Pekárka Lucka: Jej sladké sny sa víťazstvom v šou iba začínajú! Zavesí svoju profesiu na klinec?

Slovensko dopieklo! V nedeľu večer si titul majsterky pekárky v napínavom finále šou Pečie celé Slovensko vybojovala 38-ročná Lucka Gyenesová. Víťazstvom sa pre sympatickú účtovníčku z Nových Zámkov sladký sen rozhodne nekončí, iba sa začína. O prvých okamihoch v šou, ktoré boli presiaknuté trémou, až po infarktové momenty svadobného finále porozprávala pre Pravdu.

13.12.2022 00:00
Lucka Foto:
Lucka Gyenesová, víťazka 2. série šou Pečie celé Slovensko.
debata (1)

Vo finále šou Pečie celé Slovensko ste si vybojovali titul majsterky pekárky. Ktoré okamihy počas posledného kola boli najhorúcejšie?

Určite posledná výzva, svadobná torta. V štúdiu bolo neuveriteľne horúco a poskladať trojposchodovú tortu bol doslova „masaker“. Keď sa mi to ako-tak podarilo, zistila som, že tortu na svadobnom podstavci nevpracem do chladničky. Môj posledný „infarkt“ som zažívala, keď som ju s malou dušičkou niesla pred porotkyne a bála sa, aby mi nespadla. Teplo v stane a čas stanovený na splnenie výzvy boli poriadnou skúškou pre každú z nás.

V 2. sérii šou Pečie celé Slovensko zvíťazila...
V 2. sérii šou Pečie celé Slovensko zvíťazila...
+21V 2. sérii šou Pečie celé Slovensko zvíťazila...

Po vyhlásení verdiktu zavládla obrovská radosť. Nasledoval aj okamih smútku, že sa všetko končí a vy sa vraciate do bežného života?

Po vyhlásení verdiktu ma zaplavil neopísateľný pocit šťastia. Čas, kedy sme čakali na meno víťazky, stáli vedľa seba a držali sa za ruky, mi pripadal ako večnosť. Jasne som počula, ako mi bije srdce, ako dýcham, cítila som, ako Janke stláčam ruku. Takýto pocit som v živote nemala. Následne prišlo niečo, čo neviem ani opísať. Okamih, o ktorom som v tichosti snívala, nastal. Rozprávka o jednej obyčajnej Lucke, ktorá miluje pečenie, sa stala skutočnosťou a zmenila mi život zo sekundy na sekundu.

zväčšiť V 2. sérii šou Pečie celé Slovensko zvíťazila... Foto: RTVS
Lucka V 2. sérii šou Pečie celé Slovensko zvíťazila Lucka - teší sa z titulu majsterka amatérskych pekárov.

Rozprávka sa pre vás nekončí… Titul najlepšej amatérskej pekárky máte vo vrecku, aké sú vaše ďalšie plány?

Fíha, plánov a snov mám neúrekom, čo je zrejme dobré znamenie. Treba snívať a ísť si pomaličky za svojím šťastím. Mojím ďalším snom je vlastná cukrárska výrobnička. A potom aj cukrárska kniha.

Akej profesii ste sa venovali doteraz? Chystáte sa ju definitívne zavesiť na klinec?

Venujem sa účtovníctvu, ale dúfam, že už nie dlho. Verím, že moju vysnenú profesiu mi ponúkne cukrársky svet.

Lucka Čítajte viac V Pečie celé Slovensko zvíťazila Lucka! Jej najhorúcejšie okamihy finále? Takto ich opísala

Máte rodinu, dve deti. Predsa len, natáčanie trvalo niekoľko týždňov, ako ste odlúčenie zvládali?

Rodina ma podporovala, najmä moje deti Tiborko (16) a Lilianka (13) boli úplne super. Dcérke som hovorila všetko. Od začiatku až do konca vedela o každej maličkosti, ktorá sa mi podarila, aj o tej, ktorú som pokazila. Každému tvrdím, že šou bola náš malý rodinný sociálny experiment, ktorý manžel zvládol skvelo. Počas môjho pečenia bol mamou, upratovačkou, kuchárkou, taxikárkou a všetky povinnosti, ktoré maminky robia, zvládol na jednotku s hviezdičkou.

A čo vaše ratolesti?

Deti sú už väčšie a aj preto to bolo fajn. Obdivujem Janku a Aničku, ako šou zvládli pri malinkých deťúrencoch. Ja som bola smutná najmä po večeroch, že deti a rodinu nemám pri sebe.

Kedy ste privoňali k pečeniu a kto vás zasvätil do jeho tajov?

Pečenie je u mňa spojené s detstvom a babinkami Aničkou a Milkou. To zrejme pozná každý… Tam, kde sú babičky, sa jednoducho vyvára a vypeká od rána do večera. Ako malá som sa vždy motala v kuchyni a vykrajovala pagáče alebo zdobila hrozienkami tvarožníky či medovníčky.

Spomínate si na svoj prvý „seriózny pekársky pokus“?

