V desiatej epizóde šou Pečie celé Slovensko budú finalisti piecť zabudnuté dezerty a pripomenú klasiky, ktoré sa časom vytratili z cukrární. Retro dezerty však dostanú moderné prevedenie.
![Martina, Miňo](https://ipravda.sk/res/2024/12/02/thumbs/martina-mino-stvorec.jpg)
Osobná výzva znie „Lohengrin“, technickou výzvou sa stanú broskyne a v kreatívnej sa pätica pekárov popasuje so stavbou z páleného cukru. Lohengrin je zákusok pochádzajúci spod Tatier (viac vo videu).
Jedna z najutešenejších technických výziev, akú sme v šou mali," ohlási v úvode technickej výzvy moderátor Juraj Bača. Na zabudnutý dezert s názvom „broskyňa“ si spomenula Petra Tóthová, ktorá ho pozná ešte z detstva. „Skladá sa z dvoch polgúľ z cesta, vo vnútri je ricottový krém. Pri príprave cesta si musia dať finalisti pozor, aby ho nepremiesili, pretože potom nebude krásne klenuté,“ opísala Petra Tóthová, ktorá v recepte vymenila maslový krém práve za ricottový. „Chcela som dezert preniesť do 21. storočia,“ zdôraznila svoj zámer s riccotovým krémom. Jožka Zaukolcová dodala, že nástrahou ricottového krému je fakt, že sa môže zraziť. Finalisti tak musia byť pri jeho príprave veľmi opatrní.