Major Houlihanová z M.A.S.H. oslavuje! Jej rok narodenia si netipnete, takto dnes vyzerá slávna 'Šťabajzna'

Loretta Swit v 90-tych rokoch navštívila Prahu, fanúšikovia ju dojali k slzám.

04.11.2022 00:00
Alan Alda Foto:
Záber zo seriálu M*A*S*H - herci ALAN ALDA, WAYNE ROGERS, LORETTA SWIT.
debata (8)

Predovšetkým ako vrchná sestra major Margaret Houlihanová alias „Šťabajzna“, predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy v populárnom televíznom seriáli M.A.S.H., je známa slovenským a českým divákom americká herečka Loretta Swit. 4. novembra sa dožíva 85 rokov. V seriáli figurovala po celú dobu jeho natáčania, od roku 1972 plných jedenásť rokov – ona a Alan Alda boli jediní, ktorí sa objavili v pilotnom aj záverečnom diele. Za úlohu energickej a prostorekej príslušníčky americkej armády bola desaťkrát nominovaná na cenu Emmy, ktorú získala dvakrát a štyrikrát na Zlatý glóbus.

Vyštudovala Americkú akadémiu dramatických umení, intenzívne spolupracovala s televíziou, hrala v množstve filmov, ale vždy dávala vzhľadom na priamy kontakt s divákmi prednosť divadlu, ktoré miluje. Účinkovala v mnohých predstaveniach na Broadwayi.

zväčšiť Loretta Swit a Rich Little na červenom koberci... Foto: Profimedia
Loretta Swit a Rich Little Loretta Swit a Rich Little na červenom koberci v roku 2021.

Swit, ktorej rok narodenia znie priam neuveriteľne – 1937, je bezdetná a rozvedená. V rokoch 1983 – 1995 bol jej manželom herec Dennis Holahan. Od roku 1989 má na preslávenom hollywoodskom chodníku slávy svoju hviezdu. Roky tiež vyznáva vegetariánsku stravu a zaoberá sa ekologickými aktivitami a takisto ochranou zvierat.

Zľava:  Loretta Swit, Larry Linville a Alan...
Loretta Swit v roku 2013.
+4Loretta Swit v roku 2016.

Keď táto blonďavá, usmievavá, spevácky aj pohybovo nadaná herečka v septembri 1996 navštívila Českú republiku, prezradila, že rozumie česky. Pochádza totiž z druhej generácie poľských prisťahovalcov a starí rodičia s ňou hovorili poľsky.

„Som dojatá, slzy sa mi derú do očí, nemám slov,“ komentovala aj vtedy dav svojich priaznivcov, ktorý si prišiel pre jej autogram do pražského kníhkupectva Na Můstku.

zväčšiť Loretta Swit v roku 2016. Foto: SHUTTERSTOCK
Loretta Swit Loretta Swit v roku 2016.

Blond hrive je verná dodnes a jej široký úsmev zdobí jej tvár rovnako ako v časoch slávneho seriálu. Herečka sa z času na čas objaví aj pred objektívmi na červenom koberci. I keď chirurgické vylepšenia sú na jej tvári jasne viditeľné, slávnu majorku Houlihanovú v nej môžu fanúšikovia vidieť stále.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Loretta Swit

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....