Pred šestnástimi rokmi som upiekla prvú poťahovanú tortu pre moju sestru, išlo o ovocnú šarlotku. Myslím si, že každá torta robená s láskou pre niekoho, koho máte radi, je krásna.

Aký dezert si vaši blízki vyžadovali najčastejšie pred súťažou a čo ste im ako prvé upiekli po príchode domov?

Moja rodina miluje sladké, najmä moje tiramisu a bábovku. Ako prvé som im upiekla kváskový chlebík s pivom a uvarila kapustnicu. Zo šou Pečie celé Slovensko sme už doma skúsili Peťkine donutky a Jožkinu sloniu slzu. Odporúčam oba recepty.

Hrnú sa vám sladké objednávky? Musíte už nejaké aj odmietať?

Píšu a volajú mi ľudia, že chcú tortu, akú som robila v televízii. Či už to bola nedeľná torta s mackom, alebo penová nevesta. Dokonca chcú moje vajíčka na mäkko (smiech). Je veľmi milé a povzbudivé vedieť, že veci, ktoré robím, majú zmysel, a najmä, že ľudom chutia.

zväčšiť Lucka Gyenesová, víťazka 2. série šou Pečie... Foto: RTVS
Lucka Lucka Gyenesová, víťazka 2. série šou Pečie celé Slovensko.

Prezraďte, kto bol počas šou vaším najväčším fanúšikom?

Najväčším fanúšikom bola moja dcérka Lilianka, ktorá so mnou všetko intenzívne prežívala. Keď som bola šťastná, tešila sa so mnou, keď som bola smutná, tak so mnou plakala. Druhou veľkou oporou mi bola moja sestra Magduška a maminka.

Čo bolo pre vás zlomovým okamihom, keď ste si povedali, že sa prihlásite do druhej série šou Pečie celé Slovensko?

Ani neviem… Zbieram cukrárske knihy a chcela som mať podpisy v knihách od porotkýň Jožky Zaukolcovej a Peťky Tóthovej. Tak som si povedala, že veď takto sa s nimi možno stretnem a zároveň aj ukážem, čo ma robí šťastnou. Motyka vystrelila a všetko sa dostalo do pohybu.

zväčšiť Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová zo šou Pečie... Foto: RTVS
Petra Tóthová Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová zo šou Pečie celé Slovensko.

Takže vašou motiváciou na účasť v šou boli aj jej porotkyne Jožka a Petra. Prečo?

Jožku Zaukolcovú beriem a vnímam už dlhé roky ako pani cukrárku a mám pred ňou neskutočný rešpekt, veľmi si ju vážim ako odborníčku v sladkom cukrárskom svete. Peťku Tóthovú som začala sledovať až počas prvej série a očarila ma ako cake dizajnérka, takisto obdivujem jej tvorbu kvetov. A nesmiem zabudnúť na Natachku Pacal, ktorá sa o nás po celú dobu starala, od kastingov až po posledný deň, bola našou mentorkou. Práve ona je pre mňa srdcom celej šou. Je to cukrárka par excellence.

zväčšiť V ôsmom kole šou Pečie celé Slovensko sa spolu... Foto: RTVS
pacal natacha V ôsmom kole šou Pečie celé Slovensko sa spolu s Jožkou Zaukolcovou a Petrou Tóthovou ako hosťujúca porotkyňa predviedla aj garantka šou, Natacha Pacal.

Vnímali ste šou Pečie celé Slovensko ako príležitosť zmeniť svoj život, alebo ste chceli len skúsiť pekárske šťastie a niečo sa naučiť?

Ja som šou vnímala skôr ako niečo pekné a milé, čo ľudí spája a učí novým veciam. Preto som do toho šla. Pečie celé Slovensko je krásny rodinný formát, ktorý je u nás jediný svojho druhu.

zväčšiť Súťažiaci 2. série šou Pečie celé Slovensko. Foto: RTVS
Sutaziaci 2 serie sou Pecie cele Slovensko Súťažiaci 2. série šou Pečie celé Slovensko.

Prvým víťazom šou sa stal Miroslav „Miňo“ Macuľa, ktorý bol súčasťou podporného tímu v druhej sérii. Dostali ste od neho nejaké tipy, ktoré vám v súťaži pomohli?

Miňo bol super. Staral sa o to, aby sme mali všetko na svojom mieste, aby nám pri pečení nič nechýbalo. Popri tom bol veľký kamarát a vždy nám hovoril, aby sme si pečenie užívali a zbytočne sa nestresovali. Najlepšia rada, akú nám mohol dať.

Prebojovali ste sa kastingom, dostali ste do finálovej dvanástky a zrazu ste začali piecť pred zrakmi divákov. Ako ste vnímali rozdiel medzi pečením doma a pred kamerami veľkej šou?

