Kultúra je jediná nádej, aby sme pochopili, že sme farební, hovorí Vica Kerekes

Aj herečku Vicu Kerekes uvidia diváci už čoskoro v novom filme Slúžka. Jeho príbeh je podľa rodáčky z Fiľakova veľmi dôležitý v aktuálnych časoch.

22.01.2023 11:15
Vica Kerekes na zábere z filmu Slúžka Foto:
Herečka Vica Kerekes na zábere z filmu Slúžka.
debata (8)

Historický príbeh, ktorý vznikol podľa predlohy od Hany Lasicovej pod režisérskou taktovkou Mariany Čengel Solčanskej zachytáva okrem iného aj milostný príbej hlavnej hrdinky – slúžky Anky, ktorá sa zblíži s dcérou svojich pánov. Tematika LGBTI+ sa v domácej kinematografii neobjavuje často, Slúžka je aj pre Kerekesovú jednou z prvých snímok vo filmografii, ktorá takúto dejovú linku dáva do popredia.

Vica Kerekes Čítajte viac Vica Kerekes: Úspešná, moderná, krásna - chceme byť všetko, ale kde sme nechali mužov?

„Moja postava v príbehu nie je veľká, skôr sekundujem, ale som veľmi rada, že som súčasťou takto dôležitého rozprávania. Najmä teraz, keď človek má pocit, že sa veci uberajú nesprávnym smerom, že sa niekam vraciame a dejú sa také hrôzostrašné veci,“ uviedla v rozhovore pre reláciu Ide o nás Vica Kerekes.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Narážala na minuloročnú streľbu na Zámockej ulici, kde o život prišli dvaja ľudia z LGBTI+ komunity. „Streľba na Zámockej ulici, ale aj to, čo sa posledné mesiace a roky odohráva v Maďarsku – zákony proti menšinám. Rovnako aj zákony, ktoré platia, respektíve neplatia na Slovensku. Po tom hrozivom násilnom čine sme si mnohí mysleli, že sa niečo zmení. Ale politici len hovoria o tom, ako im je niečo ľúto – aj to nie všetci – ale nie sú schopní urobiť ani len to minimum, aby menšinám pomohli,“ komentovala herečka, ktorá sa v rozhovore pre Pravdu nebála kriticky postaviť napríklad aj ku školstvu.

zväčšiť Herečka Vica Kerekes na návšteve redakcie... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vica Kerekes Herečka Vica Kerekes na návšteve redakcie Pravdy v relácii Ide o nás.

„Keď sa človek narodí, formuje ho rodina, socializuje sa, žije v okruhu ľudí, ktorí ho tvarujú. K tomu sa pridáva školstvo a kultúra – to je jediná nádej, aby sme si mohli uvedomiť, že sme farební. Nevidieť len to, že ja som heterosexuál a nič iné neexistuje. Ak predsa muž miluje muža, alebo žena ženu, jednoducho to tak je. Nie je to žiadne zlo. Vďaka kultúre dostávame iný pohľad na veci a môžeme nad nimi rozmýšľať. To je dôležité – nie sme predsa ovečky, ktoré nepotrebujú uvažovať a len sa vyberú tam, kde ide stádo. A v tomto kontexte ma často hnevá, že školstvo je zastarané – nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku. Mali by sme rozmýšľať konštruktívnejšie, klásť si otázky a hľadať na ne odpovede,“ dodala pre reláciu Ide o nás Vica Kerekes.

V rozhovore tiež komentovala politiku v Maďarsku, správanie sa ľudí po pandémii, ale tiež napríklad postavenie žien, ako ho vníma ona sama či vlastnú kariéru a jej potenciálne možnosti skúsiť v budúcnosti niečo nové. Celý rozhovor si pozrite vo videu.

Video

VIDEO: Herečka Vica Kerekes o nových filmových projektoch, o tom, čo ju trápi, ako vníma správanie ľudí, politikov, či vníma krízu mužstva alebo tiež o tom, ako našla svoj životný balans a ženstvo.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Vica Kerekes #nenávisť #Slúžka #LGBTI+

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...