Retro dezerty dostali moderné prevedenie, mnohé výrobky svojou nápaditosťou očarili aj porotkyne. Išlo najmä o dezert z prvej výzvy s názvom lohengrin, ktorý sa z cukrární vytratil pre náročnosť prípravy. Ide o lahodný zákusok z piškóty, maslového krému, karamelového fondánu a čokolády, ktorý bol typický pre oblasť Tatier.
Skutočnosť, že lohengrin je náročný na prípravu sa prejavila aj u niektorých pekárov, ktorí po osobnej výzve pred porotkyne priniesli na pohľad nie veľmi vydarené práce. Tonka sa rozhodla pre ružový lohengrin, bohužiaľ, si na úvod vypočula nepríjemnú kritiku: „Ani jeden sa na pohľad nedá považovať za vydarený,“ odznelo z úst Jožky. Poleva sa roztekala, čím sa deformoval tvar zákusku. Chuťovo však jej lohengrin zabodoval, vydarila sa piškóta aj krém. „Veľa nedokonalostí na pohľad,“ počula na margo svojich lohengrinov Martina. Aj v jej prípade sa však chuťovo vydaril. V osobnej výzve zabodoval Pali aj Danka. Pali predstavil tradičný lohengrin, v ktorom sa dali rozoznať chute vanilky a brandy, na pohľad boli jeho zákusky ako z cukrárne. Zaujal aj thajský lohengrin Danky, ktorá sa pohrala s chuťou manga a kokosu.
V technickej výzve sa pripravovali dezert s názvom broskyňa, ktorá na pohľad pôsobila „ako živá“. Krásne zafarbené dezerty z lahodného cesta plnené krémom sa podarili Palimu, ktorý v hodnotení obsadil prvé miesto. Porotkyne pri jeho práci vyzdvihli skvelé zafarbenie, krém aj tvar broskýň – ktoré boli symetrické a mali rovnakú veľkosť. Darilo sa aj Martine, ktorá skončila hneď za Palim. technická výzva sa ukázala byť náročným zadaním pre Tonku, ktorej broskyne Jožka nazvala kostrbatými, boli nižšie a širšie. Nedarilo sa ani Danke, ktorá broskyne naplnila zrazeným krémom.
Kreatívna výzva v nedeľu trvala päť hodín a počas nej mali finalisti pripraviť tortu, či skôr stavbu z páleného cukru. Pracovali s grilážou, čo nebolo práve najľahšie, v závere desiatej epizódy sa však pred porotkyňami aj moderátormi objavili výnimočné diela. Opäť zabodoval Pali, ktorý „postavil“ Eiffelovku a porotkyne ju nazvali „majstrovským dielom.“ Ocenili nielen chuť jeho torty z páleného cukru, ale aj zdobenie a nápad.
Už po prvých dvoch výzvach Jožka a Petra zhodnotili, že Pali zvyšku skupinky svojou prácou „odskočil“, naozaj sa mu výborne darilo a jeho dezertom nebolo čo vyčítať. A situácia sa zopakovala aj pri kreatívnej výzve, v desiatom kole bol jednoznačným favoritom a zvyšok pekárov za ním zaostal. V tretej výzve svojou stavbou Zvolenského zámku očarila porotu aj Janka, jej stavbu označili porotkyne za impozantnú. Opäť sa nedarilo Tonke, ktorej chalúpka deduška Večerníčka nemala dotiahnuté detaily, Dankinu pyramídu opísali Jožka a Petra za nízku, zabodovala však prekvapením v vnútri, kedy stihla pripraviť bonbóny.
Dvere semifinále si tak v desiatom kole zatvorila Tonka, ktorá sa so šou Pečie celé Slovensko musela rozlúčiť. Naopak, dokorán si ich otvoril Pali, ktorý po nedeľnej časti skončil ako výrazný favorit s titulom pekár týždňa.
[* video=„db88d85d-edb5–4d5d-996d-0aaeb5aecbbe“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Drobné pečivo z lineckého cesta, to je klasika, ktorá určite nesmie chýbať na vianočnom stole.* Naše linecké kolieska s lekvárom sú úžasne krehké a príjemne sladučké, prosto mňam.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Linecké kolieska s ríbezľovým lekvárom na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kokosové hviezdičky na Varecha.sk