45 rokov od premiéry Spielbergovho filmu Blízke stretnutia tretieho druhu! Nadšené reakcie vyvolala snímka aj v Československu

Deň po slávnostnej premiére v New Yorku bol 16. novembra 1977 uvedený do amerických kín dnes už klasický sci-fi film Blízke stretnutia tretieho druhu.

16.11.2022 00:00
Blízke stretnutia tretieho druhu. Foto:
Záber z filmu Blízke stretnutia tretieho druhu.
debata

Vzrušujúci príbeh o stretnutí pozemšťanov a mimozemskej civilizácie, ktorý natočil vtedy 29-ročný režisér Steven Spielberg (75) podľa vlastného scenára av ktorom hlavné roly stvárnili Richard Dreyfuss, François Truffaut a Teri Garrová, sa razom stal kasovým trhákom.

Spielberg vo filme použil majstrovské zvláštne efekty a u divákov dokázal navodiť nevšedný pocit tajomna a hroziacej katastrofy. Nakrúcaniu projektu predchádzala náročná príprava, na ktorej sa podieľal napríklad americký profesor českého pôvodu Josef Allen Hynek, ktorý je autorom klasifikácie priblíženia ľudstva k mimozemskej inteligencii. Termín blízke stretnutiu tretieho druhu podľa Allena označuje kontakt s mimozemšťanmi, na rozdiel od prvého druhu stretnutia, čo je spozorovanie UFO.

344701989 Čítajte viac Keď sa lúčil s E.T. Mimozemšťanom, plakal celý svet! Spoznali by ste malého Elliotta dnes? Má 50

Film získal aj celý rad cien, vrátane dvoch Oscarov (za najlepšiu kameru a špeciálnu sošku za strih zvukových efektov) a na ďalších sedem bol nominovaný. Na rozdiel od mnohých slávnych amerických filmov tej doby sa ho dočkali aj diváci v socialistickom Československu. Na tento výpravný a vizuálne veľkolepý pohľad si ale museli počkať takmer dva a pol roka, až do apríla 1980. Aj v Československu snímka vyvolávala nadšené reakcie v sále.

Michelle Williams a  Steven Spielberg na...
Steven Spielberg so setrami  Sue Spielberg,...
+4Paul Dano na premiére novinky Fabelmanovci v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Spielberg

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...