Tereza Ramba: Správneho chlapa nerobí, či vie narúbať drevo. Dôležité je, aby...

Vlak do Bratislavy meškal, a tak mala česká herečka Tereza Ramba trochu stres s nabitým pracovným rozvrhom. Do redakcie Pravdy však dorazila usmiata, dobre naladená a otvorená.

02.04.2023 00:00
Tereza Ramba Foto: ,
Herečka Tereza Ramba na návšteve redakcie Pravdy.
debata (4)

Rozličným otázkam. Hoci krátko, ale stihli sme sa pozhovárať o novom filme, ktorý prišiel do slovenských kín, ale tiež o nakrúcaní ďalších, aj temnejších projektov, ktoré budú odbočením od komediálneho žánru. Sympatická česká herečka a držiteľka Českého leva však hovorila aj o manželstve a rodine, ktorá je pre ňu vôbec najdôležitejšia. Celý rozhovor nájdete aj vo videopodobe v relácii Ide o nás – video je nižšie v článku.

Do slovenských kín prišiel nový film Buď chlap!, ktorý ste nakrúcali niekoľko mesiacov na Slovensku. Vo Vysokých Tatrách. Užili ste si to?

Milujem Tatry. Je to jedna z mojich najobľúbenejších lokácií, čo sa týka Slovenska aj Česka. Absolútne nádherná krajina. Veľmi som sa na to tešila. Mala som tam scény, kde som sa mala topiť v močiari – takže mám za sebou aj zážitky, keď ma najprv štyria chlapi umiestňovali do močiara a potom zase štyria chlapi z neho vyťahovali. Ale užila som si to.

Herečka Tereza Ramba a jej manžel Matyáš Ramba...
Herečka Tereza Ramba na návšteve redakcie Pravdy.
+12Česká herečka Tereza Ramba stvárnila vo filme...

Nakrúcali ste aj so živými zvieratami. Hoci sú to zväčša drezúrované tvory, ovládať sa úplne nedajú.

Orol nám uletel hneď na začiatku, takže sme potom celý deň hľadali orla. A viete, hľadať orla u vás v Tatrách, aj keď skroteného, nie je úplne ľahká záležitosť. Nakoniec sa našiel a mohli sme točiť ďalej. S medveďom to bolo ešte zábavnejšie, ale v úvodzovkách. Na pľaci boli drôty a hovorili mi, že sa nemám čoho báť, že medveď sa k nám nedostane, lebo v drôtoch je prúd. Ale v polovici natáčacieho dňa mi začalo byť divné, že všetci na tie drôty šliapu a potom mi došlo, že v nich vlastne žiadna elektrina nie je. Bola to len taká psychologická hranica pre medveďa. Došlo mi to v momente, keď bol naozaj takmer meter od nás a my sme ležali na zemi.

Martina Schindlerová Čítajte viac Schindlerová s partnerom na premiére: Pozrite sa, ako žiari! Očarila aj česká herečka a bavil sympaťák Prachař

Nemali ste strach?

Mám už pár skúseností z Kanady, ktorú som precestovala. Tam je tých medveďov naozaj požehnane, asi ešte viac ako v Tatrách. Všade som nosila so sebou sprej na medvede. Nemám z nich strach, ale najpríjemnejšie to nebolo. Snažila som sa na seba neupozorňovať a ticho som ležala.

Keď už ste spomenuli Kanadu, ste veľká cestovateľka. Dokonca ste vydali knihu osobných cestopisných zápiskov. Prešli ste Ameriku, Áziu, navštívili krajiny v rôznych kútoch sveta. Čo cestovanie dáva herečke? Otvára vám to obzory, spôsoby, akým potom pristupujete k hraniu?

Určite áno, hoci cestovanie vnímam v prvom rade ako oddych, vyčistenie si hlavy. Veľa sme toho precestovali s manželom, hoci teraz už sme „vysrabenejší“, keďže máme dve malé deti. Teraz skôr jazdíme na miesta, ktorými sme možno v minulosti trochu pohŕdali. Napríklad tam, kde nám niekto občas aj uvarí a podobne. Ale k takému plnokrvnému cestovaniu sa určite veľmi skoro vrátime.

zväčšiť Tereza Ramba vo filme Buď chlap!. Foto: Magic Box Slovakia
Buď chlap! Tereza Ramba vo filme Buď chlap!.

Budete viesť k objavovaniu sveta aj vlastné deti?

