Pred 30 rokmi mal premiéru Jurský park. Čo nasledovalo, bolo hotové šialenstvo

Oživiť dávno vyhynuté praveké zvieratá tak, aby diváci uverili, že sa naozaj pohybujú medzi hercami, sa v Jurskom parku veľmi realisticky podarilo americkému režisérovi Stevenovi Spielbergovi.

11.06.2023 00:00
jurský svet Foto:
Záber z filmu Jurský svet (2015).
debata

Na svoju dobu revolučné triky v kinách nadchli a dobrodružný sci-fi príbeh si na konto pripísal takmer miliardu dolárov. Film, ktorý mal premiéru 11. júna 1993, spustil tiež obrovský záujem o všetko, čo s dinosaurami súvisí.

Jurský park, nazvaný podľa druhohorného obdobia jura, rozpráva o milionárovi, ktorý sa na izolovanom ostrove rozhodol vybudovať najpodivnejší zábavný park na svete. Jeho atrakciou majú byť naklonované prehistorické jaštery, ale zámer sa trochu zvrtne. Príbeh bol natočený podľa bestselleru spisovateľa a scenáristu Michaela Crichtona. A pretože štúdio Universal Pictures tušilo, že film by mohol byť strelou do čierneho, snažilo sa získať práva ešte pred vydaním knihy.

344701989 Čítajte viac Keď sa lúčil s E.T. Mimozemšťanom, plakal celý svet! Spoznali by ste malého Elliotta dnes? Má 50

Ťahákom filmu sa stali technické efekty oživujúce lietajúcich pterodaktylov aj postrach druhohôr – Tyrannosaura rexa. Jurský park získal tri „technické“ Oscary – za zvuk, zvukové a vizuálne efekty. Zaujímavosťou je, že už dávno pred Spielbergom zaujali divákov dinosaury v stále pôsobivom filme Karla Zemana s názvom Cesta do praveku (1955).

Richard Dreyfuss s kultovou žraločou tlamou vo...
Blízke stretnutia tretieho druhu z roku 1977 sú...
+7Líder francúzskej novej vlny, režisér a...

Film s rozpočtom 63 miliónov dolárov sa čoskoro po uvedení stal najzárobkovejšou snímkou histórie (o štyri roky neskôr ho prekonal ďalší hollywoodsky veľkofilm Titanic). Ihneď po premiére v roku 1993 zachvátila svet dinosauria horúčka. Stovky firiem získali licencie na využitie loga a obrázkov z filmu na najrôznejších výrobkoch. Praveké jaštery sa objavili na súčastiach garderóby, v podobe nespočetných hier, počítačových i stolných, na známkach či nálepkách alebo ako figúrky určené na zbieranie. Nechýbali ani v oblasti stravovania – napríklad vo forme sladkostí či veľkých hamburgerov v reťazcoch rýchleho občerstvenia.

Nápaditý rozprávač Spielberg sa po celosvetovom úspechu filmu rozhodol natočiť ešte pokračovanie – Stratený svet: Jurský park (1997). „Trojku“, ktorú ale v roku 2001 režíroval Joe Johnston, ohodnotili médiá skôr ako prepadák. Na tieto snímky nadviazala ďalšia úspešná trilógia o Jurskom svete: snímky Jurský svet (2015), Jurský svet: Zánik ríše (2018) a Jurský svet: Nadvláda (2022). Všetkých šesť snímok jurskej série doteraz tvorcom zarobilo vyše šesť miliárd dolárov.

Herečka Laura Dern prišla na premiéru oblečená...
Herec Chris Pratt sa opäť vrátil v akčnom filme...
+6Heidi Klum sa prišla pozrieť na uvedenie filmu...
debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Spielberg #Jurský svet

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...