Macko Pú dostal v Hongkongu stopku. Je za tým cenzúra vtipov na adresu čínskeho prezidenta?

V Hongkongu zrušili premiéru britského hororu Macko Pú: Krv a med, ktorá bola plánovaná na tento týždeň, napísal britský denník The Guardian.

23.03.2023 07:40
Macko Pú: Krv a med Foto:
Záber z nového hororu Macko Pú: Krv a med, ktorého premiéra dostala stopku v Hong Kongu.
debata

K postave medvedíka Pú je často prirovnávaný čínsky prezident Si Ťin-pching. V roku 2020 zaviedla Čína v Hongkongu po niekoľkých mesiacoch prodemokratických protestov prísny bezpečnostný zákon, na základe ktorého už čínske úrady zakázali premietanie niekoľkých ďalších snímok.

Hongkonský filmový distribútor VII Pillars Entertainment na Facebooku uviedol, že „veľmi ľutuje“ zrušenie štvrtkovej premiéry filmu. Dôvody tohto kroku ale neuviedol. Spoločnosť Moviematic, ktorá projekciu hororu plánovala na utorok, na sociálnych sieťach písala o zrušení z „technických dôvodov“.

Roald Dahl Čítajte viac Z populárnych detských kníh odstránili slová ako tučný či čierny. Salman Rushdie protestuje

Na postavu z knihy britského spisovateľa A.A. Milnea Medvedík Pú cielia čínski cenzori už niekoľko rokov kvôli posmešným memečkám (internetovým karikatúram a humorným videám), v ktorých kritici prirovnávajú prezidenta Číny k obľúbenému detskému hrdinovi. Toto porovnanie vzniklo v roku 2013, keď Si navštívil Spojené štáty a stretol sa so svojím vtedajším americkým porťajškom – prezidentom Barackom Obamom. Niektorí internetoví komentári začali dvojicu prirovnávať k medvedíkovi Pú a Tigrovi.

zväčšiť Čínsky prezident Si Ťin-pching, toho často... Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Si Ťin-pching Čínsky prezident Si Ťin-pching, toho často zobrazujú kritici ako Macka Pú. Takto ho vyobrazilo dokonca aj niekoľko umelcov.

Postava medvedíka Pú sa už objavila pri protestoch proti koronavírusovým lockdownom v Číne s bielym listom symbolizujúcim cenzúru, ale aj pri minuloročných demonštráciách za slobodu v Hongkongu, ktoré sa konali v Thajsku.

Od roku 2020 zaviedla Čína v Hongkongu po niekoľkých mesiacoch prodemokratických protestov prísny bezpečnostný zákon, ktorý umožňuje až doživotím trestať podvratnú činnosť, terorizmus či spoluprácu so zahraničnými silami. Na jeho základe sa teraz v Hongkongu koná súdny proces so 47 prodemokra­tickými aktivistami. Podľa úradov sa dopustili podvratnej činnosti tým, že organizovali neoficiálne primárne voľby.

Medveď na kokse Čítajte viac Nezhadzujte zvieratám kokaín z lietadla, odkazujú vedci. Divoké zvieratá jedia ľudské odpadky, jedlo aj drogy

Bývalá britská kolónia Hongkong prešla v roku 1997 pod správu Číny, ktorá sa pritom v rámci princípu „jednej krajiny, dvoch systémov“ zaviazala ponechať Hongkongu rad slobôd. Tie ale Peking podľa kritikov čoraz viac obmedzuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Čína #Hongkong #Si Ťin-pching #Macko Pú

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...