Profesionáli - pred kamerou skvelá dvojka, v súkromí sa neznášali! Bodie zomrel na rakovinu, takto dnes vyzerá Doyle

Britský kriminálny seriál Profesionáli, ktorý sa na obrazovkách prvýkrát objavil 30. decembra 1977, bol populárny aj v niekdajšom Československu.

30.12.2022 00:00
Martin Shaw a Lewis Collins Foto:
Zľava: Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli Profesionáli.
debata (3)

Tunajší diváci si však mohli pozrieť len tie „ideologicky vhodné“ diely. Seriál z dielne scenáristu Briana Clemensa má nielen výrazný hudobný motív alebo surový a uveriteľný dej, ale predovšetkým dokonalú „chémiu“ medzi ústrednou hereckou dvojicou agentov z vládnej organizácie CI5 Bodiom a Doylom, ktorým sekunduje ich šéf Cowley.

zväčšiť Zľava: Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli... Foto: Profimedia
Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli Profesionáli. Zľava: Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli Profesionáli.

Hlavní hrdinovia v podaní Lewisa Collinsa (William Bodie) a Martina Shawa (Raymond Doyle) sa dokonale dopĺňajú, a to napriek tomu, že v súkromí sa veľmi nemuseli. Vzájomná averzia prinášala stále väčšie komplikácie a nakoniec viedla až k ukončeniu seriálu. Po natočení poslednej z 57 dielov Profesionálov v roku 1983 sa jeho protagonisti snažili vystúpiť z tieňa slávnych seriálových postáv, ale len so striedavými úspechmi.

Zľava: Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli...
Zľava: Martin Shaw a Lewis Collins v seriáli...
+2Martin Shaw  na divadelných doskách v roku 1992.

V socialistickom Československu mohli diváci vidieť 21 epizód, medzi nimi aj diel Člen klanu (Klansmen), ktorý bol vo Veľkej Británii jeden čas zakázaný kvôli propagácii rasizmu. Všetkých 57 dielov sa na české a slovenské obrazovky dostalo až po roku 1989. V druhej polovici 90. rokov sa televízna stanica Sky1 pokúsila nadviazať na popularitu pôvodných epizód seriálom nazvaným Profesionáli z CI5. Nová séria s kompletne odlišným hereckým obsadením sa však ani zďaleka nestretla s takým ohlasom ako originál.

Lewis Collins, rodák z britského Bidstonu, zomrel v roku 2013 vo veku 67 rokov. Posledných 5 rokov života zvádzal ťažký boj s rakovinou. So svojou manželkou Michelle a troma synmi žil v Los Angeles, kde aj zomrel.

zväčšiť Lewis Collins na zábere z roku 1990. Foto: Jez self / PA Images / Profimedia
Lewis Collins Lewis Collins na zábere z roku 1990.

Martin Shaw má 77 rokov a žije v britskom Norfolku. Herec má tri deti a za sebou má tri manželstvá. Stále sa venuje herectvu, v Londýne ho možno vidieť na divadelných doskách aj pred seriálovými kamerami. V rokoch 2007 až 2017 si zahral výraznú postavu inšpektora v seriáli „Inspector George Gently“.

zväčšiť Martin Shaw na zábere z roku 2020. Foto: Profimedia
Martin Shaw Martin Shaw na zábere z roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Collins #Martin Shaw

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...