Od sladkých koláčov k zúrivým psom. Jasné, že som mal strach, priznáva Bača

Juraja Baču vnímajú diváci ako súčasť sladkej šou Pečie celé Slovensko. Od lahodných koláčov si však sympatický moderátor "odskočil" k celkom inej výzve. Ako on sám priznal, sčasti aj nebezpečnej.

26.01.2023 00:00
Juraj Bača Foto:
Juraj Bača v šou Najvernejší.
debata

Na obrazovky RTVS prichádza nová docureality šou s názvom Najvernejší. Moderátor Juraj Bača v nej bude spolu s dog koučom Jurajom Ferkom navštevovať rodiny, v ktorých sa vyskytol problém so psom. Ako tím budú pomáhať problémovým psom žiť lepší život so svojimi majiteľmi.

„Veľmi dôležitý bol prvý kontakt so psom a rodinou. Následne sme sa snažili zistiť, prečo sa pes správa problematicky – ja z ľudského hľadiska a Juraj Ferko zo toho psieho,“ objasňuje Bača a dodáva: „Stalo sa, že v rodine nefungovali dobre medziľudské vzťahy a pes prirodzene začal preberať rolu muža. Ale stretli sme sa aj s nesmiernym rozmaznávaním psa, kedy bol považovaný doslova za dieťa v rodine, tento model takisto nemôže fungovať.“

zväčšiť Juraj Bača a Juraj Ferko v šou Najvernejší. Foto: RTVS
Juraj Bača a Juraj Ferko Juraj Bača a Juraj Ferko v šou Najvernejší.

Počas jeho návštev rodín vyplávali na povrch rôzne problémy, ktoré v súvislosti s domácimi miláčikmi sužovali jej členov. „Ľudia si zvyčajne sami uvedomili, aké chyby pri výchove spravili. Mali sme napríklad v šou jednu manažérku, ktorá riadi desiatky ľudí, bola vo vedúcej pozícii, no doma mala malého psa, hotového diktátora. A ten mal doslova na povel celú domácnosť. Bol to paradox, že žena, ktorá riadi stovku zamestnancov, si nevedela poradiť s malým, 50-centimentorvým zvieratkom,“ prezradil.

Juraj Bača a Juraj Ferko v šou Najvernejší.
Juraj Bača a Juraj Ferko v šou Najvernejší.
+3Juraj Bača v šou Najvernejší.

Počas šou sa dozvedel aj o veľkej chybe psíčkarov, ktorú, ako priznal, robil aj on sám. „Na správanie psov sa pozeráme ľudskou optikou.“ Dog kouč však nielen jeho, ale aj mnohých majiteľov psov vyviedol z omylu: „Pes je zviera, ktoré je zvyknuté žiť vo svorke. Akokoľvek sme si ich domestikovali, u nich princíp svorky stále funguje – kto je alfa samec, kto koho chráni a kto zabezpečuje ochranu rodiny – či už je to pudel alebo československý vlčiak, každý pes v sebe nosí svorku,“ opísal Bača.

zväčšiť Juraj Bača v šou Najvernejší. Foto: RTVS
Juraj Bača Juraj Bača v šou Najvernejší.

Na najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia pri psoch dopúšťajú, upozornil aj Juraj Ferko. „Dosť podstatná chyba sa často udeje už pri výbere psa. Človek by si mal vedieť zaobstarať plemeno psa, ktoré mu vyhovuje, ale často si vyberá plemená, ktoré sú pre neho úplne nelogické. Pasívni ľudia si do malých bytov zvyknú brať pohybovo veľmi aktívne zvieratá. Ale ani taká čivava na 20-hektárovom ranči nie je dobrý nápad. Nelogické je mať peruánskeho naháča na horách aj huskyho na pobreží Jadranu,“ opísal a ešte pokračoval: „Ďalším problémom je chýbajúca trpezlivosť pri výchove. Niekedy mám pocit, že ľudia si neuvedomujú, že ide o živú bytosť, nie o plyšovú hračku.“

V šou však dvojica neukazuje len nevychované psy, ale aj ich protipóly. „Keď sme našli extrémne nevychovaného psa istého plemena, našli sme celkom opačný prípad. Ukázali sme pokojné terapeutické psy, ktoré pomáhajú detičkám s autizmom či záchranárske psy. Potom jasne vidieť rozdiel pri jednom plemene – keď je výchova psa nezvládnutá, správa sa veľmi problematicky, na druhej strane je správne vycvičený pes toho istého plemena,“ opísal Bača.

Pred kamery sa dostali aj bojové plemená a agresívne psy. A tu už išlo do tuhého aj pre moderátora. „V našom prípade sa jednalo napríklad o agresívneho psa plemena husky, ktorý sa pár razy otočil na svoju majiteľku a chňapol ju v snahe vytrhnúť sa a vyštartovať po mne. Jasné, že som mal v takých chvíľach strach,“ priznal.

Hoci mnoho ľudí si Juraja Baču stále spája s vlčiakom, keďže práve s takýmto plemenom účinkoval v seriáli Rex, doma má iné psy. „Mám dvoch najdúchov – jedného som našiel vyhodeného na ‚benzínke‘ v Bosne a Hercegovine, druhého na južnom Slovensku, keď som sa vracal z koncertu a on sa túlal po ceste. Tak sa obaja dostali ku mne a starám sa o ne.“ Keďže žije v rodinnom dome, psíky si užívajú výbeh do záhradky. „Moji rodičia bývajú blízko, takže, aj keď som na cestách, má sa o psíky kto postarať.“

Simona Simanová na podujatí RTVS, počas ktorého...
Juraj Bača na podujatí RTVS, počas ktorého...
+11Klaudia Suchomel Guzova na podujatí RTVS, počas...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #pes #Juraj Bača #magazín Najvernejší

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...