60 rokov od prvej bondovky! Ktorého herca máte v úlohe agenta 007 najradšej? Hlasujte

5. októbra 1962 mal premiéru film Dr. No, v ktorom neohrozeného agenta stvárnil Sean Connery.

05.10.2022 00:00
Collage Maker-03-Oct-2022-09.19-AM Foto:
Zľava: Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Sean Connery ako predstavitelia Jamesa Bonda.
debata

Drsný aj elegantný zvodca žien a kráľ medzi tajnými agentmi James Bond sa najprv objavil v dobrodružných románoch britského spisovateľa, novinára a bývalého špióna Iana Fleminga.

Eskapády neohrozeného služobníka Jej veličenstva čoskoro zaujali filmárov a 5. októbra 1962 mal premiéru film Dr. No, v ktorom agenta stvárnil Sean Connery. Autor literárnej predlohy Ian Fleming síce škótskemu rodákovi veľmi neveril a označil ho za prerasteného kaskadéra, nakoniec ale aj Conneryho charizma prispelo k tomu, že sa zrodila dodnes pokračujúca filmová séria.

Sean Connery Čítajte viac Po boku Jamesa Bonda! Tieto krásky očarili Seana Conneryho v úlohe Bond-girl

V čase konkurzu bol Connery skoro neznámy, prevažne televízny herec a v hre boli mená ako Richard Burton, Cary Grant či Rex Harrison. Nad Flemmingovými výhradami – pripadal mu aj ako vodič nákladiaku – ale nakoniec zvíťazil názor manželky producenta Alberta Broccoliho, ktorej vytiahnutý Škót pripadal „jednoducho báječný“. A tak Connery strávil deväť rokov s agentom 007. Po Dr. No nasledovali Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ len dvakrát (1967) a Diamanty sú večné (1971) – a ešte neoficiálny Nikdy nehovor nikdy (1983). Bondovi bol Connery vďačný, ale tiež vyhlásil, že na zvládnutie tejto úlohy stačí len kondícia a umenie bozkávať.

Connery bol prvým, rozhodne ale nie posledným hercom, ktorý predniesol typickú bondovskú zoznamovaciu formulku. „Bond… James Bond,“ znie hláška, na ktorú skalní fanúšikovia čakajú. Tradičný je tiež obľúbený nápoj agenta Jej veličenstva: martini s vodkou – "pretrepať, nemiešať“. Rovnako ako vždy prítomné zvodné dámy, či už sa z nich vykľújú Bondove spojenkyne, alebo protivníčky. V roliach „bondgirls“ sa objavili krásky typu Ursuly Andressovej, Jane Seymourovej, Britt Eklandovej, Kim Basingerovej, Sophie Marceauovej, Halle Berryovej, Evy Greenovej či naposledy Léy Seydouxovej.

Sean Connery Čítajte viac Vo veku 90 rokov zomrel Sean Connery

Slávneho agenta vo filmoch po Connerym stvárnilo ďalších päť hercov, v ktorých každý – snáď až na Georgea Lazenbyho, ktorý bol Jamesom Bondom len raz – si pridal niečo svoje. V poradí tretí predstaviteľ Roger Moore sa v sérii prvýkrát objavil v roku 1973 vo filme Žiť a nechať zomrieť a agenta hral celkom sedemkrát. Dlho bol najdlhšie slúžiacim Bondom aj najstarším. Moore úplne zmenil štýl agenta 007 – z chladného zabijaka v podaní Seana Conneryho sa stal vtipný, hravý a usmievavý frajer, už zďaleka nie taký brutálny. Moore sa porovnaniam s Connerym nebránil, o rivalitu vraj u nich nikdy nešlo.

Zľava: Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Sean...
Herec George Lazenby (1969).
+4Herec  Sean Connery (1983).

V druhej polovici 80. rokov sa Bondom stal Timothy Dalton, pôvodne shakespearovský herec, ktorý ale fanúšikom k srdcu veľmi neprirástol, po ére bezstarostného Moorea sa zdal trochu veľmi vážny a striedmy. Znalci diela Iana Fleminga ale tvrdia, že práve on najlepšie vystihol Jamesa Bonda z knižnej predlohy. Divákom z bývalého Československa Dalton zostáva každopádne v pamäti ako ten Bond, ktorý v Dychu života (1987) preháňal vo svojom Aston Martine okolo Bratislavy príslušníkov Verejnej bezpečnosti v žigulíkoch. Druhýkrát a naposledy si rodený Velšan Bonda zahral o dva roky neskôr v Povolení zabíjať.

