Navždy bude mrcha z Dynastie, ale aj zázrak Hollywoodu: Má 90 a stále žije naplno, iným ženám odkazuje...

Drobná tmavovláska Joan Collins stála prvýkrát na divadelných doskách pred úctyhodnými 81 rokmi. O desať rokov neskôr, v roku 1952, debutovala aj pred kamerou. A točí stále, hoci v utorok 23. mája oslávi už 90 rokov.

23.05.2023 10:00
Joan Collins Foto: ,
Herečka Joan Collins nechýbala na Vanity Fair Oscar Party.
debata (1)

Americká herečka britského pôvodu, ktorú najviac preslávila rola mrchy Alexis v slávnom americkom seriáli 80. rokov Dynastia, sa preslávila svojím nestarnúcim vzhľadom, vitalitou a neutíchajúcou energiou. Stále žije naplno, okrem hrania okrem iného navrhla množstvo kozmetiky a tiež píše knihy. A šťastne žije vo svojom piatom manželstve.

„Som pyšná na to, že som prežila sedem dekád v tomto drsnom priemysle. Myslím, že takých herečiek nie je veľa,“ vyhlásila Joan v roku 2021 pre server Irish Times. Okrem viac ako siedmich desiatok filmov si zahrala aj v mnohých televíznych, taktiež vystupovala na Broadwayi a cestovala s mnohými divadelnými produkciami. V roku 1983 dodala jej sláve na lesku hviezda na hollywoodskom chodníku slávy a v roku 1997 ju britská kráľovná Alžbeta II. povýšila do šľachtického stavu za jej zásluhy v charite.

Joan Collins, John Forsythe a Linda Evans v...
Herečka Joan Collins nechýbala na Vanity Fair...
+5
Michael Nader a  Joan Collins v seriáli...

Pri filme začínala rolami prostitútok a mladých delikventiek. Joan Henrietta Collinsová prišla na svet 23. mája 1933 v Londýne v rodine umeleckého manažéra Josepha Collinsa a učiteľky tanca Elsy Collinsovej. Joseph bol židovského pôvodu a pracoval okrem iného pre speváčku Shirley Basseyovú, kapelu Beatles a speváka Toma Jonesa. Joan bola najstaršia z troch súrodencov. Vyštudovala Kráľovskú akadémiu dramatického umenia a jej prvou väčšou rolou v britskom filme s názvom I Believe in You (1952) bolo dievča s temnou minulosťou: „Dostala som sa do škatuľky britských delikventiek,“ spomínala neskôr.

Megan Fox Čítajte viac V plavkách vyrazila dych, ale na červenom koberci boduje 81-ročná Stewart ešte viac. Megan Fox šokuje výstrihom

Vstupenku do Hollywoodu jej zaistil snímka režiséra Daryla Zanucka Zem faraónov (1955) z produkcie spoločnosti 20th Century Fox. Zanuck jej ponúkol zmluvu a v Hollywoode v 50. rokoch ďalej natočila napríklad snímka Ostrov na slnku či western Drzé čelá. V ďalšej dekáde sa uchádzala aj o rolu Kleopatry, ktorú nakoniec získala Elizabeth Taylor.

zväčšiť Herečka Joan Collins s manželom na zábere z... Foto: SITA/AP, Scott Garfitt
Joan Collins Herečka Joan Collins s manželom na zábere z roku 2022.

Po príchode do Hollywoodu prežila táto energická pôvabná herečka niekoľko románikov, napríklad so Sydneym Chaplinom, synom Charlieho, či so spevákom Harrym Belafontom. Obzvlášť vášnivý bol jej vzťah s legendárnym Warrenom Beattym. Prišla s ním do iného stavu, ale ako nedávno prezradila, neľutuje, „že išla na potrat, pretože by to znamenalo smrť jej kariéry.“ Beatty požiadal Collinsovú o ruku, ale jeho následná nevernosť ju prinútila zasnúbenie zrušiť.

Prvým šťastlivcom, ktorý si ju viedol k oltáru, sa tak v roku 1952 stal vtedajší herecký idol Maxwell Reed. Collins mu ale po štyroch rokoch dala zbohom kvôli ďalšej láske, hercovi a spevákovi Anthonymovi Newleyovi. Vzali sa v roku 1963 a narodila sa im dcéra Tara a syn Alexander. S Newleym sa Collinsová rozviedla kvôli riaditeľovi nahrávacích štúdií Ronovi Kassovi. S tretím manželom vydržala desať rokov a mali dcéru Katy. A v roku 1985 išla Collins svadobnou uličkou štvrtýkrát, s popovou hviezdou Peterom Holmom. Po trpkom rozvode s ním o dva roky neskôr vyhlásila, že sa už vydávať nebude.

Herečka Demi Moore dorazila na vyhlásenie cien v kreácii Fendi Couture. Čítajte viac Demi Moore si na bikiny trúfne aj 19 rokov po kultovej scéne z Charlieho anjelov! Zmenila sa? Hádajte...

„A to hovorili, že nám to nevydrží!“ napísala Joan na instagrame k fotografii oslavy 16. výročia svojho piateho manželstva s Percym Gibsonom. O 32 rokov mladšieho producenta si vzala v roku 2002, takže sú spolu už vyše dvadsať rokov. Spoznali sa na natáčaní filmu s príznačným názvom Love Letters (Milostné listy), ktorého bol producentom: „Cítim k Percymu, čo som nikdy k žiadnemu mužovi necítila. Verím preto, že ak toto moje manželstvo nebude posledné, bude aspoň najdlhšie a naozaj nádherné,“ nechala sa pred rokmi počuť Joan.