Rozdiel medzi pečením doma, kde máte času toľko, koľko potrebujete, a robíte si všetko po svojom, bol v porovnaní s pečením v televízii šokom. Nečakala som toľko kamier, toľko ľudí všade naokolo a asi to bolo na mne prvé dve-tri časti vidieť. Dovtedy som bola strašný trémista a keď som musela prezentovať svoj výrobok pred porotkyňami, išlo pre mňa o namáhavú a náročnú výzvu. Hneď som mala knedľu v krku, rozbolel ma žalúdok, triasol sa mi hlas. Postupne všetko vyprchalo, stala som sa menej hanblivou a začala som si viac veriť.

zväčšiť Trojica finalistiek sladkej šou: Lucka, Janka,... Foto: RTVS
Janka, Anči a Lucka. Trojica finalistiek sladkej šou: Lucka, Janka, Anči.

Počas niekoľkých týždňov ste si vyskúšali naozaj zaujímavé výzvy – od croquembouche cez „nešťastný“ monodezert so zrkadlovou polevou až po úžasné 3D torty. Bola tam aj výzva, ktorú ste pretrpeli s malou dušičkou?

Všetky výzvy boli zaujímavé a krásne, veľa som sa vďaka nim naučila. Minimálne tri štvrtiny vecí by som doma nikdy nevyskúšala, keby som nesúťažila v šou. Pre mňa bol najväčšou výzvou croquembouche, pri ktorom som tŕpla, aby vydržal pohromade a nespadol.

V jednej časti sa vám zadanie naozaj nevydarilo, išlo o spomínaný monodezert, ktorý porotkyne nazvali katastrofou. Bolo pre vás náročné hodiť nepríjemné hodnotenie za hlavu a nastaviť sa na nové výzvy?

Ja som mala z tých vajíčok takú radosť, že ich idem robiť. Chuťovo boli dokonalé – kokosový bielok s mangovo-marakujovým vkladom s yuzu a mätou. Doma som ich skúsila ako pologule, formu som vtedy ešte nemala, a držali tvar, lebo som ich namočila do čokolády. V stane som sa tešila, keď mi z formy vyskočili krásne vajíčka, až do momentu, kým som pred hodnotením neotvorila chladničku. Vtedy som si uvedomila, že som zabudla na čokoládu. Ale zastávam názor, a riadim sa ním aj v bežnom živote, že veci sú také, aké majú byť a vďaka zakopnutiam sa učíme niečo nové. Najmä to, ako to nabudúce nerobiť (smiech).

zväčšiť Lucka Gyenesová s víťazom 1. série šou... Foto: RTVS
Lucka, Miňo Lucka Gyenesová s víťazom 1. série šou Miroslavom Macuľom.

Pred kamerami šou ste pôsobili ako zohratý tím, navzájom ste sa podporovali. S kým ste zostali po skončení šou v užšom kontakte, čie vypadnutie ste brali o čosi ťažšie?

Sladký tím cukrárov – tak nás nazvala moja dcérka. Boli sme partia na jednotku. Pomáhali sme si a podporovali sme sa až do konca. Vypadnutie Lenky bolo pre mňa emočne veľmi náročné. My dve sme sa našli a zrejme zasiahol osud, ktorý mi Lenku priniesol do života. Je krásny človek s veľkým srdcom a takých je v dnešnej dobe málo. A hneď po nej mi odišiel Tomáš, čo bol ďalší šok. Veľmi som si ich obľúbila. Janka a Tánička boli takisto moja krvná skupina, tiež ich mám veľmi rada. V kontakte som najviac s Lenkou, Tomášom, Jankou a Tatianou. Ale všetci si píšeme.

Šou sa natáčala už dávnejšie, ako ste prežívali finálové napätie v pozícii diváka pred obrazovkou?

Nielen finále, ale sledovanie celej šou z obývačky doma s rodinou bolo priam magické. Vidieť samu seba na obrazovke a byť v napätí, ako šou zostrihajú, ako zapôsobí na rodinu, či sa to bude páčiť… Ja sama som bola napätá a prežívala som emócie akoby odznova. Tešila som sa, smiala, pozerala na obrazovku so slzami v očiach.

Pečie celé Slovensko II Čítajte viac Pečie celé Slovensko spoznalo víťazku: Rekordné finále prekonalo aj prvú sériu!

Odvážnym šťastie praje. Ak by ste si mohli v sladkom biznise vysnívať čokoľvek, vaším splneným snom by bolo čo?

Stretnúť sa so Cedrikom Groletom, slávnym francúzskym cukrárom, a absolvovať uňho v Paríži stáž. O tom snívam už veľmi dlho.

Blížia sa vianočné sviatky, bez akých sladkých pochúťok sa tento rok určite nezaobídete?

Na Vianoce pripravujeme s maminkou a so sestrou viac druhov koláčov, pečieme dva-tri dni a znamená to pre mňa veľmi veľa. Tráviť spolu čas, otvoriť si vínko, smiať sa a vypekať. Tento rok to budú medovníčky, linecké koláčiky, zázvorníky, vínové kolieska, včelie úliky, medové rezy a ďalších asi desať druhov. Na Štedrý deň u nás na stole nikdy nesmie chýbať štedrák a makovo-orechovo-tvarohový koláč.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...