Už teraz cestujeme dosť, ale zatiaľ sme takí skôr pri zemi. Zatiaľ cestujeme najmä tam, kde je teplo, kde netreba deti príliš obliekať. A tiež do krajín, kde je pokoj. Z hľadiska spoločenskej, politickej situácie, ale aj z hľadiska napríklad zdravotných okolností. Deti ale pomaličky rastú, takže začneme asi pridávať dlhšie a vzdialenejšie destinácie. Napríklad by sme sa s manželom radi vrátili práve do spomenutej Kanady a prešli ju v karavane.

Pricestovali ste do Bratislavy s jedným z vašich detí, s dcérkou, a tiež s jednou starou mamou. Sprevádzajú vás vaše ratolesti často?

Úplne vždy. Vlastne je to teraz prvýkrát, keď sme niekam cestovali len jedna polovička rodiny. Starší syn je s manželom a jeho mamičkou. Rozdelili sme sa a testujeme to. Prišla som na Slovensko len na skok, mám tu nabitý program a staršieho syna by to už asi nebavilo. Ale keď nakrúcam, obe deti sú vždy so mnou.

Video

VIDEO: Herečka Tereza Ramba, jedna z najpopulárnejších českých herečiek sa vracia v komédii Buď chlap!. Hovorili sme o filme, rodine, o manželovi, ale aj o tom, ako podľa Terezy vyzerajú správni chlapi. Prezradila, akú psychohygienu dodržiava, aby jej herectvo neliezlo príliš do hlavy a prečo kývla na film o alkoholičke, ktorý vraj pôvodne kvôli deťom nechcela robiť.

Bolo pre vás prirodzené nastaviť si to takto? Nebyť mamou, ktorá si vypomôže opatrovateľkou alebo starými rodičmi a nechá deti niekoľko dní len s nimi?

Je to taký jediný spôsob, ktorý ovládam. Je mi najbližší. Samozrejme, že som uvažovala nad tým, či si nenajať nejakú opatrovateľku. Máme to s manželom celkom divoké, že si tie deti striedame vo dverách divadiel a v karavanoch na nakrúcaní, ale sú strašne fajn. Veľmi ich to baví. Ja mám pocit, že rodičia majú byť s deťmi a keď to len trošičku práca dovoľuje, je to vlastne dar. Snažím sa ho využívať. Vo chvíli, keď sa stane napríklad to, čo sa stalo aj pri mojej návšteve Bratislavy – že jedna zo starých mám ide so mnou a druhá sa postará o druhé dieťa doma – tak je to skvelé. Som rada, že zvládneme starostlivosť v rámci rodiny.

V staršom rozhovore ste už naznačili, že sa cítite byť viac mamou ako herečkou. Odrazilo sa to aj v selektovaní projektov, na ktoré kývnete?

Obmedzila som hranie naozaj výrazne. Nedávno som počítala, že za posledné dva roky som nakrúcala dohromady štrnásť dní. A keď už vezmem nejaký projekt, snažím sa prosiť aj producentov, aby sa natáčacie dni koncentrovali a prebehli čo najrýchlejšie. Teraz mám pred sebou rok, keď budem nakrúcať o trochu viac – mám tri projekty, hoci od narodenia syna mávam maximálne jeden – ale potom si vezmem znovu voľno. Deti neuveriteľne rýchlo rastú a ja chcem byť pri tom.

zväčšiť Herečka Tereza Ramba a jej manžel Matyáš Ramba... Foto: Profimedia
Tereza Ramba a jej manžel Matyáš Ramba Herečka Tereza Ramba a jej manžel Matyáš Ramba na premiére filmu Buď chlap! v Prahe.

V komédii Buď chlap!, kde okrem vás účinkuje aj Ester Geislerová a v hlavnej mužskej úlohe Jakub Prachař, nie je vaša hrdinka nadšená predstavou, že by sa mala vrhnúť do vzťahu s mužom, ktorý sa jej nezdá byť „skutočným chlapom“. Ako podľa vás taký správny chlap vyzerá?

Ako môj manžel! (smiech) Nie, vážne, nemyslím si, že ‚chlapstvo‘ spočíva v schopnosti narúbať drevo. Možno sa ukrýva v nejakej mužskej krehkosti, ktorá je otvorená, a v džentlmenstve, ale tiež v schopnosti postarať sa o rodinu. A nemyslím materiálne, ale tak psycho-fyzicky. To je asi to najdôležitejšie. Správni muži sa starajú o to, aby sa žena a deti cítili v bezpečí a dobre.