V roku 1978 dostala tiež príležitosť pracovať so svojou mladšou sestrou, spisovateľkou Jackie Collinsovou (1937–2015), na adaptácii jej románu Hanba: „V tomto filme som bola v štyridsiatichšty­roch rokoch prakticky nahá. Na rolu som mala báječné ohlasy. Je to smutné, keď sa dnes herečky sťažujú na to, že po štyridsiatke nedostávajú sexi role. Producenti vsádzajú hlavne na tínedžerov,“ vyhlásila neskôr.

zväčšiť Herečka Joan Collins na zábere zo seriálu... Foto: SITA/AP
Joan Collins Herečka Joan Collins na zábere zo seriálu Dynasty v roku 1984.

Do kľúčovej úlohy jej kariéry, Alexis Carrington Colbyovej, obsadili herečku v roku 1981. Táto intrigánka, oslnivá, nebezpečná a prehnaná, jej zaistila cenu Zlatý Glóbus a seriál bol veľmi úspešný celé 80. roky. V polovici 80. rokov sa Joan sa tiež zoznámila s britskou princeznou Dianou, o ktorej po ich prvom stretnutí vyhlásila, že je „úchvatná.“ Stali sa z nich priateľky a stretli sa ešte niekoľkokrát.

„Ako by to bola tá najcennejšia komodita, ktorá existuje. A to nielen v kozmetike, ale aj v móde, divadle, televízii, filme. Len mladosť, mladosť, mladosť!“ vyhlásila Joan raz za magazín Hello na tému dnešnej spoločnosti, posadnutej mladosťou. Podľa nej ale nie je potrebné hádzať flintu do žita. Nedávno sama vytvorila vlastný kozmetický rad s názvom Joan Collins Nadčasová krása, ktorá má ženám pomáhať.

Mark Wahlberg, vyzlečení pred kamerou, nepoužívať inde Čítajte viac Starnutie? Tak z toho fešák Mark Wahlberg strach nemá

Nežnejšie pohlavie by sa podľa nej totiž malo o seba neustále starať. „Nie je žiadny dôvod, prečo nemôžete vyzerať skvele vo všetkých fázach svojho života, keď máte 40, 50, 70 a viac rokov,“ uviedla herečka. A tiež prezradila svoje vlastné recepty: Od dvadsiatich sa vyhýba slnku, dvakrát týždenne cvičí s osobným trénerom a denne pláva. A svojmu mladistvému zjavu pomáha jedálničkom: „Nikdy sa neprejedám a nejem nezdravo, lebo vyzeráte podľa toho, čo jete.“

Ale ani jej život nebol vždy len prechádzkou ružovým sadom. Najťažšie chvíle prežívala, keď v období rozvodu so štvrtým manželom jej vtedy osemročnú dcéru zrazilo auto. Po niekoľkotýždňovej kóme sa ju podarilo vrátiť k životu. Collins ťažké životné chvíle prežila aj vďaka svojej povahe: „Je vo mne trochu z Alexis, tá pružnosť, sila a ctižiadosť,“ komentovala to pre médiá.

Stále vitálna Joan, ktorá sa podľa svojich slov vždy snažila žiť svoj život s nadšením a rozkošou, dnes žije striedavo v Los Angeles, v Londýne a na francúzskej Riviére pri St.Tropez.

Pozeráte si radi galérie z červeného koberca. Aj pre vás je ako stvorené prezrieť si nasledujúce odkazy. Dianie z červeného koberca v Cannes v rámci jednotlivých dní nájdete v zozname nižšie.

Carys Zeta Douglas prišla podporiť svojho otca...
Herečka Elle Fanning sa objavila na červenom...
+50Herec Michael Douglas v sprievode manželky...
Herečka Laura Harrier v kreácii Saint Laurent.
Laura Harrier(vľavo)  a Iris Law v kreácii...
+28Araya Hargate pózuje na premiére filmu 'Monster'.
Herečka Kelly Rutherford v šatách a s kabelkou...
Herečka a scenáristka Phoebe Waller-Bridge v...
+41Herec Harrison Ford predstavil v Cannes film...
Slovenka Adriana Karembeu v kreácii Yanina...
Britská herečka Naomi Ackie v kreácii Valentino...
+18Carla Bruni na filmovom festivale v Cannes.
Mohammed Al Turki a topmodelka Naomi Campbell v...
Herec Robert De Niro (vľavo), herec Leonardo...
+33Ruská topmodelka Natasha Poly na slávnostnej...
Zľava: Cory Michael Smith, Julianne Moore,...
Lydia Bielen na premiére filmu May December.
+8Zľava: Cory Michael Smith, Julianne Moore,...
Herečka Alicia Vikander na premiére filmu...
Topmodelka Gigi Hadid v kreácii Zac Posen na...
+17Herečka Alicia Vikander na premiére filmu...
Topmodelka Naomi Campbell na filmovom festivale...
Herečka Helen Mirren na otvorení 76. ročníka...
+4Herečka Uma Thurman na filmovom festivale v...
Francúzska topmodelka Cindy Bruna na premiére...
Brazílska modelka Izabel Goulartová bola v...
+47Topmodelky Sara Sampaio (vľavo) a Josephine...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #mladosť #Joan Collins #deväťdesiatka #Dynastia #jubileá hviezd

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...