Miňo z Pečie celé Slovensko definitívne zbohom sladkej šou nedal! Už zarezáva v 2. sérii. Na akej pozícii?

Pred pár mesiacmi Slovensko "dopieklo". Titul majstra pekára si vo finálovom kole šou Pečie celé Slovensko vybojoval Miroslav "Miňo" Macuľa z Bratislavy.

25.06.2022 00:00
pečie Foto:
Víťazom prvej série šou Pečie celé Slovensko sa stal Miňo.
debata (1)

Úchvatné cukrárske výtvory dvanástky finalistov pripútali na desať týždňov k obrazovkám státisíce divákov. Práve pre tých je tu skvelá správa! Na jeseň sa bude piecť opäť, nakrúcanie druhej série je v plnom prúde. Aké dezerty ovládli kastingy, koľko mužov bude medzi finalistami a na aké exkluzívne výzvy sa môžeme tešiť?

Video z TV Pravda: Miňo z Pečie celé Slovensko už zarezáva v 2. sérii sladkej šou! Na akej pozícii?

Video

Začiatkom roka vypukli prípravy novej šou! Začalo sa sito kastingov, v ktorých členovia tímu hľadali novú dvanástku súťažiacich, ktorá napokon vzišla z takmer 160 prihlásených záujemcov. V kastingovej porote nechýbali známe tváre jednotky – Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová. Akými výtvormi sa snažili súťažiaci počas kastingov zapôsobiť na porotkyne?

„Nosili najmä zákusky z odpaľovaného cesta a tartaletky, čo sa slaných výrobkov týka, dominovali syrové a oškvarkové pagáčiky, ale prekvapili aj tartaletky na slaný spôsob,“ opisuje Zaukolcová. Tartaletky sa viditeľne u Slovákov tešia obrovskej popularite, čo dokazujú aj kastingy. Čím to je? „Ide o celosvetový trend… Keď si pozriete sociálne siete, vládnu im práve tartaletky vo všetkých možných prevedeniach – slané, sladké, v rôznych veľkostiach, vo forme malých zákuskov aj veľkých tartov,“ vysvetľuje Zaukolcová.

Za pravdu jej dáva aj Petra Tóthová, zároveň pridáva ďalšie vysvetlenie ich obľúbenosti. „Ak niekto cestuje na kasting zďaleka, potrebuje zákusok, ktorý si udrží formu a v takomto prípade je tart ideálny.“ Aj čo sa chutí týka, porotkyne odhaľujú kastingových favoritov: „Maliny, citrón, marakuja – práve po týchto chutiach siahli súťažiaci vo svojich dezertoch najčastejšie.“

Aký zákusok bol hviezdou kastingov 2. série šou Pečie celé Slovensko? Pozrite si video TV Pravda!

Video

Víťaz Miňo opäť v šou

V prvej sérii sa zrodila cukrárska hviezda – Miňo Macuľa z Bratislavy, víťaz šou, ktorého torty ohurovali divákov pred obrazovkami aj na sociálnych sieťach. Jeho neuveriteľný výtvor – medový úľ – si fanúšikovia bezpochyby pamätajú dodnes. Sladkej šou definitívne zbohom nedal. V druhej sérii sa stal pravou rukou odbornej garantky programu, cukrárky Natache Pacal, ktorá má okrem iného pod palcom aj jednotlivé výzvy v šou.

„Zabezpečujem suroviny či inventár pre súťažiacich, keď potrebujú nejakú radu, som im k dispozícii ako konzultant,“ opísal Macuľa a s úsmevom zdôraznil, že prácu v zákulisí si naozaj užíva: „Priznávam, mám o čosi lepší pocit, než keď som bol súťažiacim, stál pri pulte a potil sa pri pečení.“ Svojim nasledovníkom radí: „Hlavne zostať sám sebou a odmyslieť si kamery. Je dôležité navodiť si pocit, akoby človek piekol doma, vo svojej kuchyni. Spočiatku to ide ťažšie, ale netreba sa nechať stresovať kamerami, časom ani inými okolnosťami, ktoré panujú okolo vás v štúdiu.“


Aj v druhej sérii budú finalistov hodnotiť...
Moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval.
+7Moderátor a herec Juraj Bača.

