Faciek od Zuzany Mauréry som dostala viac, priznáva krásna Hřebejkova Iveta

Seriál Iveta, v hlavnej úlohe so slovenskou rodáčkou Alžbetou Ferencovou, sa už dostal k divákom televízie JOJ. A rozhodne zaujal.

10.01.2023 00:00
Alžbeta Ferencová Foto:
Alžbeta Ferencová ako seriálová Iveta.
debata (5)

Nielen jeho svojská hrdinka, ale aj ďalšie postavy v podaní hercov ako Zuzana Mauréry, Daniel Fischer či Natália Germani sa už prihlásili o slovo a divák pomaly spoznáva ich cestu, ktorú im nastolili vychytení českí tvorcovia – režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Kolečko.

Alžbeta Ferencová v seriáli  Iveta.
Alžbeta Ferencová a Zuzana Mauréry  v seriáli...
+6Herečka  Alžbeta Ferencová v seriáli Iveta.

Iveta je osemnásťročná slečna, ktorá žije s mamou Dianou a užíva si život po svojom – aj častým popíjaním borovičky v miestnej krčme, kam chodí určite radšej než do školy. Na druhej strane si dokáže poradiť v každej situácii a cestu von z problémov si vie nájsť aj drsnejším spôsobom. Kráska z Trebišova sa medzi svojimi cíti ako ryba vo vode a z rodného mesta by nikdy neodišla nebyť nečakanej návštevy, vďaka ktorej objaví úplne nový svet.

Ak je vám predstaviteľka Ivety, 30-ročná Alžbeta Ferencová povedomá z televíznej obrazovky, nemýlite sa. Na konte má rolu v seriáli Panelák, herečkou sa však ani po veľkej úlohe, ktorú jej aktuálne zveril Hřebejk, označiť netrúfa. „Musím ešte prejsť dlhou cestou a poriadne na sebe makať, aby som sa mohla takto nazvať,“ opísala sympatická tmavovláska. A hoci jej prvý týždeň na nakrúcaní Ivety bol plný nervozity, ostrieľaní herci okolo nej ju vzali do tímu, napríklad aj jej seriálová mama Zuzana Mauréry. „Milan Ondrík či Zuzka Mauréry ma prijali medzi seba, hoci mi mohli dať pocítiť, že som neherečka. Naozaj mi pomohli,“ opísala. Rešpekt ju v prvých dňoch prevalcoval aj pri práci s Janom Hřebejkom, ktorý je podpísaný pod slávne filmy ako Pelíšky, Pupendo či Učiteľka.

zväčšiť Herečka  Alžbeta Ferencová a Zuzana Mauréry v... Foto: JOJ
Alžbeta Ferencová Herečka Alžbeta Ferencová a Zuzana Mauréry v seriáli Iveta.

„Keď sa mi ozvali z produkcie a dozvedela som sa meno režiséra, ktorý seriál nakrúca, nechala som si ho viackrát zopakovať, pretože som tomu neverila,“ smeje sa Ferencová a opisuje, ako sa ich spolupráca začala: „Prvá emócia, s ktorou som prišla na pľac, bol nesmierny rešpekt. Bála som sa a tešila zároveň. Ako dni bežali, z rešpektu sa vyvinula radosť, že pracujem práve s týmto režisérom. Na to, že som neherečka, si myslím, že nám to spolu išlo dobre.“

Jej seriálový vzťah so Zuzanou Mauréry je vykreslený mnohými farbami, pred kamerami tak hneď v úvode nakrúcania došlo aj na facku, ktorá sa už k divákom dostala. „Na facku od Zuzky Mauréry som bola pripravená a scénu sme nakrútili tuším na druhý či tretí raz, takže som tých faciek dostala trochu viac,“ opisuje s úsmevom seriálová Iveta. Herectvu by sa rada venovala aj v budúcnosti, jedna ponuka jej pristála na stole hneď po skončení nakrúcania Ivety. „Išlo o epizódnu seriálovú rolu v projekte, v ktorom hrá aj Zuzka Mauréry.“

iveta, Čítajte viac Je Slovensko plné rasizmu, predsudkov a borovičky? Jojka s novým seriálom zaťala do živého

Ferencová žije vyše sedem rokov v Prahe, venuje sa tancu a hudbe, jej rodiskom je však práve východ Slovenska, Prešov. Zohral pri kastingu do projektu, ktorý sa odohráva v tomto prostredí, rolu spomínaný fakt? „Vo videu, ktoré som na kasting zaslala odznelo, že som z východu a dokonca aj to, že som sa kedysi zúčastnila súťaže Miss… Zrejme u režiséra zavážili pri výbere hlavnej hrdinky aj tieto informácie,“ vysvetľuje.

zväčšiť Herečka  Alžbeta Ferencová v seriáli Iveta. Foto: JOJ
Alžbeta Ferencová Herečka Alžbeta Ferencová v seriáli Iveta.

Ferencová o korunku Miss Universe súťažila v roku 2010 a aj zákulisie súťaže krásy sa do Hřebejkovho seriálu dostalo. Ako ona sama prezradila, s odstupom rokov by svoju účasť v podobnej súťaži viac zvažovala, jedným dychom však dodáva: „Vždy zostanem vďačná súťaži Miss, účasť v nej bola pre mňa bránou do iného sveta.“ Nielen v seriáli či v súťaži Miss, ale aj v živote podľa nej platí síce otrepané, ale pravdivé spojenie: Nie je všetko zlato, čo sa blyští. V seriáli Iveta, ktorý je podčiarknutý značnou dávkou satiry, sa tieto slová ukážu v celej svojej kráse.

Herečka Zuzana Mauréry je súčasťou seriálu Iveta: Na „východniarčine“ som sa namakala

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Ferencová #seriál Iveta

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....