Ako zvodca sa stal legendou! Nie mesiace, ale len dni zostali Gérardovi Philipovi, keď prišla ťažká choroba

Francúzsky herec Gérard Philipe, narodený pred rovným storočím, 4. decembra 1922, sa stal najväčším povojnovým idolom.

04.12.2022 00:00
Gérard Philipe Foto:
Francúzsky herec Gérard Philipe na archívnej snímke.
debata (10)

Jeho slávu neprehlušila ani smrť. Horiaci pohľad jeho Cida, Juliena Sorela či Fanfána Tulipána vlieval ženám krv do tvárí. Žil a pracoval v závratnom tempe – akoby vedel, že má vymeraný príliš krásky čas – iba 37 rokov.

Gérard Philipe na archívnom zábere z roku 1950.
Francúzsky herec Gérard Philipe na archívnej...
+2Francúzsky herec Gérard Philipe na archívnej...

Mladý, charizmatický a svetovo preslávený, si zahral v celkom viac ako 30 filmoch a energia jeho romantických búrlivákov srší z filmového plátna dodnes. „Vyžaruje z neho niečo, čo udržuje človeka v odstupe, čo si vynucuje rešpekt,“ rozprávali jeho kolegovia z divadla a hovorili mu „malý princ“. Zároveň však tento rodák z Cannes aj vo chvíľach svojej najväčšej slávy zostával tým „mladým chlapcom z južného Francúzska.“

zväčšiť Francúzsky herec Gérard Philipe na archívnej... Foto: ČTK / Christophel Collection / Les films Marceau Cocinor
Francúzsky herec Gérard Philipe Francúzsky herec Gérard Philipe na archívnej snímke.

Jérôme Garcin, autor knihy Posledná Cidova zima z minulého roka, na prebale knihy pripomína, že Philipe bol doslova zosobnením života, radosti z neho aj mladosti a smrť spôsobila, že takým zostal navždy.

Z detstva na Azúrovom pobreží mu zostali spomienky na nebo, more, hory a vôňu levandule. Na svet, ktorým ho sprevádzala jeho matka, pôvodom z Čiech. Hovoril jej Minou a ona jemu Gégé a vymýšľala si pre neho podivuhodné príbehy. Bola to prvá z dvoch osudových žien jeho života. Tou druhou bola jeho manželka Nicole Fourcad, s ktorou sa oženil v roku 1951 a mali spolu dve deti. Táto filozofka, etnologička, spisovateľka a novinárka neskôr prijala pseudonym Anne Philipová.

Sny mladého Gérarda o povolaní lekára sa rozplynuli na jednom večierku jeho rodičov, kde na prianie predniesol humoristickú bájku. „Váš syn je rodený herec,“ hovorili jeho matke. A Gérard už v tej chvíli prepadol kúzlu divadla. Na javisku si počínal úplne prirodzene – ako by svoje roly nehral, ale žil a dýchal. Nepotreboval školy – nechal sa viesť inštinktom. Z provinčných scén prešiel rovno do parížskeho divadla Hébertot, do roly Caligulu v hre Alberta Camusa (1945): „Ukazuje správne duševnú spustnutosť svojej postavy, až za hranice autorovej filozofie,“ písali dobové kritiky.

Mylene Demongeot Čítajte viac OBRAZOM: Pobláznila Fantomasa aj mušketierov, krásna blondínka z francúzskych filmových klasík zomrela

V roku 1946 zažiaril ako knieža Myškin v prepise Dostojevského románu Idiot a zrodila sa nová hviezda, s ktorou sa stotožnila celá povojnová generácia mladých. „V tomto filme som začal cítiť svoje remeslo. Cítil som, že ma čaká veľká práca,“ spomínal neskôr. Nasledovali ďalšie úspešné filmy Väznica parmská podľa Stendhalovho románu a Diablova krása, kde stvárnil ako Mefista, tak Fausta.

A potom prišiel jeho Fanfán Tulipán (1952). Neohrozený zvodca Fanfán sa stal legendou, ktorá nadchla milióny divákov. Pri nakrúcaní tejto snímky v réžii Christiana Jacquesa sa Philipe ocitol úplne v zajatí postavy, ktorú hral. Skákal z trojmetrovej strechy, naskakoval na idúcu bričku a robil kúsky tak riskantné, až sa tajil dych. Všetkých nakazil spoločnou chuťou smiať sa, skákať a robiť šialenosti.

A potom začal k údivu všetkých tento muž s tvárou anjela hrať roly nie práve kladných hrdinov. Taký bol jeho Julian Sorel z románu Červený a čierny (1954), ktorý neustále osciluje medzi dobrom a zlom, pokorou a ctižiadosťou. Alebo Oktáv Mouret z románu Emila Zoly Pod pokrievkou (1957) či cynický zvodca Valmont v Nebezpečných známostiach Rogera Vadima z roku 1959.

V tom čase bol Philipe na vrchole. Nakrúcal jeden film za druhým a jazdil po svete s Národným ľudovým divadlom. Začal sám režírovať, na divadle, a aj film o Tillu Eulenspiegelovi. Začiatkom leta 1959 sa vrátil domov po náročnom filmovaní v Mexiku a na jeseň ho zachvátila zhubná choroba. Jeho smrť tesne pred jeho tridsiatymi siedmimi narodeninami prišla nečakane a ohromila svet. V kinách práve trhal rekordy jeho film Nebezpečné známosti a nikomu by nenapadlo, že jeho hviezda je na smrť chorá. O jeho krátkej a vážnej chorobe vedeli len najbližšiu, najväčšiu ťarchu niesla manželka Anne, ktorá sa rozhodla zatajiť svojmu mužovi, že mu v lepšom prípade zostáva pár mesiacov života, nakoniec to bolo iba štrnásť dní.

Zomrel 25. novembra 1959 a je pochovaný v dedinke Ramatuelle neďaleko pobrežia Stredozemného mora. Tradovalo sa, že bol pochovaný vo svojom kostýme Cida z inscenácie drámy Pierra Corneille, ktorú v Národnom ľudovom divadle v roku 1951 naštudoval Jean Vilar. S Cidom a Hugovým Ruy Blasom Philipe tiež v roku 1955 hosťoval v Prahe.

Dva roky po jeho smrti boli dokonca vytlačené známky s jeho portrétom. A jeho meno dnes vo Francúzsku nesie množstvo divadiel, ulíc a tiež festivalov. Jeho manželka Anne o ňom napísala dve knihy. Mala sociálne cítenie a dobre vnímala akékoľvek ohrozenie slobody, v 70. rokoch sa zaujímala o situáciu v Československu a zapojila sa do pomoci Charte 77.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Gérard Philipe

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...