Reč je o cukrárskej legende a porotcovi relácie Peče celá země, Josefovi Maršálkovi. So šarmom jemu vlastným hodnotil výrobky osmičky finalistov, ale počas kola nechýbalo ani kritické krútenie hlavou a jasné odporúčania.
České kolo odštartovalo českými koláčmi z kysnutého cesta. Práve jeho príprava bola alfou a omegou a niektorí pekári zvlášť prekvapili. Reč je o Martinovi, ktorý do svojho cesta pridal bielkový sneh, ktorý sa postaral o nadýchané cesto, ktoré porota svorne označila za exkluzívne. Jednu chybu však predsa len malo – chýbala v ňom soľ.
U poroty bodovala Martina, ktorá pripravila cesto s muškátovým orieškom, jej koláče mali aj výborné náplne. Janka ponúkla české koláče na podpoliansky spôsob, pohrala sa s chuťou muchovníka a rakytníka. Koláče boli šťavnaté, ocenili ich všetci traja porotcovia. Keď však prišla reč na množstvo soli, Josefa Maršálka zaskočila Jankina odpoveď – do koláča vraj dala štipku soli. „Nie, nie, štipky v cukrárčine neexistujú, musíme vážiť všetko, aj soľ,“ prízvukoval. Na málo soli v kysnutom ceste bol upozornený aj Pali, ktorý sa v koláčoch pohral s náplňou hruška-mojito. Málo náplne sa nepozdávalo Maršálkovi pri výrobkoch Danky, problémom u Dávida bolo tuhé cesto.
Nasledovala naozaj náročná technická výzva na český spôsob, ktorú do sladkej šou priniesol Maršálek. V siedmej epizóde Pečie celé Slovensko finalisti pripravovali dezert s názvom „Pražské gule“, niekdajšiu stálicu českých cukrární. "Ide o jeden z klasických českých zákuskov, ktorý sa skladá z niekoľkých elementov. Guľa je zložená z dvoch korpusov, ktoré sú zlepené dobrým maslovým krémom a sú obalené v cukrovom rozvare, nechýbajú oriešky a čokoláda,“ prezradil Maršálek – viac tu.
Pražské gule však finalistov poriadne vytrápili, požadovaný dokonalý tvar sa podaril málokomu, pri mnohých výrobkoch navyše stekala čokoláda, čo pôsobilo podľa Maršálka „upatlane“. Porotcovia si všímali aj piškót, ktorý musel byť lahodný.
V technickej výzve bol najhorší Martin, ktorého dezert bol nízky, gule nemali požadovaný tvar, porote sa nepáčil riedky krém či hrubá vrstva čokolády. Neohúril ani Pali, ktorému dezert nedržal pohromade, nedarilo sa ani Dávidovi. Naopak, vo výzve zažiarila Evka, ktorá mala sladké gule krásne tvarované, porota ju pochválila aj za výborný piškót. V poriadku boli aj výrobky Martiny, pri nich porote prekážala len divoká farba, ktorú na gule použila. A trojicu naj výrobkov uzatvorila Janka. Maršálek v závere technickej výzvy ocenil snahu všetkých finalistov a uznal, že za pomerne krátky čas, čo bolo dve a pol hodiny, sa im podarilo všetkým výzvu splniť.
Pozoruhodné výtvory priniesla kreatívna výzva, v ktorej už prácu pekárov opäť hodnotila len dvojica porotkýň. Finalisti mali pripraviť slané torty určené na párty a v tejto výzve na plnej čiare zabodovala Martina. Pustila sa do náročnej Lambeth torty, ktorá sa vyznačuje krásnym a prepracovaným retro dizajnom. Na prvý pohľad pôsobila ako vydarená, krásne zdobená sladká torta, ale práve fakt, že išlo o slanú verziu, jej dodával na zaujímavosti. Porotkyne zostali jej žlto-oranžovou tortou očarené, ocenili náročnosť jej snaženia aj dokonalý výsledok.
V kreatívnej výzve bodovala aj Evka, ktorej palacinková slaná torta potešila chute porotkýň, ale krásne zdobenie aj celkový vzhľad uchvátili aj na pohľad. Porotkyne jej prácu označili za tú pravú slanú tortu na párty. Vo výzve sa nedarilo Martinovi, ktorý si podľa Jožky a Petry prácu uľahčil, nevydarila sa mu ani cviklovo-chrenová plnka. Ani Jankina slaná torta, pri ktorej použila odpaľované cesto neohúrila, Jožka Zaukolcová ju označila za gigantickú, upozornila na náročnosť podávania a krájania takéhoto výrobku.
Náročné siedme kolo sa stalo posledným pre Martina, titul pekárka týždňa si českými dezertami vybojovala Evka.