu“ darček – obnovenú premiéru. Rozčuľovali ho vraj niektoré technické nedostatky a tiež vedel, že nové pokolenia detí nikdy film nevideli na plátne, vrátane jeho najmladšieho syna.

Drew Barrymore a jej medová farba vlasov - v...
Drew Barrymore a jej odtieň tmaných ryšavých...
+3Drew Barrymore a jej účes v štýle slávnej...
debata chyba
Viac na túto tému: #E. T. Mimozemšťan

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...