Ak muž tak ako hlavný hrdina filmu žije aj tesne pred štyridsiatkou ešte s rodičmi, zvyčajne sa v spoločnosti hovorí o tom, že už ide o stratený prípad. Dá sa na to pozrieť aj inak? Má takýto muž silnejšie rodinné cítenie, nemôže byť dobrou investíciou pre rodinný život?

V prvom rade záleží, ako žijete. Či to je napríklad dvojdomček, alebo sa stretávate s mamou každý večer v obývačke ako hrdina nášho filmu. A potom, samozrejme, závisí veľa aj od toho, koľko rokov máte, čomu sa venujete. Je rozdiel, ak ide o 20-, 25-ročného muža, ktorý napríklad stále študuje. Tam je to celkom legitímne. Ale ak ide o niekoho pred štyridsiatkou, to už je aj podľa mňa problém. Ja som odišla z domu veľmi skoro, ale to neznamená, že by mi chýbali väzby na rodinu. Práve naopak, neustále sa domov k našim vraciam, milujem tam byť, ale človek by sa mal osamostatniť, ledva to ide. Ten proces osamostatnenia sa je vlastne akýsi prestupný bod k tomu, kým začneme mať vlastný vzťah alebo si založíme vlastnú rodinu.

Tereza Ramba Čítajte viac Ak vzťah funguje, dvaja ľudia spolu rastú. A ja mám doma správneho chlapa, hovorí Tereza Ramba

Ale filmový hrdina sa kvôli vám, teda kvôli postave Terezy chce zmeniť. Máte s tým skúsenosti? Alebo ste sa skôr vy menili kvôli nejakému mužovi?

Všetci sa menili (smiech). Ja sa snažím asi najviac pre to posledné – byť dobrou manželkou je náročné. Ak máte dve deti a profesie, ktorým sa venujeme, o to viac. Ale vzťah je neustála práca, niekedy aj kompromis. Vždy je to o spoločnom budovaní niečoho.

Začiatkom roka vás mohli vidieť diváci aj v mini krimisérii Docent na obrazovke Českej televízie. Vaša postava prekvapila divákov svojím charakterom, možno aj preto, že Terezu Rambu tak mnohí nevnímajú. Baví vás vydať sa v hereckom charaktere do úplne inej polohy, než ste možno vy sama?

Deje sa to až v poslednom čase. Naozaj rozmýšľam, či odídem od mojich detí, keď príde pracovná ponuka a keď už sa tak stane, chcem, aby to bolo iné, aby ma to bavilo. Som vďačná, že dostávam také krásne ponuky, ktoré mi umožnia trochu si zaexperimentovať, skúsiť si niečo iné. Samozrejme, veľa ponúk aj odmietam.

zväčšiť Tereza Ramba a Ivan Trojan v minisérii Docent. Foto: ČT
Docent Tereza Ramba a Ivan Trojan v minisérii Docent.

Počul som, že vraj tiež kibicujete do scenárov, ktoré ste prijali. Čo ste napríklad žiadali zmeniť v príbehu k filmu Buď chlap!?

Najmä som chcela hrať hlavnú postavu. Hovorila som to aj režisérovi a scenáristovi filmu Michalovi Samirovi, že nerozumiem, prečo sa to stále v českých, a teda aj v slovenských filmoch, deje. Že hlavné postavy sú muži. „Nieee, ja chcem byť tá hlavná postava. Tak to prepíš a Kubo mi bude „pricmrndávať“. Nechcel to prepísať, takže nakoniec hrám druhé husle ja. Ale dobre, vydržala som to. Vlastne práve kvôli režisérovi Michalovi, s ktorým som veľmi chcela nakrúcať.

Po komediálnom žánri váš čaká aj vážnejší. Pripravujete sa na rolu alkoholičky.

Áno, projekt sa volá Zápisník alkoholičky. Bude to pre mňa po naozaj dlhej dobe hlboká a temná rola. S deťmi som sa na to necítila, tak som si vyskúšala veľa komédií. Nakrúcať budem aj snímku Franta mimozemšťan – komédiu, ktorú nakrúcam s kamarátmi. Je to veľký, skôr komerčný film, ale myslím si, že rozmanité projekty idú ruka v ruke. A čaká ma tiež pokračovanie Docenta.

Potrebujete pri nakrúcaní temnejších postáv nejaký štít, mentálnu ochranu, aby vás rola úplne nepohltila?

Je dôležité mať určité rituály – naučiť sa vystupovať z charakterov. To bolo aj pre mňa zlomové v kariére, keď som sa to naučila. Ochranu potrebujete určite. Práca je náročná a keď ide o postavy, ako napríklad teraz – postava ženy alkoholičky – je dobré vedieť pracovať tak, aby to z vás odvialo vašu vlastnú temnotu. Aby vám to neublížilo.

