Finále Pečie celé Slovensko bolo poriadne horúce, ale určite také boli aj ďalšie okamihy v šou. Ktoré?
Fyzicky bola najnáročnejšia výzva s páleným cukrom, kde som si ruky reálne popálil. A psychicky, čo sa náporu týka, bolo určite najťažšie finále. Tlak sa stupňuje a vy si chcete obhájiť svoju pozíciu. Aspoň ja som cítil obrovský tlak ‚nedomrviť to‘.
Po ohlásení vášho mena zavládla v štúdiu obrovská radosť, čo ale nasledovalo potom, keď sa kamery vypli? S kým a ako ste titul majster pekár oslávili?
Večer po natáčaní finále sme mali spoločnú oslavu s celým realizačným tímom a samozrejme, s kompletnou dvanástkou pekárov 4. série. Poriadne sme to oslávili, nechali pečenie a zástery v stane a dopriali si vytúženú chvíľu voľna.
Takže šampanské tieklo potokom už v Bernolákove? Či až doma v Giraltovciach?
V Bernolákove. Oslava bola super, intenzívna a aj napriek veľkej únave ju nikto z finalistov nevynechal.

Ako ste za víťazstvo v sladkej šou odmenili sám seba?
Poriadnym spánkom. Som emočný typ a všetko som veľmi prežíval, aj keď som často dostával spätnú väzbu, že som pôsobil pokojne a rozvážne. Vnútorne som to vždy tak necítil. Preto som si po natáčaní šou vydýchol a na pár dní úplne zvoľnil tempo. Plánoval som sa odmeniť dovolenkou, ale môj zámer sa počas leta zmenil na inú odmenu. Investoval som do vlastnej cukrárskej výrobne. Dovolenka počká.
Takže ste sa vydali cestou predošlých víťazov, ktorí „sekli“ so svojimi povolaniami a vydali sa smerom k profesionálnej „cukrárčine“ a už majú svoje prevádzky.
Áno, aktuálne už naplno pracujem vo svojej cukrárskej výrobe pod značkou Mr.Sweet. Tak sa držím tradície. Začal som na nej pracovať už počas leta, po natáčaní šou.
Súťažili ste až v 4. sérii, prečo nie skôr? Čo bolo pre vás zlomovým okamihom a do šou Pečie celé Slovensko ste postali prihlášku?
Ani neviem… Rodina a priatelia ma nahovárali na prihlásenie do šou už skôr. Bol som však pracovne veľmi vyťažený a nevedel som si predstaviť, ako by som všetky povinnosti skĺbil. Neskôr som zmenil povolanie, práca v gastronómii mi však chýbala. Aj to bol jeden z impulzov, pre ktoré som sa nakoniec prihlásil.
Titulom majster pekár ste získali niečo výnimočné, zároveň sa vaša púť v sladkej šou skončila. S akými pocitmi ste po šiestich týždňoch odchádzali z Bernolákova?
Bol to určite pocit zadosťučinenia, že všetka tá námaha stála za to. A bol som na seba tak trochu aj pyšný. Zároveň však tento titul vnímam ako zodpovednosť, nie každému je dopriate ho mať. Je to pre mňa aj zaväzujúce.
Aký zákusok bol prvý, ktorý ste po skončení šou doma upiekli a pre koho?
Ak si dobre spomínam, tak to bola narodeninová torta pre kamarátku.
Boli ste fanúšikom predošlých sérií? Keď ste sa stali zrazu jej súčasťou, čo ste prežívali? Čo bolo počas prvých častí najzaujímavejšie či najťažšie?
Považujem sa za veľkého fanúšika. Všetky série mám napozerané. Byť prvé dni v stane, celkovo v areáli v Bernolákove a byť súčasťou natáčania, bol pre mňa úplný film. Aj teraz, keď som mal možnosť sledovať jednotlivé diely na obrazovke, vybavovali sa mi späť všetky emócie. Zaujímavé bolo určite vidieť samotnú realizáciu, vrátanie zákulisia výroby a všetko s tým súvisiace. Najťažšie asi bolo dokázať sa vysporiadať s kritikou. Vkladáte do pečenia všetko, no nie vždy sa vám všetko podarí.
Fanúšikovia šou pred obrazovkami sledovali náročné výzvy ako „torta-luster“, Eiffelovka z páleného cukru, pohyblivá torta… Vy ste ich piekli „naživo“. Na ktorú výzvu rozhodne nezabudnete, zostala vám nejaká v mysli ako vaša sladká nočná mora?
Myslím si, že sa mi podarila výzva s páleným cukrom, tú som mal minimálne natrénovanú. Snažil som sa však postupovať rozvážne a to sa mi asi vyplatilo. Sám som zostal prekvapený, ako dobre výzva dopadla. Náročná bola tiež torta luster. Aj fyzicky. Pečiete v tempe celých päť hodín, je to ‚makačka‘.
Pečie celé Slovensko ovládlo aj sociálne siete. Na ktorý váš výtvor reagovalo najviac ľudí?
Z môjho pohľadu to bolo kolo zabudnutých dezertov (Lohengrin, Eiffelovka z páleného cukru, broskyne) a potom semifinále. Vtedy mi priam ‚vybuchli‘ sociálne siete.
Šou sa natáčala už dávnejšie, ako a s kým ste prežívali finálové napätie čo by divák pred obrazovkou? Boli to nervy aj s odstupom času?
Jasné. Prednostne sme videli prvé dve epizódy, ktoré sme si pozreli spoločne, celá dvanástka pekárov. Ostatné diely boli aj pre nás prekvapením. Myslím tým, ako vyzerali po výslednom zostrihaní. Prvé epizódy si človek na seba zvyká, aj na fakt, že sa na seba musí pozerať. Je to zvláštny pocit. Uznávam však, že to bola zábava. Nedele som trávil sledovaním šou s priateľmi alebo rodinou.
Vaša víťazná televízna púť sa skončila tesne pred Vianocami. Čoho ste piekli najviac a čo u vás na sviatky nesmie chýbať?
Tento rok je špeciálny, nakoľko pečiem prvý raz na Vianoce pre mojich zákazníkov, niekedy súčasne aj mojich fanúšikov. Cítim ohromnú podporu z okolia a veľmi sa z nej teším. Čo najviac milujem, je mamin medový rez, ten určite nesmie chýbať. Koláčiky mám však pripravené aj ja pre celú rodinu a najbližších. Tento rok si Vianoce vychutnáme spoločne v širšom rodinnom kruhu u starej mamy. Na to sa už teraz veľmi teším. Všetkým čitateľom želám veselé Vianoce.