Jasný víťaz sladkej šou? Od zostávajúcej skupinky pekárov výrazne odskočil, porotkyne odrovnal majstrovským dielom

Pätica amatérskych pekárov sa v nedeľu večer pobila o vstupenky do semifinále, v stane v Bernolákove sa piekli dávno zabudnuté dezerty. Komu sa darilo a kto pohorel? Máte svojho favorita na víťaza 4. série? Hlasujte!

09.12.2024 08:22
pečie celé slovensko Foto:
Zľava: Tonka, Pali, Danka, Martina a Janka v desiatom kole sladkej šou.
debata (2)

Retro dezerty dostali moderné prevedenie, mnohé výrobky svojou nápaditosťou očarili aj porotkyne. Išlo najmä o dezert z prvej výzvy s názvom lohengrin, ktorý sa z cukrární vytratil pre náročnosť prípravy. Ide o lahodný zákusok z piškóty, maslového krému, karamelového fondánu a čokolády, ktorý bol typický pre oblasť Tatier.

 Juraj Bača a Milan Zimnýkoval, Petra Tóthová,...
Pali sa v desiatom kole sladkej šou stal...
+8 Juraj Bača a Milan Zimnýkoval v desiatom kole...

Skutočnosť, že lohengrin je náročný na prípravu sa prejavila aj u niektorých pekárov, ktorí po osobnej výzve pred porotkyne priniesli na pohľad nie veľmi vydarené práce. Tonka sa rozhodla pre ružový lohengrin, bohužiaľ, si na úvod vypočula nepríjemnú kritiku: „Ani jeden sa na pohľad nedá považovať za vydarený,“ odznelo z úst Jožky. Poleva sa roztekala, čím sa deformoval tvar zákusku. Chuťovo však jej lohengrin zabodoval, vydarila sa piškóta aj krém. „Veľa nedokonalostí na pohľad,“ počula na margo svojich lohengrinov Martina. Aj v jej prípade sa však chuťovo vydaril. V osobnej výzve zabodoval Pali aj Danka. Pali predstavil tradičný lohengrin, v ktorom sa dali rozoznať chute vanilky a brandy, na pohľad boli jeho zákusky ako z cukrárne. Zaujal aj thajský lohengrin Danky, ktorá sa pohrala s chuťou manga a kokosu.

zväčšiť Pali v desiatom kole sladkej šou a jeho... Foto: STVR
pali Pali v desiatom kole sladkej šou a jeho Eiffelovka z páleného cukru.

V technickej výzve sa pripravovali dezert s názvom broskyňa, ktorá na pohľad pôsobila „ako živá“. Krásne zafarbené dezerty z lahodného cesta plnené krémom sa podarili Palimu, ktorý v hodnotení obsadil prvé miesto. Porotkyne pri jeho práci vyzdvihli skvelé zafarbenie, krém aj tvar broskýň – ktoré boli symetrické a mali rovnakú veľkosť. Darilo sa aj Martine, ktorá skončila hneď za Palim. technická výzva sa ukázala byť náročným zadaním pre Tonku, ktorej broskyne Jožka nazvala kostrbatými, boli nižšie a širšie. Nedarilo sa ani Danke, ktorá broskyne naplnila zrazeným krémom.

Stavba Tonky z páleného cukru v desiatom kole...
Torta od Tonky v 9. kole šou Pečie celé...
+123D obraz zo sušienok od Tonky.

Kreatívna výzva v nedeľu trvala päť hodín a počas nej mali finalisti pripraviť tortu, či skôr stavbu z páleného cukru. Pracovali s grilážou, čo nebolo práve najľahšie, v závere desiatej epizódy sa však pred porotkyňami aj moderátormi objavili výnimočné diela. Opäť zabodoval Pali, ktorý „postavil“ Eiffelovku a porotkyne ju nazvali „majstrovským dielom.“ Ocenili nielen chuť jeho torty z páleného cukru, ale aj zdobenie a nápad.

zväčšiť Paliho Eiffelovka z pálenéhho cukru v desiatom... Foto: STVR
pali Paliho Eiffelovka z pálenéhho cukru v desiatom kole sladkej šou.

Už po prvých dvoch výzvach Jožka a Petra zhodnotili, že Pali zvyšku skupinky svojou prácou „odskočil“, naozaj sa mu výborne darilo a jeho dezertom nebolo čo vyčítať. A situácia sa zopakovala aj pri kreatívnej výzve, v desiatom kole bol jednoznačným favoritom a zvyšok pekárov za ním zaostal. V tretej výzve svojou stavbou Zvolenského zámku očarila porotu aj Janka, jej stavbu označili porotkyne za impozantnú. Opäť sa nedarilo Tonke, ktorej chalúpka deduška Večerníčka nemala dotiahnuté detaily, Dankinu pyramídu opísali Jožka a Petra za nízku, zabodovala však prekvapením v vnútri, kedy stihla pripraviť bonbóny.

Stavba Janky z páleného cukru v desiatom kole...
Stavba Tonky  z páleného cukru v desiatom kole...
+8Stavba Janky z páleného cukru v desiatom kole...

Dvere semifinále si tak v desiatom kole zatvorila Tonka, ktorá sa so šou Pečie celé Slovensko musela rozlúčiť. Naopak, dokorán si ich otvoril Pali, ktorý po nedeľnej časti skončil ako výrazný favorit s titulom pekár týždňa.

V teológii som našla odpovede na mnohé otázky, ale od cukrárčenia som nikdy netúžila odísť, hovorí Jožka Zaukolcová
Video
Zdroj: TV Pravda

[* video=„db88d85d-edb5–4d5d-996d-0aaeb5aecbbe“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Drobné pečivo z lineckého cesta, to je klasika, ktorá určite nesmie chýbať na vianočnom stole.* Naše linecké kolieska s lekvárom sú úžasne krehké a príjemne sladučké, prosto mňam.“ *]

Video
Sviatočne ozdobené chrumkavé kokosové drobné pečivo doplnené bielou čokoládou skrášli každý vianočný stôl.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kokosové hviezdičky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #šou Pečie celé Slovensko

+ Nepreháňajte to s vašou dokonalosťou, estetické operácie preháňate.
Rozmanitosť vo vašich investíciách dnes...

+ Prijímajte sa taká aká ste, od toho sa odvíja všetko ostatné.
Snažte sa nepodliehať panike, ešte stále vám môže...