Česká herečka Tereza Ramba stvárnila vo filme...
Speváčka Martina Schindlerová na filmovej...
+22Premiéra filmovej novinky Buď chlap! mala v...

Psychohygiena je nesmierne dôležitá pre každého z nás, v každom povolaní. Aké procesy vám pomáhajú? Máte nejaké konkrétny tipy?

Ja mám úžasného psychosomatického lekára, pána doktora Čecha, ktorý vlastní kliniku psychosomatickej medicíny. Teraz som k nemu napríklad dlhší čas vôbec nechodila, nepotrebovala som to, ale viem, že s filmom o závislosti od alkoholu budem nejakú pomoc, navigovanie potrebovať. A potom je fakt dôležité pri herectve vedieť, kto som a držať sa toho. Neprepadať postavám, ktoré človek hrá.

A čo napríklad vaši blízki ľudia? Rodičia, mama, manžel Matyáš? Dokážu byť pre vás bútľavou vŕbou, možno nejakým rodinným terapeutom?

Zápisník alkoholičky som vzala práve vďaka mame. Nechcelo sa mi do toho a hovorila som si, že si ešte nejaký čas budem plávať na vlnách komédií. Ale mama mi povedala, počuj, tieto témy sú strašne dôležité a možno je aj pre teba zase čas siahnuť si niekam inam ako do komfortnej zóny. Takže do práce mi kecajú všetci (úsmev). A manžel vydrží všetko. On mi povedal, že ak si to užijem, mám do toho ísť. Herectvu sa venujem už osemnásť rokov a už viem s touto profesiou pracovať. Nenosím si postavy domov.

Váš manžel ja akrobat, venuje sa aj réžii predstavení. Dovolím si ho nazvať umelcom. Aké je teda fungovanie dvoch umelcov v jednej domácnosti?

Môj manžel je skôr športovec. Je to zvláštne, ale akrobati sú takmer ako vrcholoví športovci. On vôbec nemá emočné poryvy, ktoré prežívam napríklad ja. Je úplne usadený sám v sebe a naučil ma veľa vecí. Tým, koľko pracujú ľudia v jeho profesii so svojím vlastným telom, aký majú obrovský výdaj energie a veľký prísun endorfínov, sú akrobati vlastne veľmi pokojní ľudia. Je to úžasné žiť vedľa takého človeka.

Moderátorka Kelly Ripa a jej manžel Mark Consuelos. Čítajte viac Žiarlil si ako pes, vyhlásila o manželovi slávna moderátorka. Sú spolu už 26 rokov, ale prvé boli vraj ťažké

Takže otázku, či ste sa menili kvôli nejakému mužovi, trochu poopravím. Zmenila sa Tereza Ramba prirodzene vzťahom s Matyášom Rambom, keď je to pokojný chlap?

(úsmev) Určite. Pri Matyášovi som sa veľmi upokojila. Transformujeme sa obaja. Ak vzťah funguje, tak tí dvaja ľudia spolu rastú. Nás ešte omnoho viac stmelili deti, asi viac než čokoľvek iné. Je to taká zvláštna cesta, lebo asi každý, kto má malé deti, vie, že to nie je úplne jednoduché. Prekvapilo nás veľa vecí, ktoré sme nečakali. Ale nejakým spôsobom to všetci spolu zvládame a je to… je to pekné. Je to fakt pekné.

Tereza Ramba

Narodila sa 29. júna 1989 v Prahe ako Tereza Voříšková. Jej veľkým filmovým debutom bola komédia Rafťáci, v rovnakom roku nakrútila aj ďalší komediálny film pre tínedžerov Ro©k podvraťáků. Študentka hereckého konzervatória šla nasledujúce roky z filmu do filmu. Medzi najznámejšie patria snímky ako Bobule, Peklo s princeznou, Venkovský učitel či Po strništi bos alebo Betlehemské svetlo. Za výkon v komédii Vlastníci z roku 2019 získala cenu Český lev. V rovnakom roku sa už vo vyššom štádiu tehotenstva vydala za akrobata Matyáša Rambu a prijala jeho priezvisko. Sú rodičmi dvoch detí, syna Mikoláša a dcéry Míry. Ramba hráva tiež v televízii a v divadle.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #herectvo #vzťah #nakrúcanie #zivot #Tereza Ramba #Buď chlap!

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...