Populárna televízna šou Chcete byť milionárom? oslavuje. Pamätáte si, kto Milionára moderoval na Slovensku?

Britská televízia ITV odvysielala 4. septembra 1998 prvý diel súťaže Who Wants to Be a Millionaire? Vedomostný kvíz o vysoké finančné čiastky si získal popularitu divákov a rýchlo sa rozšíril do ďalších krajín.

04.09.2023 00:00
milionár Foto:
Vedomostný kvíz Who Wants to Be a Millionaire? o vysoké finančné čiastky si získal popularitu divákov, zasúťažili si v ňom aj celebrity.
debata

Na Slovensku sa vysielala pod názvom Milionár, v Česku ako Chcete byť milionárom?

Princíp „Milionára“ je prostý. Hráč musí správne odpovedať na viac či menej zákerné otázky, ktoré majú preveriť jeho znalosti. Za každú správne zodpovedanú otázku získava stále vyššie finančné čiastky, o ktoré ale môže v prípade zaváhania prísť.

David Briggs, Mike Whitehill a Steven Knight dokázali na tomto jednoduchom princípe vytvoriť licencovaný televízny formát, kombinujúci zábavu, napätie, poučenie a v neposlednom rade možnosť vysokej výhry. Vôbec prvým výhercom najvyššej možnej ceny sa 19. novembra 1999 stal John Carpenter. V americkej verzii hry získal, ako inak, rovný milión dolárov.

Licenciu na súťaž predali jej držitelia do desiatok krajín celého sveta. Nechýbalo medzi nimi ani Slovensko a Česká republika. Televízia Nova ju vysielala v rokoch 2000 až 2005 pod názvom Chcete byť milionárom? V roku 2008 hru pod názvom Milionár prevzala TV Prima, po pár mesiacoch ju kvôli malému záujmu divákov zrušila. Na obrazovky Novy sa súťaž vrátila o osem rokov neskôr, vysielala sa tu od marca do septembra 2016. Na pozícii moderátora sa postupne vystriedali Vladimír Čech, ktorý bol podľa mnohých divákov najobľúbenejším moderátorom súťaže, Martin Preiss, Ondřej Hejma a Marek Vašut. Na Slovensku šou moderoval Martin Nikodým v televízii Markíza, neskôr sa šou dostala na obrazovku RTVS s moderátokou Ivetou Malachovskou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Nikodým #milionár

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...