Noc nádejí v SND prinesie pomoc. Aj silní muži budú plakať

Na začiatku bol nápad zriadiť transplantačnú jednotku pre Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Bratislave.

18.10.2012 10:59
Jarmila Hargašová-Lajčáková Foto:
Moderátorkou Noci nádejí bude Jarmila Hargašová-Lajčáková.
debata (2)

„Keď za mnou prišli, aby som vypracoval projekt a rozpočet, rozosmial som sa. Investícia bola dva milióny eur. To sa mi zdalo nerealizovateľné,“ hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Daniel Žitňan. Aj preto ho prekvapilo, keď sa napokon vďaka pôsobeniu nadácie Kvapka nádeje podarilo dotiahnuť zámer do úspešného konca. Peniazmi prispeli rozličné firmy aj bežní ľudia.

„Za tých pár rokov, čo pôsobíme na Slovensku, sme dokázali mnohé a veľmi ma prekvapilo, akú podporu projektom prejavili Slováci. Som vďačná každému, kto priložil ruku k dielu,“ konštatovala zakladateľka nadácie Vendula Svobodová.

Do Bratislavy prišla predstaviť dva nové projekty, benefičnú aukciu a tiež systém získavania príspevkov z predaja tovaru v maloobchodných reťazcoch. Najaktuálnejšie ju však čaká galavečer Noc nádejí, ktorý sa uskutoční dnes v historickej budove SND.

Programom bude sprevádzať moderátorka Jarmila Hargašová-Lajčáková. „Je to vždy náročný prenos. Spomína sa detské utrpenie a aj silní muži v hľadisku plačú. Ale mnohé príbehy sa skončili šťastne a človek by mal podobné programy povinne pozerať, aby si trošku usporiadal životné hodnoty,“ uviedla pre Pravdu moderátorka, ktorá je aktívne zapojená aj do chodu nadácie.

Spolu s ňou sa pre Kvapku nádeje angažuje aj Adriana Kmotríková. S Vendulou Svobodovou ju spája rovnaký, smutný príbeh. Obe stratili choré dieťa. „O dcéry sme prišli v rovnakom čase. Už sme si zopárkrát s Vendulou povedali, že asi len jedna druhú vieme pochopiť, aké to je,“ uviedla Kmotríková. „Nie každý nájde silu a odvahu pomáhať iným, hoci sám niekoho stratil. V Kvapke nádeje sa to deje. Som rada, že môžem byť súčasťou pomoci a záchrany iných,“ doplnila moderátorka, ktorá tiež nebude chýbať na slávnostnom predstavení.

Prispievať môžu opäť aj diváci – zaslaním darcovskej SMS, ktorú bude možné posielať až do 15. januára budúceho roka.

Noc nádejí, počas ktorej vystúpi napríklad Helena Vondráčková, Zuzana Smatanová, Gladiátor či Peter Cmorik s priateľkou Mirkou Partlovou, sa nezaobíde bez príbehov so šťastným koncom. Na pódiu sa prvýkrát stretnú aj rodičia dvoch zachránených detí s darcami spoza hraníc. Záznam galavečera odvysiela RTVS na Jednotke v sobotu 20. októbra.

2 debata chyba

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...