O víťazstvo na Eurovízii zabojuje aj Slovenka! S českou formáciou, ktorá vyslala dôležitý odkaz

Česká dievčenská skupina Vesna sa dostala medzi postupujúcich interpretov v prvom semifinále piesňovej súťaže Eurovízie. V sobotu tak zabojuje o cenu Eurovízie.

13.05.2023 12:00
Vesna Foto: ,
Dievčenská skupina Vesna, ktorá na Eurovízii zastupuje Česko, bude bojovať vo finále.
debata

V sobotňajšom finále sa so skladbou My Sister's Crown stretne formácia Vesna so zástupcami ďalších 25 krajín. Spoločne s Českom postúpili v prvom semifinále (konalo sa v utorok) okrem iného hudobníci z Chorvátska, Izraela, Portugalska, Fínska alebo Švédska. Vo štvrtkovom druhom semifinále sa potom pridali aj zástupcovia krajín ako Albánsko, Rakúsko či Slovinsko.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Sláva Ukrajine, znelo Turínom! Víťazom Eurovízie sa stal ukrajinský Kalush Orchestra

Prostredníctvom skupiny Vesna o úspech na známej pesničkovej súťaži bojuje aj Slovensko. Šesťčlennú formáciu totiž tvorí pestrá zmes národností. Okrem troch Češiek je to aj jedna Ruska, jedna Bulharka a jedna Slovenka. Reč je o hudobníčke a speváčke Tereze Čepkovej. Hlavná speváčka Patricie Fuxová pred súťažou povedala, že Vesna chce v súťaži reprezentovať slovanstvo.

zväčšiť Dievčenská skupina Vesna, ktorá na Eurovízii... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Vesna Dievčenská skupina Vesna, ktorá na Eurovízii zastupuje Česko, bude bojovať vo finále.

Skladba rozoberá aj silu žien, znie v troch rozličných jazykoch a súčasťou odkazu je aj vyjadrenie ženskej odolnosti, nezávislosti a viery. V rámci choreografie na pódiu dievčatá napríklad použili aj odkaz venovaný obetiam domáceho násilia – mnoho médií rozoberalo ich gesto zovretej päste, ktoré sa používa ako tajný signál obetí domáceho násilia.

Eurovízia 2023, Vesna Čítajte viac Eurovízia 2023 dnes spozná svojho víťaza. Toto sú finalisti

„Dievčatá z kapely Vesna urobili neskutočný kus práce a ich nasadenie bolo bezkonkurenčné… Nepodcenili žiadnu časť prípravy a obrovsky si postup zaslúžia,“ uviedol po utorňajšom úspechu vedúci českej delegácie na Eurovízii Kryštof Šámal.

Vesna vystúpi s poradovým číslom 14 v rámci live prenosu, ktorý sa koná v britskom Liverpoole. Medzi favoritmi tohtoročnej šou sú podľa odhadov už napríklad spomenuté Rakúsko, tiež zastúpené dievčenskými vokálmi – duom Teya a Salena. O prvenstvo však bude napríklad bojovať aj švédska speváčka Loreen, ktorá už raz v súťaži zvíťazila – konkrétne v roku 2013.

zväčšiť Dievčenská skupina Vesna, ktorá na Eurovízii... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Vesna Dievčenská skupina Vesna, ktorá na Eurovízii zastupuje Česko, bude bojovať vo finále.

Prvý ročník Eurovízie sa konal v máji 1956 a za najslávnejšieho víťaza v histórii súťaže je považovaná švédska skupina ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila hitom Waterloo. Medzi ďalšie slávne tváre, ktoré v súťaži uspeli, patrí Kanaďanka Céline Dionová. Tá v roku 1988 reprezentovala Švajčiarsko.

Loreen, Švédsko.
Pasha Parfeni, Moldavsko.
+23Noa Kirel, Izrael.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Eurovízia #Vesna

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....