Bublanina dobrá iba ak pre sliepky, tvrdo zaznelo z úst poroty. Koláč, ktorý sa nedá pokaziť, bol v sladkej šou trápením

Jarmočné dobroty počas štvrtého kola šou Pečie celé Slovensko finalistov poriadne potrápili. Dokonca aj koláč, ktorý sa "nedá pokaziť". Áno, reč je o tradičnej bublanine, ktorá sa v nedeľu večer dostala do osobnej výzvy.

23.10.2023 00:00
tóthová, zaukolcová Foto:
V osobnej výzve úplne prepadla Mirka, ktorá po skončení časového limitu predviedla porote nedopečený koláč - bublaninu.
debata

V prvej výzve sa tak súťažiaci „pohrali“ s výberom ovocia, ale aj formy či plechu, v akej bublaninu pripravili. Zaujímavú kombináciu chutí rebarbory a jahody porotkyne, Jožka Zaukolcová a Petra Tóthová, ocenili pri Timi. Pochválili aj bublaninu zo špaldovej múky, ktorú upiekla Miška. Krásne upečenú, vláčnu bublaninu ochutnali porotkyne aj v prípade Luci. Ale absolútnou víťazkou v osobnej výzve sa stala Danka. „Takúto bublaninu piekla moja mama,“ ocenila Jožka, za super výkon Danku pochválila aj Petra. Naopak, v prvej výzve úplne prepadla Mirka, ktorá po skončení časového limitu predviedla nedopečený koláč. Problémom boli aj vzduchové bubliny, ktoré sa pri pečení bublaniny vytvorili a následne tak cesto „prepadlo“. „Takúto bublaninu by si nikomu nepredala ani neponúkla, je dobrá iba ak pre babičkine sliepky,“ znel komentár porotkyne Jožky. Ale koláč, ktorý sa „nedá pokaziť“ potrápil aj Paťa, jeho výrobok nebol dostatočne upečený. Tomášovi porotkyne vytkli málo ovocia, Adamovi zasa zle zladené chute.

Timi a jej  koláč frgál.
Luci a jej koláč frgál.
+7Mirka a jej koláč frgál.

Nasledovala technická výzva, ktorá sa niesla v znamení čerstvých langošov a domácej tatárskej omáčky. Krásna farba, tvar aj lahodná chuť – nie každému sa podaril langoš s týmito prívlastkami. Problémom bolo málo podkysnuté cesto, vysoká teplota oleja či langoše priveľmi nasiaknuté tukom. V tejto výzve sa najviac darilo Timi, Danke a Mirke. Pri langošoch „pohorela“ Mišindel, ktorá skončila v hodnotení ako posledná, nedarilo sa ani Adamovi či Luci.

zväčšiť Danka sa vo 4. kole stala pekárkou týždňa. Foto: RTVS
danka Danka sa vo 4. kole stala pekárkou týždňa.

Valašský koláč frgál (sladké kysnuté pečivo) s dvoma plnkami – tak znelo zadanie kreatívnej výzvy. Práve pri nej mohla zostávajúca desiatka finalistov popustiť uzdu svojej fantázii a pohrať sa nielen s výberom plniek, ale aj s dizajnom koláča. Práve vzhľadom frgála na celej čiare zabodoval Tomáš, ktorý porote predviedol nádherný vzor, pochvalu si vyslúžil aj za plnky a cesto. Za kráľovnú kysnutého cesta obe porotkyne v závere šou označili Danku, ktorej sa vo štvrtom kole zvlášť darilo. V poslednej výzve výrobkami neočarili Mirka ani Mišindel.

zväčšiť Šou po 4. kole opustila Mišindel. Foto: RTVS
mišindel Šou po 4. kole opustila Mišindel.

Napokon to bola práve Mišindel, ktorá šou Pečie celé Slovensko po štvrtom kole opustila. „Vážim si, ako sme si vždy medzi sebou dokázali pomôcť,“ s týmito slovami sa rozlúčila s divákmi. Kráľovná kysnutého cesta, Danka, sa stala pekárkou týždňa, štafetu prevzala po Katke, ktorá zažiarila v bezlepkovom kole. V piatom kole tak uvidíme zostávajúcich deväť cukrárov.

Príprava domácej tatárskej?
Video
Zdroj: RTVS
Danka a jej bezlepková torta.
Mirka a jej "Torta pre učiteľku".
+6Paťo a jeho "jesenné trifle".

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kysnuté cesto #bublanina #šou Pečie celé Slovensko

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...