Slávne tričko Ralph Lauren vyrábajú z plastových fliaš! Zachráni planétu?

Americká odevná spoločnosť predstavila novú, ekologickú verziu svojho ikonického tričká polo, ktoré s obľubou nosia aj mnohí Slováci.

24.04.2019 08:35 , aktualizované: 15:07
Záber z novej kolekcie tričiek značky Ralph... Foto:
Záber z novej kolekcie tričiek značky Ralph Lauren, ktoré dostali názov Earth Polo a ktoré sa vyrábajú z plastových fliaš a farbia bez použitia vody.
debata

Nové tričká značky Polo Ralph Lauren sa vyrábajú len z recyklovaných plastových fliaš a farbia sa bez použitia vody. Agentúre AP to povedal najmladší syn zakladateľa firmy a riaditeľ firmy pre inovácie David Lauren.

Cieľom firmy je, aby výrobou novej edície tričiek Earth Polo odstránila zo skládok a oceánov do roku 2025 najmenej 170 miliónov fliaš. Tričká sa vyrábajú na Taiwane a na jedno tričko sa použije približne 12 fliaš. Firma spolupracuje s First Mile, organizáciou, ktorá zbiera fľaše a tie potom premieňa na vlákno a tkaninu.

Nové tričká ponúka firma na internete aj v obchodoch po celom svete. Sú vo verzii pre ženy aj pre mužov a vo farbách zelenej, bielej, námorníckej modrej a svetlo modrej. Ich cena je rovnaká, ako u ostatných tričiek značky Polo.

Ralph Lauren sa už roky snaží zlepšiť svoj prístup k ochrane životného prostredia a zmeniť firemnú kultúru a spôsob myslenia o tom, ako vyrábať oblečenie. Okrem iného si firma stanovila za cieľ, že do roku 2025 chce používať iba udržateľné zdroje bavlny a recyklované alebo udržateľné obalové materiály.

O ekologickejší prístup sa snažia aj ďalšie módne značky. Recyklované materiály alebo materiály vhodné aj na iné použitie využívajú pri výrobe odevov mnoho menších značiek po celom svete. Už dlhoročne pripravuje kolekciu pod názvom Conscious švédska značka H&M, naposledy v nej okrem recyklovaného plastu boli použité napríklad aj pomarančové šupky. Recyklácia a udržateľnosť sa už dostáva aj do politiky výrobcov obuvi a športových odevov.

Napríklad značka Adidas prichádza na trh so 100 % recyklovateľnými teniskami. Ide o model bežeckých tenisiek, ktoré sú od začiatku vyrábané z jedného typu materiálu a bez lepidla. Každá časť tenisky je vyrobená zo 100 % opakovane využiteľného termoplastického polyuretánu. Zvršok je vyrobený výlučne z priadze a vlákien, ktoré boli vytvorené z recyklovaného morského plastového odpadu a nelegálnych hlbokomorských sietí. Spoločnosť sa zaviazala vyrobiť 11 miliónov párov týchto tenisiek.

Firmy Burberry a H&M sa vlani spolu s ďalšími spoločnosťami z odevného priemyslu prihlásili ku Charte módneho priemyslu pre zmeny klímy, ktorej víziou je dosiahnuť do roku 2050 nulových emisií v tomto odvetví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #výroba #ekológia #plášť #Ralph Lauren #recyklácia #tričko

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...