Zdesenie v tvárach porotkýň, absolútny prepadák sladkej šou! O to všetko sa postaral 'obyčajný' krémeš

Názov šiestej časti šou Pečie celé Slovensko znel: "Cukráreň" a zostávajúcich osem finalistov si v nej malo poradiť so sladkou klasikou.

06.11.2023 00:00
pečie Foto:
Zadanie technickej výzvy bolo: francúzska kocka. Porotkyne výrobky finalistov neohúrili.
debata

Počas troch zadaní to bol azda najtradičnejší zákusok slovenských cukrární, krémeš, ktorý dostal pekárov do najväčších problémov.

Ešte predtým sa však cukrári „pohrali“ so zadaním osobnej výzvy, ktoré znelo: tortový rez. Za dve hodiny pripravili súťažiaci naozaj lákavé dezerty, ktoré ocenili aj porotkyne či moderátori. Vo výzve sa skvelo darilo Mirke, ktorá zvlášť porotkyňu Jožku Zaukolcovú očarila svojou „Píseckou tortou“ a jej jahodovo-broskyňovým krémom. Ale bodovala aj Danka svojou Dobošovou tortou, pri nej porota ocenila karamel aj výborný krém. Katka sa pustila do Kubánskej torty a hoci jemná výčitka odznela na málo flambované banány, jej torta takisto patrila k najlepším.

V šiestej časti šou Pečie celé Slovensko...
V šiestej časti šou Pečie celé Slovensko...
+5Adam a jeho koláč frgál.

Naopak, Sacherovou tortou neohúrila Luci, minulotýždňová pekárka týždňa. Jej výrobok mal v strede priehlbinu, ktorú porotkyne nenechali bez kritiky. Rezom Esterházy neočarila ani Timi, ktorej porota vyčítala ťažký a veľmi sladký krém, hoci za rumovú ganáž dostala pochvalu. Paťov Harlekýn sa porote takisto nezdal, výčitka padla na suchý korpus a málo šľahačky, podobne dopadol aj Adamov rez Florida, pohorel na žĺtkovom kréme či prešľahanej šľahačke.

V technickej výzve sa pieklo zadanie podľa porotkyne Jožky a znelo: Francúzska kocka, ktorá je však u Slovákov známa ako krémeš. Klasika cukrární sa však s prívlastkom skvelá či ideálna nepodarila nikomu zo súťažiacich a želanie porotkyne Jožky, ktorá chcela vidieť „krásne, čisté a ostré hrany,“ na 100 percent nesplnil nikto. Naopak, pred porotkyňami sa ocitli krémeše, ktoré u väčšiny súťažiacich označili ako nepodarené a deformované. Už pri prvom pohľade na ne neskrývali Petra s Jožkou isté zdesenie – francúzske kocky súťažiach nedržali tvar, nemali správnu výšku a šľahačka z nich „utekala“. O ostrých hranách nemohlo byť ani reči. Najhoršie spomedzi finalistov dopadli v hodnotení poroty Luci, Danka a Paťo. V technickej výzve sa na prvom mieste umiestnil Tomáš, ale aj v jeho prípade odznelo jasné: „Nie je to ideálne.“ Krémeš tak, ako si predstavovala Jožka Zaukolcová vo svojom zadaní, sa tak nepodaril nikomu. Medzi tými lepšími sa ocitli aj krémeše od Timi či Katky.

Timi a jej štafetková torta v 6. časti šou...
Mirka a jej štafetková torta v 6. časti šou...
+5Danka a jej štafetková torta v 6. časti šou...

Na splnenie kreatívnej výzvy dostali finalisti štyri hodiny a jej výsledkom mala byť štafetková torta. „Štafetky sú veľmi známe v Čechách, na Slovensku trochu zapadajú do zabudnutia. Štafetkovou výzvou sme chceli pripomenúť divákom, aké sú úžasné,“ opísala porotkyňa Petra Tóthová.

Ako pokrájať karamel na rovnaké časti? Trik od Petry Tóthovej oceníte
Video

Predstavu porotkýň o štafetkovej torte najlepšie zvládla Danka, ktorá sa dočkala jednoznačnej pochvaly z úst Petry Tóhovej: „Skvelá práca.“ Za výborné štafetky zožala slová chvály aj Luci. Na opačnej strane spektra sa v poslednej výzve ocitol Adam, v jeho prípade sa porote nepozdával dizajn a krém opísali ako „jednoduchší“.

Katka a jej bezlepková torta.
Mirka a jej "Fit trifle".
+4Luci a jej trifle s názvom "Čierny les".

Bol to napokon práve najmladší súťažiaci, kto šou po šiestom kole opustil. Adam však z Pečie celé Slovensko odchádzal spokojný. Ako v závere dodal, v stane dostal možnosť naučiť sa veľmi veľa. Pekárkou týždňa sa v kole s názvom „Cukráreň“ stala Katka. Budúco-týždňová siedma časť sa ponesie v znamení farebnej jesene a na svoje si prídu aj fanúšikovia slaného pečenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pečie celé Slovensko #krémeš #francúzska kocka

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...