Parížske móla proti Putinovi? Dizajnéri zosmiešňujú aj vystríhajú

Azda s výnimkou dizajnérky Vivienne Westwood nepozná svet dizajnérov, ktorí by sa vyjadrovali k politickej situácii, či nebodaj sa politicky angažovali.

26.09.2014 17:30
debata (38)
Modelka na prehliadke Talbot Runhof v Paríži. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Talbot Runhof Modelka na prehliadke Talbot Runhof v Paríži.

Piatkový program aktuálneho týždňa módy v Paríži ukázal, že britská legenda už nie je sama. Značka Talbot Runhof, ktorá predstavila hosťom a zástupcom médií v Paríži kolekciu jar a leto 2015, prekvapila „anti-putinovskými“ potlačami na luxusných modeloch šiat či topov.

Modelky sa pred objektívmi predviedli v kreáciách s motívmi svetových metropol, na ktorých však nechýbal ani ruský prezident Vladimír Putin. „Navštívte Miláno, skôr než ho navštívi on,“ odkazoval nápis na sieťovanom tope, na ktorom bola vyobrazená hlava Putina na pozadí talianskej trikolóry. Ďalší zase podobným spôsobom pozýval do New Yorku, pričom na potlači polonahý Putin zvieral v rukách vrchol Empire State Building.

Modelka na móle v Paríži v... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka na móle v Paríži v "antiputinovskej" kreácii Talbot Runhof. Modelka na móle v Paríži v "antiputinovskej" kreácii Talbot Runhof.

Dizajnérske duo Johnny Talbot a Adrian Runhof, ktorí stoja za nemeckou značkou, takto chceli upozorniť na rastúci mocenský vplyv ruskej hlavy štátu a jeho zasahovanie do záležitostí iných krajín. „Sledovali sme situácia, ktorá sa deje medzi Ruskom a Ukrajinou. Najprv v absolútnom šoku, potom s hrôzou a napokon abolútnym znechutením,“ uviedol pre server WWD.com návrhár Johnny Talbot.

Pripomenul však, že motívy v kolekcii nie sú „posolstvom výlučne proti Putinovi, ale sú určené všetkým, ktorí majú pocit, že svetu treba vrátiť kolobeh progresu, liberálneho myslenia a myšlienky slobody“.

Modelka na móle v Paríži v... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka na móle v Paríži v "antiputinovskej" kreácii Talbot Runhof. Modelka na móle v Paríži v "antiputinovskej" kreácii Talbot Runhof.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Paríž #dizajnéri #týždeň módy #Talbot Runhof

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...