Slávny Louis Vuitton si prenajal časť Pražského hradu. Účet? 15 miliónov!

Správa Pražského hradu prvýkrát prenajala Vladislavskú sálu v Starom kráľovskom paláci na komerčné účely.

14.06.2019 11:33
Firma Louis Vuitton si v minulosti prenajala už... Foto: ,
Firma Louis Vuitton si v minulosti prenajala už aj slávne múzeum súčasného umenia v Niteroi v Brazílii, ktoré navrhol architekt Oscar Niemeyer.
debata

Historický priestor, ktorý slúži pri udeľovaní štátnych vyznamenaní či inaugurácii prezidentov, budúci týždeň využije preslávená francúzska módna značka Louis Vuitton. Firma tam usporiada galavečeru pre svojich klientov a začne výstavu novej kolekcie šperkov. Za prenájom sály a priľahlých priestorov zaplatí Louis Vuitton 605 000 eur vrátane DPH, teda zhruba 15,5 milióna českých korún.

„Môžem potvrdiť, že 22. júna sa vo Vladislavskej sále uskutoční galavečera spoločnosti Louis Vuitton,“ povedal pre Aktuálne.cz hovorca Správy Pražského hradu David Šebek. Na Hrade slúžia na komerčné účely Španielska sála, Míčovna či Rudolfova galéria, pre Vladislavskú sálu to podľa Aktuálně.cz bude premiéra.

zväčšiť Záber na Vladislavskú sálu na Pražskom hrade,... Foto: Profimedia
Záber na Vladislavskú sálu na Pražskom hrade, ktorá je súčasťou Starého kráľovského paláca. Záber na Vladislavskú sálu na Pražskom hrade, ktorá je súčasťou Starého kráľovského paláca.

V zmluve, ktorú server cituje, Správa Pražského hradu výnimočne súhlasila s konaním akcie Louis Vuitton s vedomím, že „bude spolupracovať so značkou, ktorá je po celú dobu svojej existencie spojená s kultúrnym dedičstvom“. „Správa Pražského hradu vníma spoluprácu ako potvrdenie faktu, že Pražský hrad má v celosvetovom kultúrnom dedičstve významné miesto,“ uvádza sa ďalej v dokumente.

Louis Vuitton si podľa vyjadrenia svojej parížskej centrály vybral Vladislavskú sálu, pretože to zodpovedá jeho politike spájať svoje produkty s výnimočnými lokáciami a poskytovať svojim klientom jedinečné zážitky. Firma si pri organizovanie svojich prehliadok, galavečerov a ďalších akcií zakladá na tom, aké miesto pre nich vyberie.

Herečka Michelle Williams (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Michelle Williams Herečka Michelle Williams (vľavo) a viceprezidentka spoločnosti Louis Vuitton Delphine Arnault pred múzeum v Louvri, kde sa už tiež konali prehliadky Louis Vuitton.

V Česku chcela za týmto účelom už dvakrát využiť Karlov most, ale ani raz sa to firme nepodarilo, pretože magistrát nedovolil uzavrieť most pre verejnosť, uviedol server. „Pri inej českej pamiatke ale Louis Vuitton uspel, 8. septembra 2006 si na firemnú párty zajednal zámok v Hlubokej nad Vltavou,“ napísal. Vo svete potom odevná značka z Francúzska usporiadala v minulosti bankety aj módne prehliadky na zámku vo Versailles, v Louvri či v rímskom paláci Galleria Colonna.

Vyše 15 miliónov korún nezaplatí firma len za sobotňajší večer, k dispozícii jej unikátny priestor kráľovského paláca bude päť dní. Od stredy do piatku sú v pláne prípravy na slávnostnú večeru, objekt potom podľa zmluvy musí firma vypratať do nedeľného večera. Louis Vuitton využije čoby zázemie pre občerstvenie, technické zabezpečenie akcie či šatne aj kráľovské izby či Starú snemovňu.

Vladislavská sála bola postavená ako trónna sála českých kráľov za panovania Vladislava Jagelovského, po ktorom je pomenovaný. Je vrcholnou ukážkou neskoro gotickej architektúry. Bola miestom pre korunovačné hostiny, slávnostné holdy nastupujúcim panovníkom a zasadnutia českých stavov. Konali sa v nej tiež rytierske turnaje, súdy a bazáre. Po vzniku Československa sa Vladislavská sála stal opäť dejiskom najvýznamnejších štátnych aktov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #prenájom #história #Louis Vuitton #Pražský hrad

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...