Pečú nielen mladí hipsteri

Prvá séria divákom ukázala, že pečenie nie je výsostnou doménou žien a sladkému koníčku holdujú na Slovensku aj muži. Hoci konečná podoba finálovej dvanástky 2. série zostáva nateraz zahalená tajomstvom, pred kamerou sa budú zvŕtať aj páni v zásterách. Kto si myslí, že pečenie je záležitosťou mladších ročníkov či hipsterov, mýli sa.

„Prišli aj muži po päťdesiatke, ktorí sa venujú pečeniu, ale určite je ich výrazne menej ako žien,“ priznáva Jozefína Zaukolcová a Petra Tóthová dodáva: „Hoci sú muži v cukrárstve stále vzácnosťou, mali sme to šťastie a na kastingoch sme spoznali mladších aj starších mužov, ktorí majú pečenie ako hobby.“ V druhej sérii sa tak medzi dvanástkou finalistov objavia štyria páni, nadšení amatérski cukrári.

Prekonajú exkluzivitu Rubikovej kocky?

zväčšiť U divákov predošlej série najviac zarezonovala... Foto: RTVS
pečie celé slovensko U divákov predošlej série najviac zarezonovala výzva na prípravu Rubikovej kocky.

Aj v novej sérii sa súťažiaci v každom kole popasujú s troma cukrárskymi výzvami – pripravia tri recepty v rámci osobnej, technickej a kreatívnej výzvy. Tie spolu s porotkyňami vymýšľa odborná garantka šou Natacha Pacal, ktorú diváci poznajú aj ako hosťujúcu porotkyňu.

U divákov predošlej série najviac zarezonovala výzva na prípravu Rubikovej kocky, exkluzívneho dezertu podľa receptu francúzskeho cukrára Cédrica Groleta, jedného z najúspešnejších na svete. Cena tejto maškrty sa šplhá k 250 eurám. Podobne exkluzívnu výzvu pripravila Natacha Pacal aj pre nových finalistov. „Ide opäť o francúzsky dezert, má názov croquembouche, čo sú menšie guľôčky z odpaľovaného cesta zlepené do tvaru veže,“ prezrádza garantka šou výzvu, ktorá dá zabrať finalistom a poteší oči divákov.

zväčšiť Exkluzívny francúzsky dezert croquembouche... Foto: SHUTTERSTOCK
croquembouche Exkluzívny francúzsky dezert croquembouche potrápi finalistov 2. série.

Ochutnávajú alebo strážia kilá?

Divákov bude počas nových jedenástich epizód, ktoré sa na obrazovku RTVS dostanú na jeseň, opäť sprevádzať moderátorská dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Prvý z dvojice priznal, že počas prvej série išli jeho kilá, paradoxne, dole. A to aj napriek všade číhajúcim nástrahám. "Počas šou som dokonca schudol, keďže výroba bola náročná. Na mieste nakrúcania sme boli už ráno o siedmej a domov som sa vracal okolo desiatej večer,“ prezradil. Ako to je s jeho kilami teraz? Stráži si ich? "Snažil som sa pred nakrúcaním šou dostať do formy, aby som opäť mohol s čistým svedomím ochutnávať dobroty našich súťažiacich, čo sa mi však kvôli pracovnej vyťaženosti nepodarilo. Ochutnávam aj tak,“ smeje sa Bača.

zväčšiť Aj v druhej sérii budú finalistov  hodnotiť... Foto: RTVS
Pecie cele Slovensko15716 r Aj v druhej sérii budú finalistov hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová, moderátormi šou zostávajú Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval.

Zimnýkovala moderovanie šou inšpirovalo až tak, že sa pred 2. sériou rozhodol absolvovať kurz pečenia. Ako však dodal, napokon zvíťazila jeho lenivosť. "Namiesto seba som k Natachi Pacal poslal na kurz pečenia tartaletiek svoju tetu Evu, veľkú fanúšičku šou Pečie celé Slovensko,“ priznal na záver.

Tu sú naj chute dezertov 2. série sladkej šou! Kraľovali nielen maliny

Video
Medový úľ od Miňa.
Brnenská torta podľa Miňa.
+6Miňovo medovníkové "M"

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...