Ingrid Bergman, Humphrey Bogart a ich Casablanca! Na jeden z najslávnejších filmov sa ľudia nehrnuli až kým...

Romantický vojnový film Casablanca, ktorého premiéra sa konala pred 80 rokmi, 26. novembra 1942, v New Yorku, je považovaný za jeden z najslávnejších filmov svetovej kinematografie.

26.11.2022 13:30
Humphrey Bogart a  Ingrid Bergman Foto:
Humphrey Bogart a Ingrid Bergman v filme Casablanca (1942).
debata

Kultový film, ktorý natočil režisér Michael Curtiz a hlavné úlohy v ňom stvárnili Humphrey Bogart a Ingrid Bergman, získal troch Oscarov za najlepší film, réžiu a scenár, na ďalších päť bol nominovaný.

Príbeh o žene medzi dvoma mužmi vznikol na motívy hry s názvom Všetci chodia k Rickovi. Dej sa odohráva v roku 1941 v marockej Casablance, ktorá vtedy spadala pod správu vichistického Francúzska a do ktorej mierili tisíce utečencov túžiacich získať víza na cestu do Ameriky. K obrovskému úspechu filmu prispelo okrem hereckých výkonov obľúbeného „Bogieho“ a krehkej Bergmanovej aj veľké množstvo dnes už kultových scén a replík.

Rozhodnutie natočiť Casablancu padlo niekoľko dní po vstupe USA do druhej svetovej vojny, Hollywood chcel mať aj svoj podiel na podpore vojnového úsilia. Bezprostredne po premiére ale film veľké úspechy neslávil. Zlom prišiel až o pár týždňov, kedy sa v januári 1943 práve v marockej Casablance stretli najvyšší predstavitelia protihitlerovskej koalície. Film sa takmer cez noc stal magnetom pre divákov a zisky zo vstupného niekoľkonásobne prevýšili rozpočet.

Speváčka a herečka Thalia bola neprehliadnuteľná. Čítajte viac Milágros, Rosalinda, Mária - takto dnes vyzerajú hviezdy telenoviel. A pozrite na Esmeraldu!

Za scenár ku Casablance získali Julius a Philip Epsteinovci a Howard Koch Oscara. Zlatú sošku bol poctený aj režisér Curtiz (vlastným menom Mihály Kertész) a Casablanca bola vyhodnotená aj ako najlepší film. V roku 2007 ju odborníci z Amerického filmového inštitútu vyhodnotili ako tretí najlepší americký film všetkých čias. Predbehol ju iba Občan Kane a Krstný otec.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humphrey Bogart #Ingrid Bergman

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...