Pierce Brosnan Čítajte viac Pierce Brosnan dosiahol, o čom sníval

Štyrikrát si Jamesa Bonda zahral Pierce Brosnan. Už Zlaté oko (1995) zožalo komerčný úspech a Brosnana kladne prijali aj skalní priaznivci agenta 007. Írsky herec totiž dodal agentovi viac šarmu a elegancie, než mali jeho hereckí predchodcovia, a ubral trochu na drsnom vyznení. Brosnan si po Zlatom oku zahral ešte v snímkach Zajtrajšok nikdy neumiera (1997), Jeden svet nestačí (1999) a Dnes nezomieraj (2002) a hoci chcel postavu stvárniť celkom šesťkrát, tvorcovia ho v päťdesiatich poslali do dôchodku. „Zároveň cítim od neho isté oslobodenie. Sú ľudia, ktorí vo vás vidia pre film skôr prekážku, pretože ste Bond,“ pochvaľoval si nakoniec. Pokiaľ ide o dosiahnutý úspech, Brosnan ho prisudzuje tomu, ako preň pracoval a túžil po ňom. Priznáva však, že mal i šťastie a „trocha talentu kdesi v zadnom vrecku“, ktorý mohol cvičiť a pestovať. Za snímky o Jamesovi Bondovi dostal okrem honoráru aj luxusné autá, na ktorých vo filme jazdil.

James Bond, Roger Moore Čítajte viac Zomrel herec Roger Moore - šarmantný a zábavný James Bond

Jeho nástupca a zatiaľ posledný predstaviteľ Bonda, britský herec Daniel Craig, ubral na elegancii a postavu stelesnil s väčšou mierou chladnokrvnosti. Keď v roku 2005 dostal britský herec ponuku na rolu Jamesa Bonda, mal pred sebou jedno z najťažších rozhodnutí v živote. Išlo totiž o veľa. "Vedel som, že mi to zmení život,“ zaspomínal si v podcaste pre magazín Hollywood Reporter. "Bolo by to úplne postavené na hlavu a vedel som, že už nebude možné vrátiť sa k tomu, čím a kým som vtedy bol, či už v súkromnom alebo profesionálnom živote.“ Vedel tiež, že niečo riskuje, ale nevedel opísať, čo presne. "Bolo to desivé,“ povedal herec. Na druhej strane, išlo o jednu z top ponúk vo filmovom biznise, čo bol pre neho dostatočný dôvod, aby ignoroval strach a skočil do toho „priamo po hlave“.

Už v prvom filme Casino Royale z roku 2006 Craig svetu ukázal, že agent 007 môže byť len 178 centimetrov vysoký, svetlovlasý a modrooký. Vystaval vlastnú verziu postavy v súlade so zámerom tvorcov, že nový Bond má byť „tvrdší, drsnejší a realistickejší“. A v úlohe Bonda tiež Craig na rozdiel od svojich predchodcov "moderne“ nefajčil. Minulý čas je tu na mieste, naposledy agenta 007 zahral vo filme Nie je čas zomrieť.

Okrem predstaviteľov hlavného hrdinu sa toho počas šiestich dekád v bondovkách zmenilo dosť vecí, tie najdôležitejšie atribúty ale zostávajú. Bond jazdí rýchlymi autami – okrem legendárneho športiaku Aston Martin sa objavilo aj športové BMW či autá Ford – a popíjajú povestné pretrepané, ale nemiešané martini, kde vodku Smirnoff nahradila Finlandia. Bondovky sú totiž už dlho aj výborný nosič reklamy a svetové firmy sa preháňajú v tom, ktorá s agentom spojí svoje meno. Napríklad hodiny značky Rolex sa prehodili s Omegami, Bond volal telefónmi Sony alebo Nokia, usrkával z Coca-Cola Zero alebo nosil obleky Hugo Boss.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Craig #James Bond #Sean Connery

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...