50 rokov od beštiálnej vraždy slávnej herečky! Osud Tateovej dodnes desí

Americká herečka Sharon Tate bola svojho času obdivovanou ženou, ktorá mala našliapnuté na sľubnú kariéru.

07.08.2019 01:17
debata (3)
Herečka Sharon Tate na nedatovanej fotografii. Foto: SITA/AP
Herečka Sharon Tate na nedatovanej fotografii. Herečka Sharon Tate na nedatovanej fotografii.

Manželka francúzsko-poľského režiséra Romana Polanského mala 26 rokov, mala za sebou niekoľko filmov a čakala prvé dieťa. Jej život však skončil tragédiou, keď sa pred 50 rokmi, 9. augusta 1969, stala obeťou brutálnej vraždy, ktorú zosnovala skupina okolo Charlesa Mansona. Nepochopiteľný čin šokoval verejnosť.

Niekdajšia „najkrajšia žena Hollywoodu“ sa s Polanským zoznámila pri kastingu na film Ples upírov (1967). Režisérovi sa podľa jeho slov neskúsená herečka spočiatku príliš nepáčila, úlohu v hororovej komédii ale nakoniec Tate dostala. Z milostného romániku s Polanským sa čoskoro zrodil vážny vzťah. Herečka zrušila svoje dovtedajšie zasnúbenie a za Polanského sa v januári 1968 v Londýne vydala.

Herečka Sharon Tate a jej manžel - režisér... Foto: SITA/AP, Eddie Worth
Herečka Sharon Tate a jej manžel - režisér Roman Polanski na zábere z roku 1968. Herečka Sharon Tate a jej manžel - režisér Roman Polanski na zábere z roku 1968.

V tomto období Tate natočila aj ďalšie filmy – komédiu Nerobte zmätok (1967), kde sa objavila po boku Tonyho Curtisa a Claudie Cardinalovej, a drámu podľa úspešnej novely Údolie bábik (1967), ktorá jej vyniesla nomináciu na Zlatý glóbus. Potom nasledoval film The Wrecking Crew (1968) s Deanom Martinom a posledným filmom Tateovej bola komédia 12 + 1 (1969), v ktorej stelesnila obchodníčku so starožitnosťami. Film bol do kín uvedený až po jej predčasnej smrti.

Sharon Marie Tate sa narodila 24. januára 1943 v texaskom Dallase ako najstaršia z troch dcér. Otec bol majorom americkej armády, a tak sa rodina často sťahovala po svete. Na strednú školu chodila Sharon okrem iného v talianskej Vicenze. Svoju kariéru začala v reklamách a malými rolami v amerických seriáloch. Účinkovala napríklad v televíznej sérii s názvom The Beverly Hillbillies. Prvým významnejším filmom Tateovej bol potom mysteriózny horor Eye of the Devil (1966).

V roku 1969 žila spolu s Polanským v prenajatom dome v prestížnej štvrti s výhľadom na Los Angeles. Režisér, ktorý mal vtedy za sebou slávny horor Rosemary má dieťatko, v osudný večer nebol prítomný. Natáčal v Londýne. Tateovej robili spoločnosť traja rodinní priatelia – kaderník celebrít Jay Sebring, bývalý snúbenec herečky, Abigail Folger, dedička kávového reťazca Folger's Coffee, a Wojciech Frykowski, spisovateľ a dlhoročný priateľ Polanského.

zväčšiť Zľava: Členky Mansonovej... Foto: SITA/AP, George Brich
Členky Mansonovej "rodiny" Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten Zľava: Členky Mansonovej "rodiny" Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten kráčajú na súd v roku 1969 po tom, ako zavraždili niekoľko ľudí, vrátane tehotnej herečky Sharon Tateovej.

Po polnoci na 9. augusta 1969 vnikli na pozemok domu štyri Mansonovi prisluhovači – Susan Atkins, Charles „Tex“ Watson, Patricie Krenwinkel a Linda Kasabian. Najskôr zabili študenta Stevena Parentala, ktorý bol na návšteve u správcu nehnuteľnosti. Potom sa dostali do domu a s nikým nemali žiadne zľutovanie. Tate márne prosila aspoň o život nenarodeného dieťaťa, ale bola dobodaná. Atkins pri odchode z domu napísala na dvere jej krvou nápis Pig (Prasa).

Nasledujúci deň členovia Mansonovej skupiny posilnení ešte o Leslie Van Houtenovú a Steva Grogana prenikli do domu podnikateľa Lena LaBianku, ktorého spolu s manželkou tiež zavraždili. Útočníkov neskôr chytili a odsúdili na trest smrti (zbavená viny bola iba Kasabian). Keďže ale hrdelný trest bol v Kalifornii v roku 1972 zrušený, bol verdikt zmenený na doživotie. Atkins zomrela vo väzení v roku 2009, Manson v roku 2017, keď mal 83 rokov. Ďalšie odsúdení sa opakovane snažia o podmienečné prepustenie.

Manson, ktorý sa túžil stať hudobníkom, v roku 1967 na sklonku éry hippies založil komunitu, ktorá sa do histórie zapísala ako Mansonova „rodina“. So svojimi obdivovateľmi sa venoval neviazanému sexu a drogovým orgiám. V auguste 1969 nariadil svojim stúpencom, aby náhodne zabíjali obyvateľov belošskej luxusnej štvrti v Los Angeles v nádeji, že rozpúta rasistickú vojnu proti „bielym bohatým sviniam“ najmä z oblasti šoubiznisu, ako neskôr Manson vypovedal.

Austrálska herečka Margot Robbie stvárnila vo... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Austrálska herečka Margot Robbie. Austrálska herečka Margot Robbie stvárnila vo filme Vtedy v Hollywoode Sharon Tateovú.

Polanski sa pred štyrmi desiatkami rokov stal v USA aktérom kauzy kvôli sexu s neplnoletou. S prokuratúrou vtedy uzavrel dohodu, na základe ktorej si mal odsedieť 90 dní. Po 42 dňoch však utiekol do Európy v obave z prísnejšieho verdiktu; na styk s neplnoletou totiž kalifornské zákony pozerajú ako na znásilnenie. V USA je Polanski považovaný za utečenca, ​​ale rovnako Švajčiarsko, kde bol režisér v roku 2009 zadržaný, tak Poľsko odmietli dnes 85-ročného tvorcu vydať.

Činy Mansonovej skupiny ani po rokoch nestratili nič zo svojho šokujúceho charakteru. O udalostiach z roku 1969 bol napísaný rad kníh, odrazili sa tiež vo filmoch. Zatiaľ naposledy sú udalosti okolo vraždy Tateovej a ďalších ľudí pozadím príbehu najnovšieho snímke režiséra Quentina Tarantina s názvom Vtedy v Hollywoode. Sharon Tate je hlavným ženským charakterom filmu a stvárnila ju hviezda Margot Robbie.

Záber z 9. augusta 1969, keď polícia odnáša...
Herečka Sharon Tate a jej manžel - režisér...
+2Herečka Sharon Tate na nedatovanej fotografii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Hollywood #vražda #herečka #Roman Polanski #Sharon Tate #Charles Manson #Vtedy v Hollywoode

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....